«

»

ASRO: Eurocoduri – viitorul constructiilor sustenabile

Share

Sistemul european de standardizare in domeniul constructiilor este unul complex, care include standarde pentru materiale si produse, standarde pentru executie si pentru testare, documente tehnice standardizate care abordeaza tehnologia BIM sau Eurocodurile. Implementarea acestor standarde pe parcursul tuturor fazelor unei lucrari de constructii este esentiala pentru asigurarea sigurantei si a securitatii lucrarilor finale.

 

Fiind un mijloc de a demonstra conformitatea lucrarilor de constructii si inginerie civila cu cerintele Directivei Consiliului UE 89/106/EEC pentru produse de constructii, Eurocodurile reprezinta un set de standarde structurale de proiectare care au ca obiectiv principal imbunatatirea competitivitatii in sectorul constructiilor, atat in cadrul Uniunii Europene, cat si in afara acesteia.

Primele actiuni in vederea elaborarii Eurocodurilor dateaza din anul 1975, cand s-a decis la nivel european crearea unui program de actiuni in domeniul constructiilor pentru a elimina barierele tehnice existente in calea comertului. Bazele elaborarii seriei de Eurocoduri au fost puse in anii ‘80, de catre Comisia Europeana (CE), iar in 1990, in urma unui acord intre CE si CEN (Comitetul European de Standardizare), pregatirea si publicarea acestora a fost transferata organizatiei europene de standardizare.

In decursul urmatorilor ani, elaborarea Eurocodurilor s-a realizat in cadrul comitetului tehnic CEN/TC 250 – Structural Eurocodes, care reuneste specialisti din domeniile de activitate ale Eurocodurilor la nivel european, reprezentanti ai mediului universitar, economic, ai institutelor de cercetare si alte parti interesate din UE. Primele standarde au fost publicate in anul 2003, toate cele 58 de parti fiind disponibile pana in 2008. Dupa 2010, aplicarea Eurocodurilor devine obligatorie in statele membre ale UE.

Eurocodurile specifica un set de reguli comune de proiectare pentru calculul si dimensionarea structurilor si a elementelor componente si fac referire la: bazele proiectarii structurilor, actiunile asupra structurilor, proiectarea structurilor de beton, de otel, mixte, de lemn, din zidarie, proiectarea geotehnica, proiectarea structurilor pentru rezistenta la cutremur si proiectarea structurilor de aluminiu.

Acestea:

  • Faciliteaza oferirea unor criterii si metode de proiectare comune care vor conduce catre lucrari de constructii si inginerie civila rezistente, economice, dar si mai sigure;
  • Permit pregatirea de instrumente si programe software comune;
  • Cresc competitivitatea firmelor de constructii civile, contractorilor, proiectantilor si producatorilor de materiale de constructii pe piata;
  • Permit comunicarea referitoare la proiectarea structurilor intre proprietari, executanti si utilizatori, proiectanti, contractori si producatori de materiale si produse de constructii.

In prezent, CEN/TC 250 lucreaza la revizuirea Eurocodurilor existente si elaborarea unor noi serii de standarde Eurocoduri, adaptate necesitatilor actuale din domeniu. Procesul a inceput in anul 2015 si se preconizeaza ca se va incheia in 2027, odata cu publicarea ultimelor standarde din serie si anularea tuturor standardelor din prima generatie de Eurocoduri.

Prin noua serie de Eurocoduri, CEN isi propune sa imbunatateasca cerintele standardelor, utilizarea de zi cu zi a acestor standarde si sa elaboreze noi Eurocoduri structurale (pentru cladirile existente, sticla structurala, armatura din fibre polimerice etc.). O cerinta importanta a Comisiei Europene in procesul de revizuire a seriei existente de Eurocoduri o reprezinta reducerea numarului de NDP (Parametri determinati la nivel national), pentru a facilita uniformizarea aplicarii standardelor de catre statele membre CEN.

La nivel national, in cadrul Organismului National de Standardizare, comitetul tehnic ASRO/CT 343 – Bazele proiectarii si Eurocoduri pentru structuri este unul dintre cele mai active comitete tehnice nationale de standardizare. Membrii acestuia au fost responsabili atat de adoptarea standardelor din prima generatie de Eurocoduri si realizarea versiunii romane a acestora, alaturi de Anexele Nationale, cat si de revizuirea Eurocodurilor la nivel european, prin implicarea activa in acest proces, Romania avand o buna reprezentare la nivel european, printr-un numar ridicat de experti activi la CEN/TC 250.

Un exemplu de standard revizuit pana in acest moment este SR EN 1992-4:2019 – Eurocod 2. Proiectarea structurilor de beton. Partea 4. Proiectarea prinderilor pentru beton, ce are elaborata versiunea in limba romana si care stabileste o metoda de proiectare pentru prinderile (conexiunea elementelor structurale si a elementelor nestructurale de componentele structurale) care servesc la transmiterea solicitarilor in beton. Acesta este destinat aplicatiilor aferente securitatii in care cedarea prinderilor poate duce la colapsul total sau partial al structurii, poate pune in pericol viata oamenilor sau poate duce la pierderi economice considerabile.

In plus, Eurocodurile nu sunt aplicate separat, ci impreuna cu alte standarde europene armonizate pentru executia lucrarilor, pentru materialele si produsele pentru constructii si pentru metodele de incercari ale structurilor. Acestea acopera toate aspectele unei lucrari de constructii sau de inginerie civila, de la regulile de proiectare, proprietatile materialelor pana la specificatiile pentru produsele de constructie sau controlul calitatii.

Implementarea Eurocodurilor va aduce modificari semnificative modului in care sunt concepute si specificate structurile si va sprijini politicile Comisiei Europene referitoare la libera circulatie a bunurilor, persoanelor si serviciilor pe Piata Unica Europeana.

Lista Eurocodurilor in vigoare este disponibila pe site-ul ASRO – https://www.asro.ro/eurocoduri-in-vigoare/, iar pentru mai multe informatii, luati legatura cu Departamentul Vanzari al ASRO (vanzari@asro.ro) sau accesati magazinul online – https://magazin.asro.ro/.

Despre ASRO

ASRO – Organismul National de Standardizare – este platforma nationala pentru elaborarea si adoptarea standardelor europene si internationale.

Ca parte a comunitatii globale de standardizare, fiind membru al ISO, IEC, CEN, CENELEC si ETSI, ASRO joaca un rol important in punerea la dispozitie, pentru o gama tot mai larga de parti interesate, a unei platforme usor accesibile, necesara pentru participarea la activitatea de standardizare a acestor organizatii.

Prin participarea in cadrul activitatii de standardizare, fiecare membru este la curent cu noile procese tehnologice standardizate, poate sustine punctul de vedere cu privire la continutul proiectelor de standarde in curs de elaborare si isi poate adapta din timp modul de lucru pentru a respecta cerintele standardizate la nivel european.

 

Contact:
Website: https://www.asro.ro/ | E-mail: relatii.publice@asro.ro | Twitter: @RoStandard

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 184 – septembrie 2021, pag. 30

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/09/01/asro-eurocoduri-viitorul-constructiilor-sustenabile/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.