«

»

CADWARE ENGINEERING: TopoLT, ProfLT si TransLT: cele mai populare programe romanesti in domeniul topografiei, geodeziei si cadastrului

Share

Povestea CADWARE Engineering a inceput in 2008, an in care compania a fost infiintata de o echipa de specialisti in topografie, geodezie, inginerie si arhitectura. CADWARE si-a inceput activitatea cu furnizarea de solutii software pentru diverse domenii precum topografie, geodezie, cadastru, constructii, infrastructura, arhitectura, mecanica s.a, extinzand-o prin comercializarea de produse complementare si sustinerea de cursuri si examene pentru certificarea Autodesk. Din 2009, CADWARE Engineering este distribuitor autorizat pentru programele TopoLT, ProfLT si TransLT, aplicatii foarte cunoscute pe piata din Romania si din strainatate. CADWARE Engineering asigura in Romania servicii de licentiere, consultanta, implementare si suport tehnic pentru aplicatiile software si echipamentele hardware distribuite, instruire si certificare personal.

Dezvoltatorul programelor TopoLT, ProfLT si TransLT este inginerul geodez Cristinel Bujor de la compania 3D Space, care a creat aceste programe special adaptate standardelor romanesti de proiectare.

 

TopoLT

TopoLT este un program care se utilizeaza in topografie si cadastru si care contine unelte pentru aplicatii 2D si 3D, precum si o serie de facilitati de configurare a elementelor desenate, utile pentru redactarea planurilor topo-cadastrale, detasarea suprafetelor, transformarea si georeferentiarea imaginilor, realizarea modelului 3D al terenului, desenarea curbelor de nivel, calculul volumelor de sapatura si umplutura, desenarea planurilor in Google Earth.

TopoLT ruleaza sub AutoCAD, BricsCAD si ZWCAD, utilizand functiile de desenare ale acestor programe, la care se adauga functiile specifice ale programului propriu-zis.De asemenea, acolo unde a fost posibil, au fost introduse comenzi pentru automatizarea unor procese pentru a face lucrul in program mai usor si mult mai rapid. In ultimele versiuni ale aplicatiei au fost introduse comenzi pentru realizarea documentatiilor cadastrale in conformitate cu cele mai noi cerinte ale ANCPI.

Programul TopoLT a fost creat in urma cu mai bine de doua decenii, iar de-a lungul timpului a fost imbunatatit constant. In ultima versiune a fost introdus un modul pentru Cadastru General ce permite editarea si generarea de documente pentru un sector cadastral, datele referitoare la imobilele sectorului cadastral putand fi salvate atat in desenul CAD, cat si in fisier. Prin introducerea unei astfel de functii s-a dorit a se veni in ajutorul firmelor de cadastru si ANCPI pentru realizarea si verificarea lucrarilor de cadastru general. Ruland aceasta functie se pot face o serie de verificari asupra datelor introduse, verificari ce ajuta la eliminarea posibilelor erori aparute in cadrul unui UAT.

La comenzile sectorului cadastral a fost introdusa posibilitatea de a compara imobilele sectorului cadastral cu imobilele unui alt sector cadastral, comanda utila pentru integrarea modificarilor din cadastru sporadic in documentele tehnice finale. Programul are functionalitati referitoare la lucrul cu bazele de date ce sunt extrase din DDAPT. Acum se pot cauta si prelua parcele din baza de date DDAPT specifica unui UAT, pot fi importate date pentru a completa informatiile despre imobile, persoane, acte si inscrieri, si la final poate fi realizata o verificare comparativa intre datele sectorului cadastral si datele identificate din baza de date.

In prezent, TopoLT reprezinta un program indispensabil in domeniul topografiei si cadastrului, indeplinind toate cerintele necesare pentru munca teren-birou.

ProfLT

ProfLT este un program lansat in 2009 si folosit in topografie, care ofera o serie de facilitati in ceea ce priveste configurarea, modificarea, desenarea si asezarea in pagina a profilelor longitudinale ale terenului, cat si a sectiunilor transversale cu specific pentru drumuri, linii electrice, canalizari, ape curgatoare etc. Programul a fost creat pentru a functiona in mediul AutoCAD, BricsCAD si ZWCAD. Aplicatia permite inserarea punctelor dintr-un fisier de coordonate, iar pe baza codurilor acestor puncte sau a modelului tridimensional, programul genereaza profilele longitudinale si transversale. Optiunile de configurare permit modificarea modelelor predefinite pentru profile, dar si salvarea unor modele noi. Astfel, fiecare utilizator are posibilitatea sa particularizeze in functie de cerintele lucrarii.

 

TransLT

TransLT este un program utilizat in geodezie, special dezvoltat pentru realizarea calculului parametrilor de transformare si transformarea coordonatelor intre doua sisteme de coordonate intr-un mod practic si rapid. Programul se adreseaza in principal specialistilor ce utilizeaza tehnologia GPS pentru realizarea lucrarilor geodezice.

Producatorul programului a lansat aplicatia in aprilie 2010. Interfata programului TransLT este intuitiva, usor de utilizat, iar datele se pot importa direct din mai multe tipuri de fisiere. De asemenea, programul permite salvarea fisierelor cu modificarile efectuate pentru fiecare pas al transformarii. Pentru a usura operarea cu multitudinea sistemelor de coordonate de referinta existente, TransLT contine un modul care extrage informatii din baza de date EPSG.

TransLT ofera utilizatorului urmatoarele trei functionalitati majore, si anume: calcularea parametrilor de transformare intre doua sisteme de coordonate; transformarea coordonatelor intre doua sisteme de coordonate; desenarea de poligoane, cai (trasee) sau puncte in Google Earth.

Cu ajutorul TransLT se pot realiza fisierele cu modelele de transformare necesare pentru a desena in Google Earth cu ajutorul programului TopoLT.

 

Mai multe detalii gasiti pe www.topolt.com

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 185 – octombrie 2021, pag. 58

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/10/01/cadware-engineering-topolt-proflt-si-translt-cele-mai-populare-programe-romanesti-in-domeniul-topografiei-geodeziei-si-cadastrului/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.