In apropierea evenimentului anual al Uniunii Geodezilor din Romania, Saptamana Geodeziei Romanesti, Vlad Paunescu – vicepresedinte al Comisiei 8 UGR, Planificare spatiala si dezvoltare, si cadru didactic in cadrul USAMV Bucuresti, Adrian Carac – membru al grupului de lucru pe probleme informatice UGR – ANCPI si Catalin Costea – trezorier UGR si secretar al Comisiei 10 UGR, Management si economia constructiilor, au discutat cu presedintele Uniunii, Ionut Cristian Savoiu, cateva subiecte de interes pentru comunitatea geodezica.
Vlad Paunescu (VP): Cel mai important eveniment al comunitatii geodezilor, eveniment care are loc anual, este Saptamana Geodeziei Romanesti care, in acest an, va avea loc la Brasov. Ce asteptari aveti de la acest eveniment?
Ionut Cristian Savoiu (ICS): Intai de toate, dupa 2020, an in care am luat pauza in organizarea evenimentelor on-site, din motive lesne de inteles, ne bucuram sa fim din nou impreuna, sa dezbatem subiecte care preocupa intreaga comunitate a geodezilor, si sa incercam sa gasim solutii acestor situatii.
Asa cum a fost stabilit inca de acum doi ani, in perioada 26-30 octombrie, vom organiza evenimentul impreuna cu Facultatea de Silvicultura si exploatari forestiere din cadrul Universitatii Transilvania din Brasov. Conferinta se intituleaza „Smart surveying solutions for sustainable development”.
Prezentarile tehnice si dezbaterile anuntate vor converge catre unul dintre obiectivele majore de dezvoltare durabila, asa cum este definit de Natiunile Unite, „Protejarea, restaurarea si promovarea utilizarii durabile a ecosistemelor terestre, gestionarea durabila a padurilor, combaterea desertificarii, stoparea si inversarea procesului de degradare a solului si stoparea declinului biodiversitatii”. In cadrul meselor rotunde care se vor desfasura in timpul conferintei, speram ca alaturi de reprezentatii ANCPI, dar si de alte voci importante de pe plan national si international, sa dezbatem tema reglementarii profesiei de geodez si stadiul implementarii Programului National de Cadastru si Carte Funciara si al POR. Un alt eveniment ce va avea loc in cadrul Saptamanii va fi Expozitia de tehnologie, care va arata nivelul tehnic la care au ajuns furnizorii de servicii din domeniu.
Catalin Costea (CC): Multa vreme, dialogul dintre reprezentantii profesiei si autoritatea care guverneaza activitatea de cadastru din Romania, in speta ANCPI, a fost realizat cu dificultate. De doi ani insa, lucrurile s-au schimbat prin initierea unor intalniri periodice intre reprezentantii profesiei si cei ai ANCPI. Ne puteti impartasi care este rezultatul acestor intalniri pentru profesionistii din domeniul cadastrului?
(ICS): Apreciem pozitiv faptul ca in ultimii 2 ani UGR impreuna cu ANCPI, autoritatea nationala care reglementeaza activitatea geodezilor atat la nivel central cat si la nivelul oficiilor teritoriale, am construit un dialog activ pe diverse teme cu impact in activitatea profesionala. Asigurarea unui feedback activ pentru cadrul de reglementare a activitatii profesionale pentru regulamentele ANCPI, propuneri de modificare a cadrului contractual de realizare a serviciilor de cadastru si inregistrare sistematica a proprietatilor, digitalizarea activitatii profesionale, modul de calcul al valorii estimate a contractelor, sunt doar cateva dintre subiectele abordate in cadrul intalnirilor. Sunt voci care spun ca nu am reusit destul sau ca de prea multe ori ne-am depasit atributiile prin sustinerea temelor profesionale care ii preocupa pe antreprenorii mai mari sau mai mici din domeniu. Pentru mine este evident ca viata specialistilor din sectorul privat, a tinerilor geodezi, dar si a cadrelor universitare, atat din punct de vedere tehnic cat si economic, in special, este foarte mult influentata de deciziile care se iau la nivelul executivului sau la nivelul autoritatii in domeniu. Problema locurilor de munca stabile si atractive din toate punctele de vedere, predictibilitatea economica, rentabilitatea si competitivitatea activitatii profesionale sunt provocari serioase pentru sectorul nostru de activitate. Consider ca neimplicarea UGR in aceste probleme ar constitui o mare greseala. O mare neimplinire este faptul ca, din motive lesne de inteles, nu am reusit mare lucru in domeniul reglementarii profesiei.
(VP): Sunt deja 10 ani de cand au demarat in Romania lucrarile de cadastru si inregistrare sistematica a proprietatilor. La acest moment sunt finalizate putin peste 100 de localitati. Atat ANCPI, primariile, cat si prestatorii se plang de lentoarea cu care acest program national este pus in opera. Care sunt cauzele si ce solutii a identificat uniunea profesionala a geodezilor pentru accelerarea lucrarilor?
(ICS): Am tot discutat despre acest subiect. Incepand cu anul 2020, impreuna cu ANCPI am cautat si, credem noi, am si gasit o serie de solutii, astfel ca numarul furnizorilor care doresc sa participe la program a crescut semnificativ. Revizuirea modului de calcul al valorii estimate a contractelor, mai bine corelat cu volumul de manopera, sau revizuirea modului de esalonare a predarilor sunt doar cateva dintre propunerile noastre acceptate si implementate de ANCPI in procedurile de contractare a serviciilor din POR si PNCCF. Sunt inca multe de facut in acest moment pentru stabilirea unor standarde corecte si a unei practici unitare la nivelul oficiilor teritoriale privind receptiile intr-o lucrare atat de complexa precum cadastrul sistematic, unde multitudinea stakeholderilor genereaza oricum nenumarate probleme de implementare. Nu avem inca o solutie aici iar dezbaterile pe acest subiect s-au oprit undeva in septembrie 2020, din motive de neinteles, greu de identificat pentru mine. Cred ca exista o lipsa de capacitate institutionala, atat la noi cat si la ANCPI, pentru a ne putea concentra pe acest obiectiv intr-un efort comun.
