«

»

CORNEL&CORNEL TOPOEXIM: Cadastrul sistematic la zi

Share

In degringolada politica din prezent, multe dintre proiectele care ar ajuta Romania sa avanseze din toate punctele de vedere sunt lasate deoparte, uitate, dezgropate, revigorate si iar uitate. Fiecare nou guvern doreste sa-si puna amprenta unica si extraordinara pe fiecare domeniu in parte si astfel sa dovedeasca faptul ca oamenii lor sunt mai buni decat cei ai altor partide. Este o intrecere nefireasca si care nu face altceva decat sa creeze confuzii printre specialistii din ministere, care trebuie sa modifice si sa refaca permanent specificatii, solutii tehnice, proiecte etc., numai pentru a multumi pe moment orgoliile celor la putere.

Sunt multe domeniile in care fiecare ministru a dorit sa isi puna amprenta si sa lase in urma ceva extraordinar. La plecarea lui din fruntea ministerului, acel ceva extraordinar a devenit deodata fie prea costisitor, fie prea fantezist, fie prea riscant, fie o prostie. Noul ministru lanseaza o noua strategie, un nou plan extraordinar si nemaivazut, ca, dupa o perioada foarte scurta, scurta sau cel mult de trei ani si in mod extraordinar in patru (oricum insuficient pentru a implementa proiectul), sa vina un alt strateg care o ia de la capat cu o noua initiativa.

Atunci de ce sa ne miram ca autostrada A1 nu poate trece muntii, ca spitalele regionale exista doar pe hartie, ca la examenele de bacalaureat se schimba materiile des, ca nu mai avem irigatii, ca nu putem exploata singuri subsolul, ca nu avem trenuri ca la vecinii nostri si cate multe altele?

Pentru angajatii de la stat o asemenea schimbare de macaz duce la confuzii. Sefii directi sunt schimbati des si atunci coerenta in luarea deciziilor lasa de dorit. Orice initiativa devine suspecta prin prisma sustinerii unui proiect care nu este al noii conduceri.

Ajungem la mediul privat. Pentru a avea o coerenta in afaceri trebuie sa ai o previziune a lucrarilor pe care ai putea sa le realizezi intr-un anumit interval de timp. Prognozele se bazeaza pe contracte deja incheiate sau preconizat a fi incheiate. Ori, intr-o piata in care depinzi de capriciile celor ajunsi in functii si care schimba solutiile, este foarte greu sa reusesti sa te incadrezi in termenele asumate.

Un exemplu de gestionare deficitara a proiectelor il reprezinta cele doua licitatii din 2020 in cadrul Programului National de Cadastru si Carte Funciara. Conform datelor oficiale de pe site-ul ANCPI, PNCCF se va desfasura pe perioada 2015 – 2023. In acest sens timpul se scurge si anul 2023 bate la usa.

PNCCF are doua componente: pe sectoare cadastrale, separate, sau pe intreg UAT-ul, in sensul ca nu mai ramane niciun metru patrat de teren fara sa fie intabulat si atribuit unui detinator. Ma voi axa pe lucrarile de cadastru sistematic pe intreg UAT.

Pentru PNCCF au fost nominalizate 660 de UAT-uri pentru a fi finalizate in anul 2023. ANCPI a declansat licitatiile cat mai curand posibil, in vara anului 2015, pentru un numar de 148 de UAT-uri grupate in 10 loturi. Nu au fost adjudecate toate loturile, astfel ca o parte dintre cele 148 de UAT-uri nu au fost contractate. Din acest motiv s-au organizat in cursul anilor 2016, 2017, 2018, 2019 si 2020 mai multe licitatii in care au fost introduse toate cele 660 de UAT-uri. In prima parte, asa cum am mentionat, s-a licitat pe loturi, fiecare lot avand in componenta mai multe UAT-uri. Din 2020 loturile au fost reduse la un singur UAT pentru a permite accesul la licitatie si al firmelor mici, care sa poata participa la o singura localitate.

Termenele de realizare a unei lucrari de asemenea anvergura sunt variate, functie de suprafata, dar cel mai lung termen este de 862 zile, respectiv 28,3 luni, iar cel mai scurt de 512 zile, respectiv 16,8 luni. Din cele 102 UAT-uri finalizate (conform site-ului ANCPI), sub 10% s-au incadrat in termenul de finalizare. Motivele sunt multe si obiective. Contractul este semnat cu ANCPI, dar receptia o fac OCPI-urile, care nu au un sistem unitar de verificare. De asemenea, documentatia trebuie insusita de Primarie prin specialistii angajati, ca o prima verificare. Primaria nu este parte in contract si din acest motiv nu poate fi grabita.

Datele primare provin din evidentele OCPI si din Primarie. Aceste date sunt puse la dispozitie tarziu si incomplete. De multe ori, spre finalul lucrarii apar date pe care Primaria le-a gasit intamplator intr-un dulap incuiat de ani de zile si care trebuie integrate.

OCPI-urile au termene in contract pentru verificari si solutionarea contestatiilor, dar niciodata acestea nu sunt respectate deoarece nu exista penalitati pentru nerespectarea termenelor. Termenul de realizare nerealist este urmarit de ANCPI cu strictete si se aplica penalitati in peste 90% dintre contractele incheiate pentru intreg UAT.

Desi este graba si ar trebui contractate cat mai multe localitati, anul trecut, in 2020, au fost sustinute doua licitatii, in iulie si septembrie, dar contractele s-au incheiat in iunie 2021. Lucrarile insa trebuie finalizate in termen, cu penalitati de intarziere, deoarece este graba.

Cu toate eforturile de a contracta lucrari pe intreg UAT, in prezent au ramas necontractate 297 de UAT-uri din cele 660 preconizate a fi finalizate pana in anul 2023, adica 45% din total. Pe 13 septembrie s-au licitat si aceste ultime 297 de localitati, probabil fara a exista participanti la toate.

Trebuie mentionat faptul ca unele UAT-uri din cele 660 au avut contracte in derulare pentru realizarea cadastrului sistematic pe sectoare si astfel o mare parte din teritoriu este cadastrat. Astfel, suprafata de contractat s-a diminuat, si implicit pretul, care este calculat la suprafata. Din acest motiv unele UAT-uri nu sunt competitive si nu au ofertanti. In schimb UAT-urile care au licitat suprafata intreaga au mai multi ofertanti si in acest mod pretul scade.

Revenind la problemele societatilor private, ce prognoza de lucrari poti face daca participi la o licitatie in iulie 2020 si semnezi contractul in iunie 2021? Ce programare a resurselor umane si a echipamentelor poti face?

Poate totusi guvernantii nostri vor intelege ca o societate, ca sa functioneze optim, are nevoie de o previziune realista si de un partener serios. Sa speram ca rezultatul licitatiei din 13 septembrie de anul acesta va primi un raspuns mai repede decat august 2022, nu de alta, dar trece perioada 2015 – 2023 in care se pot deconta lucrari.

 

Autor:
Cornel PAUNESCU – director general CORNEL&CORNEL TOPOEXIM

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 185 – octombrie 2021, pag. 56

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/10/01/cornelcornel-topoexim-cadastrul-sistematic-la-zi/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.