Noua statie de metrou Tudor Arghezi, construita pe magistrala M2 (Pipera – Berceni), are ca scop cresterea gradului de accesibilitate in zona de Sud a municipiului Bucuresti. Acest proiect va extinde actuala retea de metrou prin construirea unei noi statii supraterane la standarde europene si va imbunatati infrastructura existenta prin prelungirea liniei cu 1,6 km de cale de rulare. Proiectul face parte dintr-un contract derulat de Primaria Sector 4, in baza unui parteneriat cu Metrorex. Valoarea totala a investitiei este de 50 de milioane de euro, iar pe langa statia de metrou, proiectul include si realizarea unei parcari de tip park and ride.
Informatii tehnice:
- Lungime statie = 230 m
- Latime statie = 23 m
- Inaltime structura = +14,00 m
- Suprafata construita: 3.984,5 m2
- Suprafata desfasurata: 16.415,9 m2
Sisteme de cofrare Doka:
- Frami Xlife
- Ferme sprijin
- Stalpi circulari RS
- Dokaflex
Statia Berceni-Centura este formata din: vestibul, peron, subperon si 2 etaje supraterane ce adapostesc spatii tehnice. Acoperisul este de tip terasa, inaltimea maxima a aticului ajungand la +14,05 m.
Structura statiei proiectate este alcatuita din cadre de beton armat dispuse pe cele doua directii principale ale structurii, rigidizate in plan orizontal prin intermediul planseelor din beton armat. De-a lungul statiei, suprastructura este formata din 4 tronsoane cu rost seismic de 15 cm intre ele. Rostul a fost dimensionat astfel incat in timpul cutremurului cladirile alaturate sa nu fie afectate prin coliziune. Tronsoanele de la capetele statiei au regim de inaltime S+P+2E, iar tronsoanele centrale au regim de inaltime P+2E.
In cadrul acestui proiect, constructorul SC Somet SA s-a bazat integral pe competenta si experienta Doka Romania in furnizarea solutiei optime de cofrare pentru intreaga structura.
Inca de la inceput, echipa de ingineri Doka a lucrat indeaproape cu constructorul pentru a gasi solutiile adaptate particularitatilor acestui proiect.
Pentru acest proiect complex, echipa tehnica Doka a furnizat solutii originale precum:
- La realizarea tunelelor de acces (cu o lungime de aproximativ 30 m, latime 2,2 m si inaltime de circa 4 m) s-a optat pentru sprijiniri cu popi metalici Doka dispusi orizontal cu ferme de sprijin Doka. Solutia tehnica s-a bazat pe principiul echilibrarii fortelor induse de presiunea betonului proaspat turnat, catre panourile de cofraj si profilele metalice, in popii extensibili. In acest caz, a fost esentiala tehnologia de turnare in straturi de maximum 50 cm, alternativ in cele 2 elemente.
- O alta provocare a acestui obiectiv a fost planseul dintre zonele peste vestibule si peronul statiei, pentru care a fost necesara realizarea unei solutii de cofrare care sa rezolve diferentele de nivel datorate elementelor structurale deja executate. Diferentele de nivel au fost realizate printr-o combinatie intre sistemul clasic Dokaflex pentru deschiderile de nivel de 4,80 m si sistemul de esafodaj Staxo 40 pentru deschiderile de 6,65 m. O situatie speciala a reprezentat-o zona de planseu din dreptul golurilor de scara, unde a fost realizata o podina de esafodaj din turnuri Staxo 40 pe care a fost montat sistemul clasic Dokaflex.
- O solutie interesanta a fost realizarea sustinerilor pentru cofrarea grinzilor perimetrale ale planseului din zona de peron. Solutia de cofrare din aceasta zona a constat in adaptarea bazei esafodajului prin utilizarea atipica a turnurilor de esafodaj in zona de peron – respectiv o combinatie de rame Staxo 40 cu tevi de esafodaj ancorate cu saboti de structura existenta. Solutia tehnica, fiind o aplicatie atipica, a necesitat un studiu de rezistenta suplimentar, pentru a valida acest mod de utilizare, dupa care a fost transpusa cu succes in santier, in siguranta maxima si cu rezultate bune.
Sistemele de cofrare Doka utilizate in cadrul acestui proiect sunt:
- Cofrajul Frami Xlife – utilizat la realizarea elementelor structurale verticale datorita greutatii scazute a panourilor si versatilitatii acestora (cofrarea fara probleme a structurii, indiferent de geometria acesteia). Panourile manevrabile manual pot fi utilizate atat pentru realizarea diafragmelor, cat si la realizarea de stalpi cu sectiuni de pana la 80 cm x 80 cm. Placa Xlife, existenta la toate cofrajele cu rama metalica Doka, permite o curatare usoara dupa betonare, dar si o rezistenta indelungata, diminuand riscul de deteriorare si aparitie de costuri suplimentare la final de santier.
- Ferma de sprijin Doka – unul dintre cele mai robuste elemente de sustine in realizarea cofrajului unilateral, asigurand o pozitionare fixa a cofrajului Frami Xlife in acest caz. Acest sistem de sustinere reprezinta varianta optima si sigura de sprijinire a cofrajului unilateral de pana la 4,20 m.
- Cofrajul pentru stalpi circulari RS, cu diametru de 60 cm – confera o manevrare sigura si simpla. Folosirea acestui sistem a permis obtinerea unei calitati impecabile a betonului si posibilitatea turnarii inaltimilor de 3,00 m si 4,50 m dintr-o bucata, datorita capacitatii mari de preluare a presiunii betonului proaspat, respectiv 150 kN/m².
- Cofrajul Dokaflex – varianta simpla si rapida de cofrare a planseelor. Structura de rezistenta a cladirii, tip cadre din beton armat cu retea de grinzi din beton pe ambele directii, a impus utilizarea unui sistem flexibil si usor de manevrat, precum Dokaflex. Rapiditatea si usurinta in utilizare se datoreaza si marcajelor de pe grinzile H20, care permit pozitionarea componentelor de cofraj fara prea multe masuratori.
- Atunci cand inaltimea de cofrare depaseste 6,00 m se impune utilizarea unui esafodaj. In acest caz, varianta aleasa a fost Staxo 40, singurul esafodaj cu geometria ramei in forma de „H”, care permite lucrul facil si sigur la nivelul superior al suprastructurii. Cu acest sistem s-au cofrat cu succes zonele de peron, dar si de vestibul cu inaltimi de 6,50 m – 7,20 m. Designul ergonomic si greutatea redusa a ramelor permit o viteza de montaj de 0,12-0,14 ore/m turn.
In cadrul acestui proiect, un rol esential l-a avut instructorul de montaj, care a contribuit la asigurarea unei utilizari corespunzatoare a cofrajului si diminuarea riscurilor de accidentare si/sau deteriorare a materialului care putea genera costuri suplimentare la final de santier.
Pe scurt, daca in etapa de planificare scopul principal este de optimizare a costurilor si a timpilor de executie, in etapa de executie, scopul principal il constituie asigurarea unei executii in siguranta si implicit diminuarea costurilor suplimentare la final de santier prin utilizarea conforma a cofrajului.
In cei peste 6 ani de colaborare in peste 20 de proiecte, relatia dintre Somet SA si Doka Romania s-a bazat pe transparenta si suport reciproc.
Contact:
DOKA ROMANIA TEHNICA COFRAJELOR SRL
Sos. de Centura 34
Tunari – Ilfov | Romania
Tel.: 021 206 49 50
E-mail: romania@doka.com
Web: www.doka.com
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 184 – septembrie 2021, pag. 28
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns