Schimbarile climatice, problemele de sustenabilitate, calitatea aerului din mediul urban, sanatatea si confortul cetatenilor cat si eficienta economica sunt doar cateva dintre premisele datorita carora la nivel european a aparut conceptul de Cladiri cu Consum de Energie aproape egal cu zero (acronim nZEB, din engl. „nearly Zero Energy Buildings”).
Un proiect relevant pentru piata de constructii din Romania este „The nZEB Roadshow” (Caravana nZEB), proiect finantat in cadrul programului HORIZON 2020 al Comisiei Europene si implementat de un consortiu format din organizatii din Bulgaria, Croatia, Grecia, Italia si Romania.
„The nZEB Roadshow” (Caravana nZEB) din Romania este organizata de clusterul pRO-nZEB, impreuna cu INCD URBAN-INCERC Bucuresti, in perioada 2020-2022.
Proiectul „The nZEB Roadshow” are ca scop stimularea cererii de personal calificat in domeniul constructiilor si promovarea pe plan local si regional a bunelor practici in materie de cladiri cu consum de energie aproape egal cu zero (nZEB).
In Romania, proiectul Caravana nZEB se bazeaza pe rezultatele obtinute in proiecte anterioare precum Train-to-nZEB, Fit-to-nZEB, dezvoltate in cadrul Centrului de Pregatire si Consultanta nZEB („The Building Knowledge HUB”) aflat in incinta INCD URBAN-INCERC din Bucuresti. Echipa de implementare a proiectului este formata din Sonia Raetchi, Horia Petran, Ciprian Nanu, Mihai Toader Pasti.
Caravana nZEB se adreseaza mai multor categorii si grupuri de interese precum arhitecti, ingineri, auditori, ONG-uri, universitati, asociatii profesionale, producatori si distribuitori, administratie publica (centrala si locala), constructori, provocand la un dialog constructiv si de actualitate toate partile interesate in implementarea conceptului nZEB.
Prima activitate cu public a proiectului „nZEB Roadshow” a fost organizarea Saptamanii nZEB Bucuresti, in perioada 12-17 iulie 2021. Cei interesati de nZEB au avut posibilitatea inscrierii pentru participarea la activitati, in functie de interesul manifestat. Obiectivul a fost initierea contactului cu diferiti actori din piata, cu scopul de a mari nivelul de informare si educare in Romania in privinta conceptului nZEB, cu atat mai mult cu cat din 2020 toate cladirile publice noi trebuiau sa fie nZEB pentru a primi autorizatia de construire, criteriu care a devenit obligatoriu din 2021 pentru toate cladirile noi.
Timp de 6 zile, de luni si pana sambata, au avut loc o serie de prezentari, ateliere si activitati practice care tin de prezentul si viitorul Cladirilor cu Consum de Energie Aproape Zero (nZEB) in Romania. Activitatile s-au adresat atat profesionistilor din mediul privat, arhitectilor, inginerilor, fie ca lucreaza in executie sau proiectare, cat si administratiei publice si tuturor cetatenilor, profesorilor si studentilor interesati de nZEB.
Prima zi din cadrul Saptamanii nZEB s-a desfasurat online, facilitand participarea unui numar ridicat de persoane interesate atata din mediul universitar, profesionisti (arhitecti, auditori energetici), reprezentanti din administraia publica.
Dr. ing. Horia Petran (INCD URBAN-INCERC) a deschis Saptamana nZEB prezentand atat proiectul Caravana nZEB in ansamblu, cat si interferenta acestuia cu celelalte proiecte desfasurate in anii trecuti in Centrul de Pregatire si Consultanta nZEB din Bucuresti.
A doua zi s-a desfasurat la Building Knowledge Hub din incinta INCD URBAN-INCERC si a cuprins un program diversificat pornind de la o prezentare „nZEB si Casa Pasiva” in colaborare cu OAR Bucuresti, la o expunere a activitatii de reabilitare a scolii 197 si constructie after school Scoala 117 (ambele din Sectorul 6, Bucuresti, finantate prin programul ELENA – European Local ENergy Assistance).
Ziua de miercuri a avut doua directii majore. Prima a fost reprezentata de vizite ghidate si pe santierele scolilor 117 si 197 Sector 6, o ocazie excelenta de a observa demersul de crestere a performantelor energetice si de mediu ale cladirilor publice, de imbunatatire a calitatii mediului interior in cladiri, proiectul legat de eficienta energetica in scoli implementat de PS 6 din Bucuresti reprezentand un exemplu de buna practica generat de administratia publica locala.
Cea de a doua perspectiva a fost data prin colaborarea cu Romstal, unde s-au desfasurat o serie de activitati menite sa sporeasca nivelul de cunostinte privind implementarea conceptului nZEB – de la prezentarea solutiilor de instalatii nZEB, un tur ghidat al Academiei Romstal, la un workshop foarte informativ privind sistemele fotovoltaice pana la discutii pe detalii nZEB cu focus pe strapungeri si etansarea anvelopei (solutii furnizate de Renovata pe structura timber frame Miradex).
Joi, 15 iulie, Ziua Internationala a Tineretului s-a desfasurat sub egida EFdeN Sustainable City, in campusul UTCB Instalatii. Aici au avut loc prezentari privind participarea EFdeN la Solar Decathlon Wuppertal si Solar Decathlon 2023, tururi ghidate ale caselor solare si un test Blower Door pentru casa EfdeN Signature.
De asemenea, sunt de mentionat si discutiile pe machete scara 1:1 (realizate alaturi de parteneri precum Rockwool, RomeHome, Miradex, Velux, E-Acumulatori, Renovata), care faciliteaza intelegerea principiilor unei anvelope performante, adaptata standardului nZEB.
Vineri, 16 iulie, participantii au beneficiat de o zi plina, pornind de la prelegerea suport pentru Apelul de idei „Casa Bioclimatica Alumil” in colaborare cu OAR Bucuresti, pana la un tur complet al Building Knowledge Hub cu prezentarea machetelor nZEB scara 1:1 si a solutiilor de instalatii nZEB. Ziua s-a incheiat cu o discutie informala cu tema Calificat pentru nZEB, care merita un cadru mai larg datorita impactului pe care il poate avea asupra pietei.
Saptamana nZEB Bucuresti s-a incheiat intr-un cadru relaxat, cu o serie de activitati adresate parintilor si copiilor, la EFdeN Sustainable City. Aici a fost adusa in discutie deschisa si structura unui Ghid nZEB care sa faciliteze implementarea conceptului nZEB de catre toti actorii implicati. Dat fiind interesul deosebit al participantilor la dezbatere, in cursul urmatoarei perioade vor fi organizate si alte intalniri privind acest subiect, incercandu-se implicarea tuturor categoriilor interesate de subiectul nZEB.
In toamna anului 2021 dar si pe parcursul anului 2022 vom continua aceasta abordare inovatoare de lucru cu piata, prin organizarea de Saptamani nZEB in alte cateva orase din Romania. Echipa de organizatori va fi prezenta in scurt timp la Brasov, Iasi si Cluj-Napoca, importante centre universitare dar si poluri recunoscute ca fiind inovatoare in domeniul performantelor energetice ale cladirilor, pentru a incerca sa implicam si parteneri locali in efortul de popularizare a conceptului nZEB. Caravana va calatori cu machete nZEB 1:1 (dezvoltate alaturi de parteneri consacrati si locali) care vor fi expuse intr-un container tractabil in puncte de interes ale oraselor vizitate.
Mai multe detalii despre aceasta initiativa gasiti pe https://www.pro-nzeb.ro/proiect/the-nzeb-roadshow/
sau pe pagina de facebook https://www.facebook.com/ClusterPronZEB
Inregistrarea Cum gandim o casa nZEB? realizata in colaborare cu OAR Bucuresti:
https://www.facebook.com/oar.bucuresti/videos/1025940981481392
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 183 – august 2021, pag. 38
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns