«

»

CADEXPERT NET: Trimble Tilos – project management pentru infrastructura

Share

Trimble Tilos este un produs software de planificare si control al proiectelor de infrastructura si in general al oricaror proiecte cu activitati repetitive ce presupun deplasarea utilajelor si a echipelor de lucratori de-a lungul unui traseu (proiecte liniare).

Spre deosebire de alte sisteme de planificare ce folosesc grafice Gantt sau retele de activitati pentru a descrie un proiect, Tilos foloseste diagrama timp-distanta si are o capacitate mai buna de a raspunde provocarilor si riscurilor asociate cu proiectele de infrastructura. 

Graficele elaborate in Tilos trateaza activitatile din proiect in raport cu distanta pe care se desfasoara si timpul in care se desfasoara. Astfel, pe un grafic Tilos se vor regasi informatii legate de traseul proiectului, complexitati, intersectii cu alte cai de comunicatii, informatii legate de permisiuni de acces, conditii climatice si de mediu care devin constrangeri pentru proiect, dar si alte elemente de risc ce pot afecta productivitatea si termenele de finalizare.

Cu ajutorul Tilos se pot planifica si monitoriza proiecte de:

 • drumuri si autostrazi;
 • cai ferate;
 • tuneluri;
 • lucrari de arta;
 • canalizari si alimentari cu apa;
 • linii electrice aeriene (LEA);
 • retele de conducte de gaze/petrol.

Detalii legate de traseul in plan al proiectului (imagini aeriene, intersectii, profile de elevatii, planuri) pot fi importate si afisate pe axa distanta. De asemenea, axa timpului poate fi completata cu informatii legate de evenimente ce vor impacta capacitatea de a mentine productivitatea proiectului la nivelul dorit, permitand o planificare realista.

Tilos detine functii avansate de calcul al resurselor si al costurilor in mod flexibil, bazate pe cantitatile de lucrari si parametrii de timp ce permit modelarea precisa a intregului proces de construire.

Aplicatia ofera toate instrumentele clasice de determinare a drumului critic si in plus permite constrangerea activitatilor in functie de distanta, calculul punctului de intalnire pentru activitati ce se desfasoara din ambele capete ale unui traseu si functii specifice pentru proiectele de cai ferate, logistica si modul de deplasare a masinilor de cale din statia de garare la punctul de lucru pe santier.

Tilos elimina greselile de planificare folosind functii specifice de Clash Detection si precizarea distantelor necesare intre echipe si utilaje pentru a evita coliziunile. Clash Detection permite inspectii de santier eficiente, identificarea si raportarea coliziunilor posibile intre diferite activitati si o gestionare eficienta a subcontractorilor.

Rapoartele de progres se pot da fie procentual, fie precizand cantitatea de lucrari executata sau lungimea portiunii de traseu pe care o activitate este finalizata.

Tilos include functii pentru estimarea noilor date de finalizare in conditiile productivitatii observate la data de raport, dar si functii de recuperare a termenului de finalizare din baseline, in cazul intarzierilor din proiect.

Trimble Tilos este sistemul de planificare preferat al primelor zece companii europene de constructii implicate in proiecte de infrastructura.

De-a lungul timpului a fost utilizat in proiecte de cai ferate sau echipamente de cai ferate de catre Alstom, Bombardier, Siemens, SNCF, pentru proiecte de infrastructura si inginerie de catre Bilfinger Berger, Hochtief, Strabag, Skanska, Bouygues, Vinci, SNC Lavalin, AECOM.

Compania CADexpert NET, datorita experientei acumulate prin participarea la planificarea mai multor proiecte de infrastructura in Romania, detine capacitatea necesara pentru a oferi clientilor si utilizatorilor de Tilos consultanta, suport tehnic si instruire pentru utilizarea eficienta a produsului software Trimble Tilos.

De asemena, CADexpert NET ofera clientilor sai servicii de planificare in format diagrama timp-distanta la un nivel profesionist pentru proiecte de infrastructura din urmatoarele categorii:

 • proiecte de drumuri, autostrazi si reabilitari;
 • canalizari si alimentari cu apa;
 • cai ferate;
 • tuneluri si lucrari de arta.

Utilizarea Tilos in cadrul proiectelor de infrastructura va ajuta atat in faza de ofertare, prin realizarea planificarii folosind metoda liniei de echilibru conform cu cerintele caietelor de sarcini, cat si ulterior semnarii contractelor, oferind managerilor de proiect:

 • Flexibilitate maxima in organizarea lucrarilor;
 • Planificare realista in baza specificatiilor din proiect;
 • Eliminarea greselilor de planificare;
 • Jurnalizarea si punerea in evidenta a cererilor de modificare a proiectului, utila in cazul litigiilor;
 • Control deplin asupra costurilor si utilizarii resurselor.

Un alt avantaj important oferit de program este posibilitatea de a schimba corect date cu alte sisteme de planificare, Tilos avand conectori dedicati conversiei proiectelor in Primavera, Microsoft Project, Asta Powerproject, Excel.

Diagrama timp-distanta (linia de echilibru) este cea mai sigura si precisa modalitate de a evalua corect un proiect de infrastructura ca timpi si costuri. Se evita astfel pierderi semnificative financiare si de timp.

 

CADexpert NET SRL
Bucuresti, Str. Fat-Frumos 10, Sector 5, Romania
Tel.: +40311 050 360 | Mobil: +40737 015 552 | E-mail: office@cadexpert.eu | Web: www.cadexpert.eu

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 184 – septembrie 2021, pag. 6

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/09/01/cadexpert-net-trimble-tilos-project-management-pentru-infrastructura/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.