«

»

PIPELIFE: Sisteme de canalizare gravitationale realizate din polipropilena blockpolimer (PP-B)

Share

Polipropilena copolimerizata in bloc (PP-B) este un material nepolar, cu rezistenta foarte buna la impact, chiar si la temperaturi scazute, precum si rezistenta chimica remarcabila, fiind aproape insensibil la actiunea solventilor. Nu rezista la acizi oxidanti, cetone, petrol, hidrocarburi aromate sau clorurate. Din punct de vedere termic, domeniul temperaturilor de utilizare a PP-B este cuprins la modul general intre 0ºC si +80ºC. Prin urmare, acest material este utilizat cu precadere pentru realizarea retelelor de canalizare ingropate.

 

Tevi si fitinguri de canalizare cu perete multistrat (corugat), din PP-B

Tevile si fitingurile au suprafata interioara neteda si suprafata exterioara profilata, fiind definite ca Tip B, si sunt reglementate, din punct de vedere al cerintelor, de standardul EN 13476-3.

 Sunt destinate realizarii retelelor de canalizare gravitationale ingropate, in special in urmatoarele situatii:

  • Unele portiuni ale retelei de canalizare vor fi dispuse in zona cu trafic;
  • Vor exista portiuni din retea dispuse la adancimi relativ mici (acoperiri intre 0,8 -1,2 metri);
  • Solul din zona amplasarii retelei nu este suficient de stabil din punct de vedere static (ex. nisip argilos);
  • Neavand in zona constructiei sursa de material de umplutura uzual acceptat (pietris cu continut de nisip), se opteaza pentru realizarea pozarii/umpluturii cu materialul excavat.

Sunt disponibile in doua variante constructive: seria DN/OD, respectiv seria DN/ID, cu dimensiunile nominale prezentate in Tabelul 1.

Tevile corugate din PP-B se produc in clasele de rigiditate inelara SN8, SN10 sau, dupa caz, SN12 kN/mp.

  • SN10 si SN12 sunt extensii ale clasei de rigiditate SN8 (marcajul standard fiind SN8, urmat, in paranteza, de SN10 sau SN12);
  • valorile extreme ale sirului de rigiditati standard, SN2, SN4 si SN16 se produc numai la cerere, avand in vedere utilizarea lor restransa din considerente tehnico-economice.

Fitingurile utilizate in configuratia acestor retele sunt conforme aceluiasi standard si sunt produse prin injectie in matrita/confectionate din tevi prin sudura, de catre producatorul tevilor, in toate dimensiunile standard si formele uzuale necesare, cum ar fi: mufe, coturi, ramificatii, reductii etc. (ex. mufa dubla si ramificatie la 45º).

Performantele de baza ale tevilor si fitingurilor, impuse de standardul de referinta, sunt demonstrate prin teste de lot la producator si teste de tip la un Laborator independent, conform Regulamentului UE 305/2011, adoptat prin HG668/2017. Tevile si fitingurile sunt realizate din materie prima certificata, intr-o culoare diferita de negru, pentru a exclude suspiciunile de utilizare a materiilor prime reciclate (provenite de regula din surse necontrolate). Interiorul tevilor este de culoare alba, in vederea facilitarii inspectiilor video CCTV.

Camine de inspectie si de vizitare modulare, injectate din PP-B

Standardul de referinta pentru aceste camine este EN 13598, Partea 1 – pentru camine de inspectie cu adancimea de maximum 1,25 m si Partea 2 – pentru camine de inspectie si vizitare amplasate in zone cu trafic si adancimi de pozare de maximum 6 m.

 

Avantajele caminelor modulare, cu perete structurat:

  • posibilitatea realizarii bazelor cu o diversitate foarte mare din punct de vedere al unghiurilor de conectare la retea (dispunerea stuturilor de conectare) si, dupa caz, existenta si a unor solutii de conectare in situ (gaurire cu carota si cu mansete EPDM in situ);
  • bazele sunt realizate cu o configuratie corespunzatoare a chinetei, dimensiunilor si dispunerii intrarilor si iesirilor, ceea ce avantajeaza procesul de autocuratire; sunt rezistente la forta de ridicare a apelor freatice (predimensionarile sunt realizate pentru o coloana de apa = 7 metri);
  • inaltatorul cu perete structurat are o rigiditate inelara mult peste cea prevazuta de standardul de referinta (>2kN/mp) si datorita nervurilor exterioare contracareaza forta de ridicare a apelor freatice (nu necesita lestare suplimentara pana la o inaltime a apei freatice de 5 metri);
  • sunt 100% etanse si au o durata normata de viata de minimum 100 ani;
  • utilizarea sistemului de telescopare, pentru reglarea capacului caminului la cota terenului;
  • utilizarea gulerului pentru descarcarea sarcinilor dinamice (de trafic) de pe corpul caminului, care se vor descarca prin intermediul acestuia in sol.

Fiecare lot de camine se testeaza la stabilitate si etanseitate la vacuum de 0,3 bar, de catre producator, respectiv sunt realizate, de catre un Laborator independent, si inspectiile de tip prevazute de Regulamentul UE 305/2011, adoptat prin HG668/2017.

 

Autor:
ing. László Jancsó – Manager de calitate Pipelife Romania

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 184 – septembrie 2021, pag. 38

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/09/01/pipelife-sisteme-de-canalizare-gravitationale-realizate-din-polipropilena-blockpolimer-pp-b/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>