«

»

INOVECO EXPERT: Caravana Compostului – un concept inovator realizat de Inoveco

Share

In Romania, colectarea separata a deseurilor biodegradabile la sursa este abia la inceput. Ca urmare a modificarilor legislative recente din domeniul deseurilor, atat persoanele fizice cat si cele juridice au posibilitatea si obligatia de a reduce semnificativ cantitatea de deseuri generata, separand resturile biodegradabile de deseurile reciclabile si de cele mixte. Deseurile organice, la nivelul fiecarui judet in parte, pot reprezenta 45-60% din totalul deseurilor generate. In cele mai multe cazuri, acestea ajung la depozitele de deseuri, unde produc metan, un gaz de 20 de ori mai periculos decat dioxidul de carbon. Nevoia de a lua masuri pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in vederea diminuarii schimbarilor climatice globale, ca si necesitatea de a evita reducerea in timp a starii de fertilitate a solurilor, au condus la decizia ferma de a colecta separat si a valorifica aceste deseuri.

Inoveco S.R.L. este activa in piata tratarii deseurilor organice de peste 10 ani. Echipele noastre de specialisti au elaborat cu succes proiecte cu componenta de executie si operare a instalatiilor industriale de compostare in mai multe orase din Romania: Bucuresti, Onesti, Mioveni, Targu Mures, Zalau etc. Am pus la dispozitia operatorilor finali de instalatii de compostare echipe de asistenta tehnica pentru instruire si am organizat conferinte la nivel national pentru a disemina informatia acumulata de-a lungul anilor catre operatorii de depozite de deseuri, entitatile generatoare de deseuri organice si institutiile de invatamant din domeniul protectiei mediului.

In acest spirit, anul acesta am creat conceptul de CARAVANA COMPOSTULUI. Inoveco S.R.L. pune la dispozitie o unitate de compostare mobila dotata cu echipamente pre si post compostare, unitate ce poate ajunge oriunde este necesar pe teritoriul Romaniei, la orice generator de deseuri organice care are o cantitate minima de deşeu organic de 120 mc. O echipa de specialisti in domeniu instaleaza aceasta unitate mobila si accesoriile ei si realizeaza un training de doua zile, punand la dispozitia operatorului local manualul de utilizare. Rezultatele obtinute in urma procesului de compostare vor fi trimise la laborator de catre operator, spre analiza. Chiar daca in acest moment, la nivel legislativ, nu au fost inca publicate la noi normele tehnice privind analizele de laborator care trebuie realizate pentru a fi dovedita obtinerea unui compost de calitate, putem pune la dispozitie astfel de materiale adoptate din legislatia din Austria, cea mai avansata tara din Europa in acest domeniu.

Suntem convinsi ca, prin folosirea acestui instrument inovator numit CARAVANA COMPOSTULUI, putem demonstra in timp real, oriunde in tara, ca se poate obtine compost din deseuri organice 365 de zile/an, ca oricare dintre noi poate invata rapid sa foloseasca o instalatie industriala de compostare si ca putem reduce la minimum cantitatea de deseu generata, transformand-o in compost, un fertilizator organic atat de necesar solului degradat.

 

CARAVANA COMPOSTULUI 

CE CUPRINDE?

Inoveco S.R.L. propune o tehnologie de compostare cu urmatoarele componente:

 1. O unitate mobila cu membrana semipermeabila si aerare pozitiva, cu senzori de temperatura, de oxigen si de presiune, ansamblu controlat printr-un sistem SCADA, care va asigura tratarea diferitelor tipuri de deseuri organice in cele mai variate conditii climatice, cu un control foarte bun al emisiilor si mirosurilor.
 2. Pentru procesul de pre-compostare: un tocator care marunteste deseurile organice astfel incat sa ajunga la dimensiuni de 0-15 cm. Amestecate, acestea creeaza spatierea ideala necesara procesului de compostare.
 3. Pentru procesul de post-compostare: un ciur care va sorta compostul in stare bruta. Fractia mai mica de 2 cm poate fi folosita ca fertilizator organic sau ameliorator de sol, in diverse aplicatii. Fractia mai mare de 2 cm se va refolosi ca material de spatiere in urmatoarele serii noi de compostare.
 4. Training specializat de folosire a acestor echipamente.
 5. Manual de utilizare.
 6. Asistenta tehnica pe toata perioada desfasurarii procesului de compostare.

CE BENEFICII OFERA APELUL LA CARAVANA COMPOSTULUI?

Pentru agentii economici generatori de deseuri organice:

 • Se elimina necesitatea transportarii acestora la o instalatie de compostare industriala sau la depozitul de deseuri.
 • Se reduc emisiile de mirosuri cu peste 97%.
 • Procesarea deseurilor poate incepe in aceeasi zi cu producerea lor (in functie de tipurile de deseuri si de volume se realizeaza retete de compostare adaptate situatiei).
 • Se contribuie substantial la reducerea amprentei de carbon.
 • Se contribuie la reducerea costurilor legate de eliminarea deseurilor prin transportarea acestora la depozitele de deseuri.
 • Procesul de compostare este igienic si se desfasoara automat, fara producerea de zgomot sau mirosuri.
 • Se poate obtine compost de calitate superioara in cel mai scurt timp, sau scade pur si simplu si este igienizat volumul de deseuri.
 • Se elimina factorii patogeni in conditii de siguranta.
 • Capacitate de tratare mare in spatiu restrans.
 • Procesul de compostare este activ pe toata perioada anului datorita membranei semipermeabile care mentine in parametri optimi temperaturile de procesare a deseului organic.
 • Compostul rezultat poate fi folosit in multiple aplicatii: in agricultura, in zone cu sol deteriorat, in parcuri si gradini, in sectorul forestier etc.

 

CUM PUTETI BENEFICIA DE O INSTALATIE MOBILA DE COMPOSTARE? 

Va invitam sa va inscrieti in CARAVANA COMPOSTULUI la adresa de email: caravana.compostului@inovecoexpert.ro. Veti primi informatii suplimentare si toate detaliile pe care le considerati necesare astfel incat sa luati cea mai buna decizie pentru dvs.: 

TO COMPOST OR NOT TO COMPOST?

 

Autor:
ing. Cristina Feodorov 

 

Contact:
INOVECO | Bulevardul Eroilor 6-8 | Cod 077190 | Judetul Ilfov
T: 021.240.40.43 | E: caravana.compostului@inovecoexpert.ro | www.inovecoexpert.ro

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 184 – septembrie 2021, pag. 12

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/09/01/inoveco-expert-caravana-compostului-un-concept-inovator-realizat-de-inoveco/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.