Ordinul Arhitectilor din Romania si Primaria Municipiului Cluj-Napoca anunta oficial lansarea Concursului International de Solutii „Liceul Nicolae Balcescu, Cluj-Napoca”.
Concursul de solutii are ca scop selectarea celei mai bune solutii in vederea extinderii si amenajarii Liceului Teoretic Nicolae Balcescu din Cluj-Napoca si a strazilor adiacente, pentru atribuirea contractului de servicii de proiectare.
Municipiul Cluj-Napoca, imbratisand pe deplin crezul ca educatia sta la baza unei societati sanatoase, a demarat un program de reabilitare a infrastructurii scolare, pe care doreste sa il continue cu ajutorul fondurilor europene.
Strategia UE de alocare a acestora sustine renovarea cladirilor si cresterea calitatii spatiilor din cladirile publice, respectiv a celor educationale.
Pentru Liceul teoretic „Nicolae Balcescu”, municipalitatea a ales ca demers concursul de solutii de arhitectura pentru a gasi solutia cea mai buna de rezolvare a problemelor actuale ale acestui liceu si a spatiului urban adiacent.
Prin acest concurs se urmareste gasirea echilibrului optim intre modernizarea functionala a liceului, integrarea in sit, aspectul arhitectural, solutiile tehnice, solutiile economice si solutiile functionale pentru extinderea liceului in aria de concurs, precum si transformarea strazilor adiacente intr-un spatiu urban vibrant, de buna calitate.
Obiectivele proiectului:
- Regandirea ansamblului alcatuit din corpurile de liceu actuale, cladirea de locuit si sala de gimnastica in vederea maximizarii suprafetelor folosite pentru liceu si adaptarii spatiului liceului la principiile educationale ale secolului nostru.
- Integrarea in zona istorica protejata prin punerea in valoare a elementelor valoroase existente si adecvarea noilor interventii.
- Incadrarea suprafetei destinate constructiilor ansamblului liceal propus in suprafata desfasurata construita totala de maximum 17.620 mp.
- Modernizarea / extinderea functiunilor si spatiilor actuale ale liceului, astfel incat sa satisfaca nevoile unui numar maxim de 1.776 elevi, organizati in 70 de clase.
- Imaginarea unui sistem de imbunatatire a tuturor parametrilor semnificativi ai bilantului energetic, la nivelul anvelopei si instalatiilor, la corpurile de cladire care se pastreaza. Imaginarea unor solutii noi de eficientizare energetica pentru corpurile de cladire care se propun si implementarea conceptului nZEB.
- Amenajarea curtii scolii cu accent pe suprafete verzi cat mai mari si materiale prietenoase cu mediul.
- Amenajarea spatiului urban adiacent liceului in vederea facilitarii parcurgerii cat mai placute si sigure a acestuia de catre elevi si profesori, locuitorii zonei sau trecatori, integrand principiile walkable si smart city.
Concursul este organizat de catre Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR), in conformitate cu Regulamentul de concursuri al Uniunii Internationale a Arhitectilor – UIA, prevederile Recomandarilor Internationale pentru Concursuri de arhitectura si urbanism adoptate in Conferinta Generala UNESCO din 1956, revizuite in data de 27 noiembrie 1978, prevederile Ghidului de bune practici in organizarea concursurilor de solutii OAR, publicat in 2018, cu respectarea prevederilor legislatiei in vigoare privind atribuirea contractelor de achizitie publica.
Concursul de solutii este public, intr-o singura faza, deschis pentru Romania, tarile Uniunii Europene si Spatiului Economic European si Confederatia Elvetiana.
Concursul de solutii este organizat ca o procedura independenta conform art. 105 lit. a) din Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice, urmand ca ulterior, in baza prevederilor art. 104 alin. (7) din aceeasi lege, contractul de servicii de proiectare sa fie atribuit concurentului castigator al concursului, in urma unei proceduri de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare.
JURIUL CONCURSULUI
– arh. Daniel Pop – reprezentant Autoritate Contractanta
– arh. Johannes Bertleff – Romania
– arh. Stefan Tuchila – Franta
– arh. Horia Marinescu – Austria
– arh. Mihaela Criticos – Romania
– arh. Mariana Michiu – reprezentant OAR Filiala Transilvania
– arh. Serban Patrulius – Romania
– arh. Maria Duda – Romania
– arh. Daniela Calciu – Romania
PREMIILE ACORDATE
- Premiul I: Contractul de proiectare cu valoare estimata la nivelul sumei de 2.499.780 RON, fara TVA
- Premiul II: 83.000 RON
- Premiul III: 41.500 RON
CALENDARUL CONCURSULUI
- Lansarea oficiala a concursului: 09 august 2021 (data lansarii oficiale in SEAP)
- Data limita predare proiecte: 29 octombrie 2021 ora 16:00
- Jurizare proiecte: 05 – 07 noiembrie 2021
- Anunt oficial castigator (conferinta de presa cu juriul): 08 noiembrie 2021
Mai multe detalii pot fi gasite pe pagina oficiala a concursului:
www.oar.archi/ro/concursuri/liceul-nicolae-balcescu-cluj-napoca
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 184 – septembrie 2021, pag. 56
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns