In ultima saptamana a lunii octombrie 2021 va debuta cea de-a doua editie a Saptamanii Geodeziei Romanesti (SGR), cea mai importanta manifestare a comunitatii geodezilor din Romania. Uniunea Geodezilor din Romania (UGR) a initiat acest eveniment in urma cu doi ani, cand a organizat prima editie la Cluj-Napoca, impreuna cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara. Anul acesta, Saptamana Geodeziei Romanesti va fi organizata la Brasov, in perioada 26 – 30 octombrie 2021, in colaborare cu Facultatea de Silvicultura si Exploatari Forestiere, din cadrul Universitatii Transilvania din Brasov.
„Asa cum uniunea noastra profesionala a promis, a doua editie a Saptamanii Geodeziei Romanesti continua la Brasov. Pentru ca primele idei privind dezvoltarea durabila au aparut in domeniul forestier, consideram ca locatia aleasa pentru evenimentul de anul acesta, intr-o zona inconjurata de cele mai bogate paduri ale tarii si avand ca gazda o universitate cu traditie in domeniu, nu poate fi decat de bun augur pentru succesul evenimentului”, ne-a comunicat conf. univ. dr. ing. Irinel Constantin Gresita, director executiv al evenimentului.
Conferinta internationala cu tema Smart surveying solutions for sustainable development va fi partea centrala a evenimentului si va oferi participantilor oportunitatea de a prezenta lucrari, a dezbate si comunica intr-un mediu profesionist si stiintific, subliniind contributia lor, si gasind solutii tehnice inteligente pentru a proteja, restaura si promova utilizarea durabila a ecosistemelor planetei in contextul social actual. Sesiunile speciale dedicate tinerilor geodezi vor beneficia de un suport puternic din partea UGR.
Tema de anul acesta este inspirata de cel de-al 15-lea Obiectiv de dezvoltare durabila din Agenda Natiunilor Unite pentru 2030 – „Protejarea, restaurarea si promovarea utilizarii durabile a ecosistemelor terestre, gestionarea durabila a padurilor, combaterea desertificarii, stoparea si inversarea procesului de degradare a solului si stoparea declinului biodiversitatii”, fiind de interes pentru intreaga comunitate mondiala a geodezilor.
Uniunea noastra a invitat reprezentanti ai Federatiei Internationale a Geodezilor (FIG) si Consiliului European al Geodezilor (CLGE) sa participe la evenimentul din octombrie de la Brasov, ambele organisme internationale, la care UGR este afiliata, avand pe agendele lor actiuni care sunt in acord cu Obiectivul UN.
In cadrul Conferintei vor fi trei sectiuni distincte – Infrastructura datelor spatiale, Inginerie geodezica si Aplicatii ale geodeziei in silvicultura – unde sunt asteptati peste 200 de specialisti, cadre universitare, studenti sau tineri absolventi, sa isi prezinte ultimele rezultate obtinute in urma studiilor si cercetarilor pe care le-au efectuat in ariile mentionate.
Pe parcursul celor trei zile de lucru vor fi 6 sesiuni tehnice, 2 mese rotunde pe teme de interes pentru comunitatea geodezilor, cat si o sesiune dedicata tinerilor specialisti care activeaza in domeniul geodezic.
„Unul dintre evenimentele importante ce se vor desfasura in cadrul Saptamanii Geodeziei Romanesti 2021 va fi Consiliul National al Uniunii Geodezilor din Romania, la care sunt asteptati sa participe toti reprezentantii locali ai uniunii noastre. Ne dorim sa revenim, prin pozitiile exprimate in cadrul manifestarilor, asupra necesitatii asigurarii de catre autoritatile domeniului a unui cadru economic predictibil si deschis. Putem spera astfel la existenta si dezvoltarea, si in Romania, a unui sector privat eficient, competitiv si inovator, capabil sa genereze locuri de munca stabile. Vom sustine propuneri concrete privind actualizarea Regulamentului de avizare, receptie si inscriere in evidentele de cadastru si carte funciara. Continuarea axei de finantare a cadastrului si inregistrarii sistematice in noul program operational regional este o masura fireasca in conditiile in care actualul program are mari intarzieri in contractare si derulare. Abandonarea finantarii europene a programului in curs de derulare, asa cum se prefigureaza in noul ciclu de finantare, sub diverse motivatii sterile, sau deturnarea acestuia sub alte obiective aparent complementare, intr-o tara europeana in care inregistrarea proprietatii acopera doar partial teritoriul national, ar fi o mare greseala pentru societatea noastra. Dezvoltarea pietei de servicii moderne in domeniu, asigurarea unui echilibru intre reglementare si dereglementare, implicarea concreta si reala a specialistilor din sectorul privat si din invatamantul superior in activitatea de reglementare sunt doar cateva dintre ideile ce vor fi sustinute in dezbaterile ce vor avea loc in cadrul Saptamanii Geodeziei Romanesti de la Brasov.”, a precizat dl Ionut Savoiu, presedintele Uniunii Geodezilor din Romania.
Pe parcursul acestor evenimente vom aduce alaturi specialisti din toate generatiile, cadre didactice si companii, iar studentilor si tinerilor geodezi le vom crea un cadru optim pentru participarea activa la Saptamana Geodeziei Romanesti. Astfel, coeziunea comunitatii profesionale va creste si va exista un climat propice inovarii, introducerii progresului tehnic si a standardelor europene in domeniu, cu impact pozitiv asupra calitatii serviciilor oferite de profesionisti in beneficiul intregii societati romanesti.
Si anul acesta, ca si in anii trecuti, in organizarea evenimentului UGR are alaturi sponsori precum Cornel&Cornel Topoexim, Heveco, Gauss, Top Geocart, Geoter Proiect, Toposurvey. Alti sponsori traditionali sunt asteptati sa se alature in organizarea cu succes, la inalte standarde calitative, a celei de-a doua editii a Saptamanii Geodeziei Romanesti.
Va fi alaturi de noi si Revista Constructiilor, unul dintre partenerii nostri media, care in ultimii ani a relatat constant despre evenimentele organizate de catre uniunea noastra, cat si despre subiectele de interes pentru comunitatea geodezilor.
Expozitia tehnica, un moment obisnuit in cadrul evenimentelor organizate de catre Uniunea Geodezilor, va debuta inca din prima zi a Saptamanii, si aici sunt deja anuntate companii care furnizeaza servicii profesionale in domeniu.
„Ne onoreaza sa gazduim cea de-a doua editie a Saptamanii Geodeziei Romanesti, un eveniment de importanta deosebita pentru comunitatea geodezica din Romania. Va uram Bun venit la Brasov si la Universitatea Transilvania din Brasov, Facultatea de Silvicultura si Exploatari Forestiere, o institutie care acorda o atentie deosebita pregatirii viitorilor ingineri geodezi. Tema actualei editii, «Solutii geodezice inteligente pentru o dezvoltare durabila», este relevanta si oportuna deopotriva.” a tinut sa precizeze prof. dr. ing. Alexandru-Lucian Curtu, decanul Facultatii de Silvicultura si Exploatari Forestiere.
Evenimentul va fi gazduit in Aula „Sergiu T. Chiriacescu”, in apropierea centrului civic al Brasovului, o locatie bine cunoscuta brasovenilor, si nu numai, aici fiind organizate numeroase conferinte la nivel international, concerte si expozitii de arta.
Programul evenimentului si alte detalii organizatorice, disponibile la data prezentei, se regasesc la adresa web www.sgr.ugr.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 183 – august 2021, pag. 44
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns