«

»

ACADEMIA ROMANA: Inginerul Amos Salomon (1938 – 2001) un prieten al satului romanesc, cu o contributie marcanta la realizarea infrastructurii de alimentare cu apa a zonei rurale

Share

Omul are nevoie sa se inconjoare de lucruri care ii concretizeaza ideea stabilitatii si continuitatii dincolo de trecatoarea lui viata. El cauta pretutindeni dovezi materiale ale acestei trebuinte. De aceea constructiile au dat intotdeauna o fizionomie civilizatiilor, exprimand epoci istorice. Si aceasta pentru ca lucrarile publice, edilitare si monumentele arhitecturale sunt adesea singurele marturii necontestate ale civilizatiilor.

Pe oamenii care au ridicat aceste marturii de necontestat pe intinsul tarii noastre nu avem dreptul sa-i uitam. Si un astfel de om a fost Amos Salomon, inginer constructor care s-a nascut si format in tara noastra, iar dupa ce a plecat din tara si s-a impus prin capacitatea sa in strainatate, a inteles sa revina si sa sprijine tara in care s-a nascut.

Amos Salomon s-a nascut la 13 aprilie 1938, in Arad, oras in care a copilarit si a urmat scoala primara si liceul. A inceput studiile de inginerie in Romania, la Politehnica din Timisoara.

In anul 1958 a emigrat in Israel cu parintii sai. Aici va continua studiile la Politehnica Technion din Haifa, Israel. Obtine in anul 1962 diploma de inginer constructor.

In ziua de 13 august 1961 s-a casatorit cu Blanche – Braha, nascuta in Botosani si plecata in Israel de mic copil.

Au trei copii – Michal, Ronen si Adi. Toti copiii lor vorbesc romaneste si sunt cetateni israelieni si romani.

Dupa terminarea studiilor, Amos Salomon lucreaza ca inginer proiectant intr-una dintre societatile de proiectare renumite din Tel Aviv (1962 – 1966).

In anul 1966 isi incepe activitatea in strainatate, in Coasta de Fildes (Côte d’Ivoire), in cadrul societatii SONITRA (societate comuna a SOLEL BONEH INTERNATIONAL si a guvernului Coastei de Fildes), ca inginer executant.

In anul 1968, la numai 30 de ani, este numit inginer-sef al societatii SONITRA. Numirea lui in aceasta pozitie a fost surprinzatoare dar, desigur, meritata datorita sarguintei, tenacitatii, capacitatii de munca si nu mai putin pentru relatiile interumane exceptionale pe care le-a dezvoltat atat cu angajatii societatii cat si cu personalitatile locale.

In anul 1973 se intoarce in Israel si este numit director regional al SOLEL BONEH pentru zona centrala si de sud a Israelului, activitatea principala a societatii fiind construirea unor lucrari publice si locuinte.

In perioada 1983-1985 indeplineste functia de director general adjunct al SOLEL BONEH INTERNATIONAL, avand responsabilitatea dezvoltarii si promovarii societatii.

Se intoarce in Coasta de Fildes in anul 1985, in functia de director general al societatii SONITRA. Societatea va contribui, in perioada 1985 – 1989, la realizarea unui amplu program de constructii in Coasta de Fildes, incepand cu infrastructura – drumuri, autostrazi, alimentari cu apa, canalizari – pana la constructii de locuinte, scoli, universitati, spitale etc. Printre obiectivele cele mai reprezentative amintim Palatul Prezidential si Catedrala din Abidjan.

Pentru meritele deosebite in dezvoltarea acestei tari, Presedintele Coastei de Fildes, Félix Houphouët-Boigny, i-a conferit cea mai inalta distinctie: Ordinul National in grad de Comandor.

Dupa ce se reintoarce in Israel, va indeplini, intre anii 1989-2000, functia de director general al societatii SOLEL BONEH INTERNATIONAL. Va avea o perioada de intensa activitate, cu importante realizari pentru toate sucursalele societatii, aflate pe 4 continente.

In anul 1997, pentru prima data in Romania, Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului, pe care l-am condus, a lansat un Program National pentru normalizarea vietii la sate. Studiile socio-economice si statistice intocmite atunci au scos in evidenta situatia mai mult decat ingrijoratoare a satului romanesc, acolo unde traiesc aproape 10 milioane de oameni, in privinta alimentarii cu apa si canalizarii. O singura cifra descrie perfect situatia: din cele 13.000 de sate, 10.400 nu aveau o alimentare cu apa in sistem centralizat.

In vederea realizarii programului de alimentare cu apa a satelor, guvernul Romaniei a garantat prin HG 687/1997 un credit extern in valoare de 340 milioane USD.

In anul 1998 MLPAT a organizat o licitatie internationala pentru proiectarea si executarea lucrarilor, inclusiv procurarea unui credit furnizor in conditii acceptabile pentru statul roman.

Oferta societatii SOLEL BONEH INTERNATIONAL impreuna cu TAHAL pentru proiectarea si executia sistemelor de alimentare cu apa la sate, in valoare de 220 milioane USD, urmarita cu atentie de directorul general, ing. Amos Salomon, a fost declarata castigatoare in luna iulie 1998.

A fost incantat sa afle ca societatea pe care o conducea a fost declarata castigatoare, caci acesta era proiectul la care visase. Se implinea o dorinta personala, aceea de a-si lasa amprenta pe meleagurile tarii unde s-a nascut, a copilarit si a fost educat.

La 29 decembrie 1998 a fost semnat contractul comercial intre Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului si SOLEL BONEH INTERNATIONAL si TAHAL.

Cu acest prilej, Amos Salomon a rostit cuvinte pe care nu le vom uita: „Apa inseamna viata. Realizarea acestor sisteme de alimentare cu apa va conduce satul romanesc la un grad superior de civilizatie si dezvoltare”.

Pentru realizarea acestui proiect, Amos Salomon a infiintat societatea SOLEL BONEH Romania, desemnandu-l ca director general pe Egon Lavi. El a depus toate eforturile, folosindu-si toata experienta profesionala si relatiile umane pentru a finanta (in conditiile deosebit de grele ale anului 1999), organiza si demara implementarea programului.

Imi amintesc cu placere ziua cand l-am cunoscut. A venit la Minister insotit de cativa colegi de la SOLEL BONEH. Cand s-a deschis usa cabinetului, a aparut un domn inalt si distins; sobrietatea sa, fraza scurta, rostita intr-o romana frumoasa, m-au impresionat.

Dupa discutiile normale privind principiile proiectului si in mod special ale montajului financiar, m-a intrebat, simplu, „ce obligatii protocolare are firma fata de mine”. La raspunsul meu ca niciuna, ci numai fata de tara unde s-a nascut, prin calitatea lucrarilor pe care le vor realiza, fata sa s-a luminat si intre noi s-a nascut o foarte buna colaborare.

Dupa semnarea contractului financiar, la inceputul anului 2000, lucrarile au fost demarate in cateva judete.

In septembrie 2000, Amos Salomon a participat impreuna cu noi la deschiderea proiectului de alimentare cu apa in satul Flamanzi, judetul Botosani.

In anul 1995, fusese nevoit sa recunoasca ca inima lui cea mare, larga, atat de cuprinzatoare, nu este chiar atat de sanatoasa si buna din punct de vedere fizic. Boala a inceput sa-i limiteze activitatea, iar in anul 2000 a solicitat sa fie eliberat din functia de director general, mentinandu-si calitatea de vicepresedinte si ramanand responsabil pentru activitatea din Europa de Est si in special pentru Romania, tara pentru care a avut o afectiune deosebita.

Astazi, dupa ce proiectul a fost finalizat, putem face un bilant. Au fost executate 428 sisteme de alimentare cu apa in 27 de judete, ce deservesc 646 de sate si o populatie de cca. 900.000 de locuitori.

Sa retinem: costul unei alimentari pe o persoana a fost de 365 USD (aproximativ 1.150 RON).

Din pacate, la 22 februarie 2001, acum 20 de ani, inima lui Amos Salomon a incetat sa mai bata.

Ne vom aminti mereu de figura lui joviala, vesela si deosebit de amabila.

Omul care avea mereu o vorba buna si o mare speranta in tot ceea ce facea, avea si o inima foarte mare. Numai cei fara inima nu mor din cauza ei.

Modelul vietii sale il vom pastra ca amintire.

 

Autor:
Prof. ing. Nicolae NOICA – Membru de Onoare al Academiei Romane (fost Ministru al Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului, 1996-2000)

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 184 – septembrie 2021, pag. 36

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/09/01/academia-romana-inginerul-amos-salomon-1938-2001-un-prieten-al-satului-romanesc-cu-o-contributie-marcanta-la-realizarea-infrastructurii-de-alimentare-cu-apa-a-zonei-rurale/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.