«

»

SIXENSE: Impactul schimbarilor climatice asupra infrastructurii de transport. Este pregatita Romania?

Share

Interviu cu expertul international Karim Selouane PhD – CEO & fondator RESALLIENCE (Sixense Group)

 

Poate nicicand nu am vazut cu totii mai clar decat anul acesta socurile climatice prin care trecem. A fost o vara torida, in care caldura excesiva a pus presiune pe infrastructura de transport locala si, uneori, a facut-o complet nefunctionala.

Este evident ca ne pregatim pentru schimbari climatice din ce in ce mai mari. Toate acestea nu pot decat sa lase urme grave si sa erodeze, incetul cu incetul, o infrastructura care nu este inca suficient de pregatita in fata riscurilor de acest tip.

Ce este de facut, mai ales in contextul in care, de ani de zile, Banca Mondiala si Uniunea Europeana cer Romaniei sa imbunatateasca urgent rezilienta infrastructurii de transport la dezastre si schimbari climatice? Ne povesteste Karim Selouane, fondator al unei solutii digitale revolutionare ce ajuta la planificarea unei strategii coerente si eficiente de adaptare a infrastructurii de transport in fata riscurilor climatice.

Solutia, numita RESALLIENCE, este dezvoltata in cadrul Sixense Group, lider mondial in solutii digitale pentru procesele de risk, project si asset management in constructii, si este accesibila si pentru contextul local, prin echipa de specialisti din Romania ai companiei.

 

 

Cum afecteaza schimbarile climatice activele in acest moment?

Infrastructura critica, intelegand, prin aceasta, cu precadere transportul, locuintele, electricitatea si apa, ar putea fi expusa unui risc major din cauza cresterii nivelului marii si a temperaturilor extreme, potrivit celor mai noi analize si studii internationale. Rapoartele afirma ca cresterea nivelului marii va avea aceleasi consecinte pentru infrastructura esentiala din zonele joase ca si pentru case si alte cladiri.

In acest context, este esential sa se tina cont de interconexiunile si interdependentele dintre tipurile de infrastructura. De exemplu, energia electrica este esentiala pentru exploatarea multor tipuri de transport; activele de transport rezistente, cum ar fi drumurile, sunt, de asemenea, necesare pentru accesarea instalatiilor de producere a energiei electrice si a retelelor. Schimbarile climatice pot insemna ca durata de viata a acestor active de infrastructura este mai scurta decat a fost planificat: fie costurile de intretinere cresc semnificativ, fie reparatiile sunt necesare mai frecvent, fie materialele utilizate in infrastructura de transport se deterioreaza mult mai repede.

Se preconizeaza ca temperaturile ridicate vor spori stresul termic asupra infrastructurii de transport, drumurile si liniile feroviare devenind in acest caz deosebit de vulnerabile.

Operatorii de infrastructura risca pierderi de venituri din activele care sunt deteriorate sau care functioneaza cu o eficienta mai scazuta. Este o reactie in lant.

Pe de alta parte, riscurile pentru intreprinderi si industrie includ perturbarea crescuta a serviciilor (de exemplu, legaturile de transport si de comunicare) pe care se bazeaza. Investitorii si asiguratorii vor suporta riscuri si pierderi sporite: (i) direct, din infrastructura din portofoliul lor; (ii) indirect, din pierderile generate de activitatile dependente de infrastructura.

Guvernul (si contribuabilii) intervin adesea pentru a ajuta in cazul pierderilor suferite in circumstante extreme. Impactul negativ al conditiilor extreme asupra mediului poate duce la deteriorarea severa a infrastructurii (de exemplu, atunci cand canalizarile se revarsa sau liniile de distributie a combustibilului se defecteaza).

 

Putem spune ca infrastructura de transport se confrunta cu o provocare majora in fata conditiilor de mediu actuale?

In economiile noastre, schimbarile climatice ameninta rolul infrastructurii in dezvoltarea la nivel de comunitate si tara.

Schimbarile climatice afecteaza toate tipurile de infrastructuri, cum ar fi energia, transportul, apa si, in general, constructiile. Cresterea temperaturilor, cresterea riscurilor de inundatii si alte pericole climatice pun deja presiune pe functionarea fiabila si eficienta a acestor retele, conducand astfel la un impact economic si social ridicat. Drumurile, aeroporturile, sistemele de apa si centralele electrice sunt vulnerabile la schimbarile meteorologice. Furtunile severe si secetele majore pot perturba activitatea economica.

In Romania, proiectele de infrastructura sunt gestionate de autoritatile publice. Acestea sunt acum indemnate si chiar obligate sa abordeze riscurile si incertitudinile legate de schimbarile climatice atunci cand planifica, construiesc si opereaza aceste proiecte. O astfel de provocare poate fi abordata prin instrumente si strategii inovatoare. Adoptarea unui obiectiv de rezilienta duce la imbunatatirea alegerii traseului, a planificarii dezvoltarii proiectului, a proiectarii, a construirii si, nu in ultimul rand, a operarii infrastructurii de transport. Aceasta permite regiunilor si oraselor sa anticipeze si sa se adapteze la schimbarile climatice.

