«

»

ASRO: Standarde pentru productia betonului si a prefabricatelor din beton

Share

Sectorul constructiilor contribuie la bunastarea societatii noastre, facand din mediul construit un spatiu sigur si sustenabil. Comunitatea europeana de standardizare vine in sprijinul acestui sector si elaboreaza standarde care sunt armonizate potrivit Regulamentului (UE) nr. 305/2011 privind comercializarea produselor pentru constructii.

 

Betonul este un material indispensabil pentru infrastructura actuala. Utilizarea sa in structurile constructiilor, fundatiilor, in elementele pentru poduri, in mobilierul urban s.a.m.d. ofera doar cateva exemple care dau masura prezentei si importantei acestui material pentru patrimoniul de standarde al unuia dintre cele mai importante comitete tehnice de standardizare ale organismului national de standardizare, ASRO/CT 321 – Beton si prefabricate din beton, care a publicat si are in vigoare peste 300 de standarde pentru beton si prefabricate din beton, utilizate in constructii. Aceste documente tehnice definesc, printre altele, specificatiile necesare realizarii betonului si controalele pe care producatorii trebuie sa le exercite pe parcursul intregului proces de productie, de la primirea materiilor prime in fabrica pana la finalizarea produsului, pentru asigurarea calitatii pe care orice produs industrial trebuie sa o furnizeze.

Cadrul legislativ pentru produsele de constructii este stabilit de Regulamentul (UE) nr. 305/2011 al Parlamentului European si al Consiliului. Acesta defineste conditiile armonizate pentru comercializarea produselor de constructii, inclusiv betonul si prefabricatele din beton, pe piata europeana.

Conform Anexei I privind cerintele fundamentale aplicabile constructiilor, acestea trebuie sa asigure rezistenta mecanica, sa ofere securitate la incendiu, sa nu prezinte o amenintare pentru mediul inconjurator, sa nu prezinte riscuri de accidentare in cursul utilizarii, sa ofere protectie fonica, sa fie eficiente din punct de vedere energetic si sa utilizeze resursele naturale in mod sustenabil.

Patrimoniul comitetului tehnic national ASRO/CT 321 este constituit in mare parte din standarde romane care adopta standarde europene armonizate in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 305/2011. Acestea permit producatorilor si operatorilor economici din domeniul constructiilor de la nivel national sa demonstreze ca produsele si serviciile lor respecta legislatia UE relevanta. De aici si implicarea activa in cadrul ASRO/CT 321 a diverselor parti interesate de la nivel national (producatorii de produse pentru constructii, asociatiile industriale nationale, laboratoarele si organismele notificate, inginerii, proiectantii de structuri, comunitatea stiintifica).

Comitetul tehnic se ocupa cu standardizarea caracteristicilor, conditiilor, metodelor de incercare si evaluarea conformitatii betonului proaspat si intarit, materialelor componente ale betonului, apei de amestecare, adaosurilor si aditivilor, fibrei pentru utilizare in beton, executiei structurilor din beton, productiei si executiei betonului pulverizat, produselor pentru protejarea si repararea structurilor din beton.

De asemenea, in cadrul comitetului se urmareste standardizarea elementelor prefabricate din beton celular autoclavizat si beton cu agregate usoare cu structura deschisa.

Nu in ultimul rand, se doreste standardizarea terminologiei, criteriilor de performanta, formelor si dimensiunilor, tolerantelor, metodelor speciale pentru proprietati fizice relevante ale produselor prefabricate din beton (beton obisnuit, beton precomprimat, beton armat si beton compozit), caracteristicilor regulilor de verificare a calitatii metodelor de incercare pentru agregate naturale si artificiale.

Standardele pentru beton si prefabricate din beton sunt esentiale in evaluarea si testarea acestor produse si permit laboratoarelor sa testeze si sa evalueze amestecurile de beton pentru a asigura rezistenta si siguranta acestora. De asemenea, ajuta la identificarea diferitelor proprietati ale betonului, precum rezistenta, elasticitatea si duritatea.

Standardul de baza pentru beton este SR EN 206 + A2:2021 – Beton. Specificatie, performanta, productie si conformitate, care se aplica betonului destinat structurilor turnate in situ, structurilor prefabricate, elementelor de structura prefabricate pentru cladiri si structuri civile ingineresti. Esentiale sunt si standardele apartinand seriei Eurocod 2, SR EN 1992 referitoare la proiectarea structurilor de beton, seriei SR EN 934 privind aditivii pentru beton, mortar si pasta sau SR EN 10080:2005 privind conditiile generale si definitiile pentru caracteristicile de performanta ale otelurilor sudabile pentru armarea betonului utilizate pentru armarea structurilor din beton, livrate ca produse finite.

In privinta produselor prefabricate din beton, exista mai multe standarde care fac referire la  producerea si utilizarea acestora, precum SR EN 13369:2018, care stabileste regulile comune pentru produsele prefabricate din beton sau SR EN 12602:2016 – Elemente prefabricate armate din beton celular autoclavizat. Deosebit de relevant este si SR EN 13791:2019 – Evaluarea in situ a rezistentei la compresiune a betonului din structuri si din elemente prefabricate.

Pe de alta parte, SR EN 16757:2017 – Dezvoltarea durabila a lucrarilor de constructie. Declaratii de mediu pentru produse. Reguli pentru categoria produselor pentru beton si elemente din beton prevede reguli suplimentare pentru declaratiile de mediu pentru produsele din beton si elementele din beton, iar seria de standarde SR EN 1504 defineste si specifica produsele si sistemele pentru protectia si repararea structurilor din beton.

 

Ca noutati in domeniu, anul acesta au fost adoptate la nivel national urmatoarele trei standarde:

  • SR EN 206+A2:2021 – Beton. Specificatie, performanta, productie si conformitate;
  • SR EN 12390-18:2021 – Incercari pe beton intarit. Partea 18: Determinarea coeficientului de migrare a clorurilor;
  • SR EN 12390-7:2019/AC:2021 – Incercari pe beton intarit. Partea 7: Densitatea betonului intarit cu modificari.

Posibilitatea de a conta pe materiale fiabile, de calitate, este esentiala pentru construirea unor cladiri sigure si sustenabile, iar standardizarea contribuie in mod clar la indeplinirea cerintelor de calitate si securitate care sunt solicitate in domeniul constructiilor.

 

Despre ASRO

ASRO – Organismul National de Standardizare – este platforma nationala pentru elaborarea si adoptarea standardelor europene si internationale.

Ca parte a comunitatii globale de standardizare, fiind membru al ISO, IEC, CEN, CENELEC si ETSI, ASRO joaca un rol important in punerea la dispozitie, pentru o gama tot mai larga de parti interesate, a unei platforme usor accesibile, necesara pentru participarea la activitatea de standardizare a acestor organizatii.

Prin participarea in cadrul activitatii de standardizare, fiecare membru este la curent cu noile procese tehnologice standardizate, poate sustine punctul de vedere cu privire la continutul proiectelor de standarde in curs de elaborare si isi poate adapta din timp modul de lucru pentru a respecta cerintele standardizate la nivel european.

 

Contact:

Website: https://www.asro.ro/ | E-mail: relatii.publice@asro.ro | Twitter: @RoStandard

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 185 – octombrie 2021, pag. 44

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/10/01/asro-standarde-pentru-productia-betonului-si-a-prefabricatelor-din-beton/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.