«

»

FPSC: ZIUA NATIONALA A CONSTRUCTORULUI in al treilea an aniversar

Share

„A construi nu inseamna numai a realiza cladiri,
este ideea de a realiza conexiuni intre oameni
astfel incat acestia sa poata trai cat mai bine”  –
Cristian Erbasu, Presedinte FPSC.

 

In 2017, proaspat angajata la Federatie, m-am intrebat daca in Romania avem o zi a constructorului – de care probabil numai eu nu am auzit – sperand sa descopar ca exista o zi speciala pentru una dintre meseriile cele mai vechi din istoria omenirii, consemnata cu cca 10.000 – 13.000 ani in urma. O cercetare pe internet a scos la iveala ca, la acel moment, constructorii nu aveau o zi a lor, desi un domeniu atat de dificil, complex si frumos merita cu prisosinta sa fie marcat printr-o zi speciala. Pana la urma, vorbim de un sector care contribuie in proportie de 6,6% la PIB-ul Romaniei (sursa: INSSE, 2020), care insumeaza peste 400.000 angajati (416.000 in 2020, conform Oficiului Na­tional al Registrului Co­mer­tului), un sector care modifica peisaje, creeaza legaturi si dezvolta o tara intreaga.

A durat mai bine de un an pana cand demersurile Federatiei au dat roade si Parlamentul Romaniei a legiferat, declarand ziua de 14 septembrie Ziua Nationala a Constructorului prin Legea 350/2018.

In acest an, Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC), alaturi de partenerii sociali FEDERATIA GENERALA A SINDICATELOR (FGS) si CASA SOCIALA A CONSTRUCTORILOR (CSC), in parteneriat cu BIBLIOTECA ACADEMIEI ROMANE (BAR) au organizat un eveniment festiv pentru marcarea acestei zile speciale.

Alaturi de reprezentantii breslei constructorilor, de personalitati din mediului universitar si academic, de reprezentanti ai organizatiilor partenere au luat cuvantul dl acad. Ioan-Aurel Pop – presedintele Academiei Romane, Cristian Pistol – consilier de stat in Departamentul pentru dezvoltare, promovare si monitorizare a proiectelor de investitii in infrastructura, dr. ing. Cristian-Romeo Erbasu – presedintele FPSC, ing. Radu Vacareanu – rectorul Universitatii Tehnice de Constructii din Bucuresti, arh. Corina Marinescu – reprezentant Technology Enabled Construction si prof. ing. Nicolae Noica – directorul general al Bibliotecii Academiei Romane, fost ministru al Lucrarilor Publice.

Parcurgand o istorie ilustrata a realizarilor din ultimul secol şi jumatate incepand din anul 1862, anul infiintarii Ministerului Lucrarilor Publice, pana in zilele noastre, dl prof. ing Nicolae Noica a tinut sa reaminteasca faptul ca „Nivelul de civilizatie al unui popor este marcat de activitatea de constructii”.

Dl dr. ing Cristian Romeo Erbasu, presedintele FPSC, a trecut in revista realizarile si provocarile acestui domeniu, faptul ca „in ultimii ani am reusit sa convingem foarte multi decidenti din Romania ca un viitor modern al tarii depinde de cat de solida este aceasta breasla a constructorilor”. Asistam la o „criza generata de plecarea tinerilor, care acum contribuie la PIB-ul altor tari”, a mai afirmat dl presedinte, amintind si necesitatea tehnologizarii sectorului: „Modernizarea Romaniei trebuie sa se confunde cu modernizarea domeniului nostru. Trebuie sa facem tot posibilul sa ducem domeniul nostru spre o cat mai mare tehnologizare”.

Mesajele studentilor de la UTCB din finalul evenimentului ne dau incredere ca viitorul este pe maini bune, speranta sustinuta chiar de dl rector Radu Vacareanu, care, in discursul sau, remarca cu satisfactie ca „lucrurile incep sa arate din ce in ce mai bine,  ultimele 3 randuri de admiteri – 2019, 2020, 2021 – arata faptul ca absolventii de liceu se uita din ce in ce mai mult la constructii”.

Si, fiindca am inceput cu o nota personala, as incheia in acelasi ton: este incredibil de frumoasa, de inaltatoare ideea de a construi, acea combinatie unica intre precizie matematica, rigoare pe de o parte, utilitate si indrazneala artistica pe de o alta parte.

Multumiri pentru tot ceea ce faceti, proiectanti, arhitecti, muncitori, specialisti, ingineri, patroni, profesori, cercetatori, producatori si distribuitori de materiale de constructii… multumiri si La multi ani tuturor!

 

Autor:
Irina FORGO – Director FPSC

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 185 – octombrie 2021, pag. 16

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/10/01/fpsc-ziua-nationala-a-constructorului-in-al-treilea-an-aniversar/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.