Exista inca o incertitudine considerabila cu privire la natura si amploarea efectelor viitoare ale schimbarilor climatice. Desi cercetarile ar trebui sa reduca acest lucru, este foarte putin probabil sa fie eliminate complet. Prin urmare, infrastructura va trebui sa se adapteze pentru a face fata unei game largi de schimbari posibile.

Aceasta va implica o combinatie de masuri care includ: modernizarea infrastructurii existente pentru a fi mai rezistenta la conditiile meteorologice modificate; consolidarea flexibilitatii, astfel incat infrastructura sa poata fi modificata in viitor, fara a genera costuri excesive; proiectarea sistemelor care iau in considerare modul in care schimbarile climatice vor modifica cererea, oferta si riscurile; identificarea modalitatilor alternative si creative de furnizare a serviciilor, de exemplu utilizarea spatiilor verzi pentru a ajuta la gestionarea inundatiilor; stimularea reducerii cererii de servicii prin schimbarea comportamentului si utilizarea unor tehnologii mai eficiente; asigurarea faptului ca gestionarii de infrastructura si profesionistii detin competentele si capacitatea necesare pentru a pune in aplicare masuri de adaptare.

 

Cum se incadreaza RESALLIENCE in acest context?

RESALLIENCE este un birou de proiectare dedicat adaptarii proiectelor, oraselor, regiunilor, infrastructurii la schimbarile climatice. In cadrul RESALLIENCE, putem evalua vulnerabilitatea climatica si apoi putem modela rezilienta functionala in raport cu activele si retelele, in special autostrazile, respectiv putem sprijini elaborarea planurilor de actiune pentru imbunatatirea rezilientei la schimbarile climatice.

RESALLIENCE a dezvoltat, de asemenea, o solutie digitala care permite vizualizarea localizarii activelor, vulnerabilitatile acestora la diferite pericole si dependentele dintre infrastructuri pentru scenarii climatice actuale sau viitoare. Aceasta platforma ofera, de asemenea, servicii de monitorizare si avertizare in anticiparea evenimentelor meteorologice care ar putea afecta activitatile clientilor nostri. Cu aceste date, ei pot implementa actiuni preventive pentru a reduce daunele materiale si umane si pentru a reduce timpul de recuperare a infrastructurii lor.

Rezultatele modelelor si instrumentelor noastre includ: evaluari, informatii si exemple privind modul in care integritatea diferitelor tipuri de active ar putea fi afectata de schimbarile climatice; intelegerea impactului potential pe care diversi factori ai schimbarilor climatice l-ar putea avea asupra activitatilor de intretinere si inlocuire a activelor; identificarea tipurilor de active care ar putea fi cele mai vulnerabile la deteriorarea cauzata de schimbarile climatice; abordari vizand cheltuielile de gestionare a deteriorarii acelor active cu cea mai mare vulnerabilitate la efectele schimbarilor climatice.

Fiecare tip de sistem de infrastructura are elemente specifice vulnerabile la pericole climatice la fel de specifice; noi cartografiem acele intersectii de infrastructura periculoase in care riscurile vor fi exacerbate cel mai mult de schimbarile climatice.

Este foarte clar ca schimbarile climatice vor perturba din ce in ce mai mult sistemele critice, vor creste costurile de operare, vor exacerba decalajul de finantare a infrastructurii si vor crea efecte de propagare substantiale asupra societatilor si economiilor. Din ce constatam acum, putine active vor fi lasate complet neafectate.

 

Ce se poate face in acest sens? Ce ar trebui sa faca autoritatile responsabile?

In toate sectoarele de infrastructura, o serie de masuri au fost deja luate de catre proprietari si operatori pentru a reduce impactul evenimentelor meteorologice severe si al schimbarilor climatice, si pentru a incorpora problemele legate de schimbarile climatice in programele de investitii pentru sectorul privat, iar altele, pentru preintampinarea provocarii schimbarilor climatice, inclusiv Politicile si actiunile de adaptare ale Guvernului.

Pentru a evita efectele pe termen lung asupra oamenilor si economiei, este esentiala luarea in considerare a acestor investitii, precum si adaptarea infrastructurii existente, in contextul impactului potential estimat.

 

Care a fost feedbackul autoritatilor care au implementat solutia Sixense pana acum?

Cele mai recente proiecte pe care am implementat aceasta solutie au evaluat impactul schimbarilor climatice asupra infrastructurii de transport. Feedbackul a fost foarte bun pana acum.

Un instrument cum este RESALLIENCE este extrem de util pentru a pregati si proteja mai eficient infrastructura in fata riscurilor si, de asemenea, pentru a dezvolta o infrastructura viitoare mult mai bine ancorata in contextul actual al riscurilor climatice existente.

 

Contact:
Mariana Garstea
mariana.garstea@sixense-group.com
www.sixense-group.com

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 184 – septembrie 2021, pag. 8

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/09/01/sixense-impactul-schimbarilor-climatice-asupra-infrastructurii-de-transport-este-pregatita-romania/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.