«

»

POPP & ASOCIATII. Sau despre trendsetting in lumea proiectarii constructiilor

Share

Daca trecem in revista proiectele de anvergura – fie ele noi sau vizand constructii existente – din ultimii 20 de ani, un nume apare constant pe lista companiilor implicate: Popp & Asociatii. Daca urmarim evenimentele profesionale din domeniul constructiilor, idem. Unul dintre marii jucatori din domeniu s-a cladit pe baze profesionale solide – „un intreg set de abordari, comportamente si practici in proiectarea constructiilor” magistral imbinate cu valori umane, si s-a ridicat la inaltimea numelui fondatorului si mentorului prin seriozitatea, constanta si creativitatea cu care a abordat, an dupa an, fiecare lucrare, cu care a propus solutii inovatoare, cu care a raspuns necesitatii unei piete cu deficiente (cum e cea romaneasca) de a evolua spre calitate. Despre oamenii, planurile si valorile pe care se articuleaza Popp & Asociatii ne povesteste – cat au ingaduit timpul si spatiul – ing. Dragos Marcu, asociat, director general.

 

Redactia: De la biroul de proiectare infiintat la inceputul anilor 2000, evolutia v-a fost constant ascendenta. Cum se exprima astazi, in cifre, Popp & Asociatii?

Dragos Marcu: Echipa noastra numara peste 70 de colegi, fara a aminti aici colaboratorii externi. Grupul nostru de firme este alcatuit din 6 firme, cu o cifra de afaceri anuala la nivel de grup in jur de 4 mil. euro si cam acelasi numar de metri patrati proiectati de-a lungul istoriei noastre. Am obtinut mai bine de 15 premii si distinctii la nivel de echipa sau individuale, la concursuri nationale si internationale.

 

Redactia: Stim ca unul dintre obiective a fost oferirea de servicii „complete si puternic optimizate”, iar in acest scop au fost create, in timp, noi departamente. Ce arii de expertiza, respectiv domenii, acoperiti in prezent?

Dragos Marcu: Inainte de toate ar fi de spus ca in sfera acestora sunt implicate mai multe companii, fiecare concentrandu-se pe furnizarea unui serviciu de baza. Cu exceptia companiei „mama”, Popp & Asociatii, ele au fost infiintate si s-au dezvoltat din nevoia de a acoperi o nisa complementara activitatii noastre de baza. Vorbim de o nevoie tehnica, inginereasca. Chiar unele dintre ele au aparut la cererea clientilor nostri, piata fiind saraca la acel moment in oferirea unui serviciu specializat si competent. Ulterior, unele dintre ele au devenit linii de business, insa si-au pastrat caracteristicile initiale. Desigur, sunt destul de multi clienti care cauta solutii complete, iar noi incercam sa raspundem acestei cerinte. Mai intai de toate a fost proiectarea structurilor pentru constructii. In sprijinul ei, pentru constructiile cu subsoluri adanci, pentru aspecte de proiectare specifice a aparut proiectarea geotehnica, alta echipa. Proiectarea geotehnica a fost completata ulterior cu intocmirea studiilor geotehnice si mai apoi urmarire in timp si monitorizarea structurala pe perioada construirii si in exploatare. O parte importanta din activitatea noastra este consultanta, asistenta tehnica si apoi expertizarea constructiilor si proiectarea solutiilor de interventie si consolidare. Pentru acest lucru este nevoie si de cunoasterea materialelor si de aceea avem un laborator de incercari de materiale. Apoi oferim servicii de consultanta pe parcursul proiectarii si construirii, avand o echipa de project si construction management. Cea mai tanara in grup este o echipa de modelare BIM. Pentru multi clienti asiguram serviciile de proiectare generala. Ceea ce nu putem face prin resurse proprii le realizam prin intermediul furnizorilor si partenerilor nostri traditionali, verificati si confirmati, care lucreaza sub conducerea noastra. Avem un departament de cercetare-dezvoltare care ne ajuta la initierea si la sustinerea solutiilor oferite, la optimizarea acestora.

 

Redactia: Cum ati resimtit impactul recentei crize sanitare asupra pietei? Sau, mai degraba, care au fost parghiile prin care ati „echilibrat” inerentele oscilatii?

Dragos Marcu: Efectele au fost semnificative si probabil ca pandemia a generat si alte crize, cu efect important asupra pietei. Ca efecte directe identificam accentuarea crizei de resurse umane, fie ea si temporara, scaderea productivitatii ca urmare a adaptarilor repetate de la munca la birou, in online, efectele psiho-sociale ale pandemiei, precum si scaderea capacitatilor de productie pe piata materialelor de constructii. De aici a aparut cresterea agresiva a costului materialelor de constructii. Ar mai fi de amintit si suspendarea PUZ-urilor in Bucuresti si chiar criza politica. Multe dintre lucrarile private au stagnat, cu exceptia proiectelor de locuinte, care au mers, dar desigur ca si la acelea au existat perturbari, din cauza cresterii costurilor investitiilor. Toate acestea au condus la o expectativa in randul investitorilor, reconsiderarea business-planurilor, multi dintre ei asteptand stabilizarea. Au rezultat proiecte oprite, sau care progreseaza lent, schimbari multiple, discontinuitati. Bineinteles ca si cifra de afaceri pentru anul 2021 va fi sub cele din anii trecuti. In aceste conditii echilibrarea a venit prin concentrarea resurselor catre proiectele mai cursive si bineinteles catre proiectele publice, care au mers totusi mai bine. Dar si aici in general se lucreaza pe preturi mici, e multa birocratie, platile sunt mult intarziate, ceea ce conduce la probleme de cashflow. Una peste alta, eu cred ca am trecut cu rezultate bune fata de ceea ce se preconiza si fata de cumulul de factori negativi.

 

Redactia: P&A este bine cunoscuta pentru proiectele complexe, adesea dificile, pe care le abordeaza propunand solutii inovatoare, si pe care intotdeauna le duce la final cu succes. Multe dintre acestea au fost prezentate si in Revista Constructiilor. Ce noi provocari aveti in plan sau se prefigureaza?

Dragos Marcu: Da, stadioanele au trecut, iar ele au fost un succes, insa au venit altele, chiar daca unele sunt numai la faza studiilor de fezabilitate. Avem insa lucrari in desfasurare sau care vor porni in curand in domeniul sportiv, hotelier, muzee si alte constructii culturale, industriale, rezidentiale, spitale, birouri, centre comerciale. Vedeti doar ca atacam o paleta foarte larga, am convingerea ca multe dintre ele vor fi lucrari remarcabile, iar asta ne obliga sa inovam continuu, sa cautam cele mai potrivite si eficace solutii.

 

Redactia: Personal, sunteti si expert monumente istorice atestat MCI, iar numele P&A este legat de consolidarea Palatului Patriarhiei, un proiect de impresionanta anvergura, dar si de superba Lipscani 55 – Libraria Carturesti Carusel sau cladirea din Ion Campineanu 2-4. V-am ruga sa aducem in discutie si aceasta zona a consolidarii / recuperarii / reconversiei cladirilor-monument. Ne puteti „creiona” fisele urmatoare?

Dragos Marcu: Popp & Asociatii a fost si este o prezenta constanta si in lucrarile pentru constructiile existente, monumente istorice sau nu, prin expertizari si proiecte de interventie. Mai important este faptul ca are si capacitatea sa o faca, echipa noastra avand in randurile ei cinci experti tehnici atestati MDLPA, doi experti tehnici atestati MCI, 7 verificatori tehnici atestati. Acestia sunt asistati de specialisti cu o lunga si larga experienta in astfel de lucrari. Nu cred ca exista in tara o companie cu capacitati similare. In aceste conditii este firesc sa fi fost si sa fim implicati in importante lucrari de expertizare si consolidare, multe dintre ele monumente istorice si de arhitectura, cele amintite de dumneavoastra fiind numai cateva exemple in acest sens.

Cateva cuvinte despre urmatoarele, la care mi-ati cerut sa ma refer:

Marmorosch Blank. Este o lucrare remarcabila din centrul Bucurestiului, cu o istorie de peste o suta de ani. Cand eram tanar inginer, prin 1997 – 1998, am lucrat sub conducerea d-lui Traian Popp la expertizarea si proiectarea consolidarii cladirii care la acea vreme era sediul central al BRD. Experizarea a fost facuta de profesorul academician Panaite Mazilu. Din pacate, acel proiect nu s-a pus in aplicare, probabil drept consecinta a crizei economice din acele vremuri, si apoi a construirii de catre banca respectiva a mai multor sedii moderne, contemporane. Imi aduc aminte cu placere de pasiunea care a fost pusa in slujba acelui proiect. Pentru mine a fost o adevarata scoala, reprezentand o treapta in specializarea mea in aceasta directie. Anii au trecut, proprietarul cladirii s-a schimbat, s-au facut mai multe studii in vederea transformarii cladirii in cladire de birouri, din nou banca, centru comercial etc. Actualul proprietar a ales sa o transforme in hotel, o alegere – cred eu – inspirata, avand in vedere pozitionarea dar si conformarea initiala. Acum eu am fost expertul, iar echipa noastra a facut proiectul de consolidare.

Cimitirului multietnic din Sulina – este o lucrare sa spunem relativ mica, insa incarcata de istorie si frumoasa. Am fost implicati in expertizarea si proiectarea lucrarilor de reabilitare.

Manastirea Hurezi (Horezu), Ansamblul Bolnitei, unul dintre cele mai reprezentative exemple arhitecturale ale artei brancovenesti – desi nu mare, a fost o lucrare de referinta, ansamblul fiind inscris in patrimoniul UNESCO. E o interventie care presupune multa pregatire, cercetare, evaluare, rabdare, grija si echilibru. Este una dintre acele lucrari la care trebuie lucrat as zice cu piosenie, iar asta nu numai datorita functiunii sale, ci si istoriei pe care o are.

 

Redactia: La Hurezi ati lucrat impreuna cu Bureau Manciulescu ACMH & Associés – Paris, companie cu o vasta experienta internationala in domeniul restaurarii imobilelor de patrimoniu, asa ca nu putem sa nu intrebam despre colaborarile internationale…

Dragos Marcu: De-a lungul timpului am avut colaborari cu multe si importante companii internationale de inginerie sau de arhitectura, unele dintre ele conglomerate multinationale, adevarati maestri ai proiectarii, cu nume pe care le cunoaste toata lumea. In general lucrarile proiectate au fost din Romania, dar au fost si situatii cand am lucrat pentru obiective externe. Anul acesta, si chiar in prezent, am avut si avem colaborari cu o echipa de inginerie olandeza, cu un birou de arhitectura din Viena, cu o companie specializata in constructii industriale din Italia, cu o filiala din Spania a celei mai mari companii de inginerie din lume, cu o companie de inginerie din Statele Unite, cu companii din Israel. Impreuna cu ei am lucrat sau urmeaza sa lucram la un muzeu, la centre comerciale, cladiri de birouri si locuinte, constructii sportive, din domeniul energiei si militare.

 

Redactia: Ar mai fi ceva de adaugat pe lista, pe termen scurt?

Dragos Marcu: Daca va referiti la noi lucrari, da, suntem in faze incipiente sau urmeaza sa incepem o serie intreaga de proiecte de care sunt sigur ca veti mai auzi, iar unele dintre ele vor deveni constructii reprezentative.

 

Redactia: Daca am pomenit despre predilectia pentru proiecte complexe si solutii inovatoare, nu mai putin caracteristica este o dimensiune… sociala a activitatii P&A. Ce inseamna Grivita 53?

Dragos Marcu: Grivita 53 va fi un teatru experimental realizat in jurul ideii, straduintei si perseverentei unui remarcabil om de cultura: regizoarea si scriitoarea Chris Simion. Chris a adunat in jurul ei mai multe entitati si persoane care si-au oferit ajutorul sub diferite forme. Noi am facut… ce stim noi sa facem: expertizare, studii si proiectare. Va iesi ceva chic. Popp & Asociatii a fost implicata de-a lungul timpului in cateva proiecte cu o componenta sociala: case de copii, asezaminte de batrani, constructii de cult, o noua aripa a spitalului Budimex etc. Sigur, compania are disponibilitatea si putinta de a se implica, dar cred ca remarcabile aici sunt entuziasmul si determinarea cu care multi dintre colegii nostri s-au implicat in mod absolut voluntar, in timpul lor liber si fara sa astepte vreo recompensa pentru efortul depus.

 

Redactia: Legat de statutul acesta de zona protejata, din ce directie vin cele mai mari provocari? Cat va ajuta si cat va impiedica modul in care este elaborata sau pusa in practica legislatia, in acest moment? Se intrevad politici si programe coerente, responsabile? Exista resurse?

Dragos Marcu: Ohhh, atat de multe intrebari… Si nu sunt simple sau ar necesita un spatiu mult mai larg. Am sa incerc sa raspund pe scurt, telegrafic. Provocarile sunt multe si diverse si poate ca e normal sa fie asa, pretuirea si conservarea istoriei exprimata in constructii fiind fundamentale pentru identificarea si mentinerea identitatii noastre. Sunt mai putine lucrurile care ne ajuta decat cele care ne ingreuneaza, hai sa nu spunem ca ne impiedica. Fondurile insuficiente, comportamente ne-etice, mentalitati limitate, rezistenta la schimbare, birocratia excesiva, legislatie incompleta, pe alocuri inconsecventa si chiar… lipsa. Politici coerente si responsabile exista, dar lucrurile se misca destul de greu, iar lipsa accentuata de resurse – si m-as referi aici la resursa umana, bine pregatita si cu experienta consistenta, cu disponibilitate spre implicare in acest sens – devine din ce in ce mai mare.

 

Redactia: Inca din 2002, de la infiintare, P&A a fost un model de mentorat, construit in jurul regretatului prof. dr. ing. Traian Popp, iar aceasta directie este puternic sustinuta in continuare, prin stagii de practica si, de curand, prin parteneriatul cu ISIC Romania destinat studentilor si tinerilor absolventi. In ce consta, concret, acest parteneriat?

Dragos Marcu: P&A a fost inca de la inceput un trendsetter in lumea proiectarii constructiilor. Dl Popp, fondatorul nostru, a fost un inginer si un om exceptional, permanent preocupat de nou, disponibil la efort, generos si integru. Un mentor adevarat,  de nepretuit. A fost… sufletul nostru. Valorile sale au fost bine sadite in noi, au devenit valorile noastre. A lasat in urma sa nu numai o sumedenie de constructii exceptionale pe care le-a proiectat. Pentru noi a lasat nu numai un nume, ci un intreg set de abordari, comportamente si practici in proiectarea constructiilor. Toate acestea noi le-am preluat si le-am dus mai departe. Iar cei mai tineri dintre colegii nostri, care l-au cunoscut prea putin sau deloc, nici nu stiu cate din obiceiurile si practicile sale le urmeaza ei astazi. A avut o generozitate remarcabila in invatarea si perfectionarea celor tineri. Noi, ajutoarele sale, am invatat de la cel mai bun si nu am facut decat sa transmitem si sa perpetuam lucrurile mai departe. L-am copiat si am dat mai departe. In mod concret invatarea celor tineri, mentoratul lor, este la noi o politica de companie. Fiecare nou venit trece printr-un lung si divers proces de integrare si invatare, bine stabilit inainte. Individual, la nivel de companie sau prin intermediul AICPS am deschis colaborari cu mai multe universitati si facultati de constructii, am initiat programe de practica, apoi programe de internship, in fiecare an, in perioada de vara, in compania noastra desfasurandu-si activitatea un numar destul de mare de studenti. Unii dintre ei raman in diferite programe, unii revin la definitivarea studiilor, iar alti merg mai departe, chiar la concurenta. De fiecare dintre ei, la care am contribuit si noi putin sa ajunga ingineri, suntem mandri. Avem colegi care lucreaza la noi si care totodata urmeaza in paralel programul de master. Ii incurajam si ii sustinem permanent sa aloce interes maxim scolii si sa-si definitiveze cu succes studiile. Unul dintre vehiculele de comunicare cu studentii este mai noul nostru partener ISIC Romania. ISIC-ul este de fapt un facilitator al cunoasterii noastre in randul studentilor, a trimiterii de mesaje catre ei si dinspre ei.

 

Redactia: Nu in ultimul rand, P&A este sinonim si cu prezenta activa, constanta, la manifestarile profesionale din domeniul constructiilor si arhitecturii. Ce a insemnat participarea la Conferinta Nationala de Geotehnica si Fundatii de anul acesta, in formatul sau cu totul nou? Dar la Conferinta specialistilor in proiectarea spatiilor industriale si logistice, organizata de SHARE Architects in parteneriat cu Ordinul Arhitectilor din Romania, la care ati fost moderator? Si cum va pregatiti pentru cea de-a 30-a Conferinta AICPS?

Dragos Marcu: A insemnat… ce ne-a dat domnul Popp. Dorinta si interesul de a participa, disponibilitatea si efortul de a pregati articole sau prezentari, de a ne implica in moderari, dezbateri si mese rotunde, de a participa activ. Online sau on-site, suntem bucurosi sa fim acolo. La fel facem de fiecare data, la fel facem si pentru a 30-a conferinta a AICPS. Avem articole pregatite si prezentari pe care le vom sustine, avem trei lucrari pregatite pentru concursuri si circa 20 de reprezentanti ai P&A la conferinta.

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 185 – octombrie 2021, pag. 6

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/10/01/popp-asociatii-sau-despre-trendsetting-in-lumea-proiectarii-constructiilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.