Din punctul meu de vedere, cel mai grav lucru care merita mentionat este ca, in acest moment, noul ciclu de finantare europeana nu
include un program pentru restul de peste 2.000 de UAT-uri de tip rural si cca 300 de tip urban care nu au fost incluse in POR si nu au o perspectiva clara de finalizare a inregistrarii sistematice, iar discutiile de fazare a actualului POR practic nu exista. Ceea ce exista, insa, sunt voci carora nu le pasa de soarta unor specialisti care intampina numeroase probleme in implementarea unor contracte extrem de grele. Se incearca acreditarea ideii ca doar aplicarea de penalitati si rezilierea de contracte din oficiu la 3 luni de intarziere reprezinta solutii viabile pentru tara noastra. De fapt, credem noi, acesti oameni sunt cei care nu doresc ca Romania sa intre in randul lumii europene si sa aiba un sistem de cadastru si carte funciara transparent, unitar, realizat pe tot cuprinsul national, ci, mai degraba, sunt adeptii de marca, uitati in functii, ai heirupismului institutionalizat din anii ’80-’90. Tot ei sunt si detractorii profesionalismului si ai sectorului privat din domeniu, care nu poate functiona in aceste conditii revoltatoare. Trag aici un serios semnal de alarma si sper sa fiu corect inteles de colegi.
Adrian Carac (AC): Lucrarile de expropriere pentru utilitate publica sunt extrem de importante pentru dezvoltarea Romaniei. Din pacate, in practica, prestatorii se confrunta cu foarte multe probleme care duc la efectuarea cu dificultate a acestui tip de proiecte. In plus, exista numeroase situatii in care cetatenii nu isi pot primi despagubirile din cauza lentorii cu care se desfasoara lucrarile. Care sunt solutiile pe care uniunea profesionala le considera valabile pentru deblocarea acestor proiecte?
(ICS): Profesionistilor din domeniu nu le este greu sa observe, la citirea legii adoptate undeva prin 2010, o chestiune evidenta, si anume faptul ca informatiile furnizate in decizia de expropriere au un mare grad de aproximare, atat din punct de vedere al detinatorilor si drepturilor acestora, cat si din punct de vedere al geometriei imobilelor in cauza, mai ales in cazul numeroaselor zone de expropriere pe care cadastrul si inregistrarea sistematica nu sunt finalizate. Acest fapt poate induce in multe situatii „zgomot de fond” in sistem, fapt care genereaza litigii si intarzieri in completarea etapelor procedurale ale exproprierii. Printre propunerile noastre absolut necesare se numara revizuirea Regulamentului aprobat prin ODG 700, care sa contina un capitol distinct pentru exproprieri, revizuirea tuturor termenelor legale din procedura, corelat cu revizuirea acesteia insesi.
(VP): La nivel international exista doua curente in ceea ce priveste reglementarea profesiilor. In primul rand exista cei care sunt de parere ca o forma de autorizare a celor ce presteaza un anumit serviciu este necesara pentru a putea garanta statului si cetateanului un serviciu de calitate. In al doilea rand exista opinia ca este necesara o dereglementare totala pentru a liberaliza piata, urmand ca din aceasta concurenta cetateanul sa aiba de castigat, atat din punct de vedere financiar, cat si din punct de vedere al calitatii. Care este pozitia uniunii profesionale privind reglementarea profesiei?
(ICS): Uniunea geodezilor s-a pronuntat in nenumarate randuri si a solicitat ANCPI sa sprijine respectarea prevederilor din legea cadastrului si publicitatii imobiliare privind organizarea profesiei. Concret, dorim implicarea activa a ANCPI in procesul de adoptare a legii profesiei nu doar in termeni declarativi. Reamintesc ca in 2020 am solicitat ANCPI ca impreuna sa reluam in mod structurat dezbaterile pe proiectul legii si am solicitat ca proiectul dezbatut de ani de zile sa fie reintrodus pe circuitul de avizare si ulterior in procesul legislativ la initiativa Guvernului prin MDRAP. Stimularea aprecierilor negative din interiorul ANCPI referitor la legea profesiei, lipsa de apetit din partea unor persoane cu functii de raspundere in domeniu de a contribui activ la dezbaterea acestei probleme si de a urgenta o decizie politica pe acest subiect esential, c
onstituie doar un blocaj confortabil in solutionarea unei probleme fundamentale pentru noi. UGR, fara sa se erijeze in unicul detinator al adevarului in domeniu, a sustinut permanent ca ANCPI are nevoie de un partener institutionalizat prin lege si alegeri in cadrul corpului profesional pentru reglementarea activitatii profesionale, care sa aiba capacitatea si reprezentativitatea conferita de legea de organizare a profesiei. UGR ramane consecventa in demersul sau, apreciind ca o profesie reglementata de insusi corpul profesional, prin reprezentantii sai alesi in teritoriu, ar rezolva multe dintre problemele actuale, aducand un echilibru mai mare in reglementarea activitatii profesionale care va ramane in sfera ANCPI, cu impact puternic pozitiv atat asupra profesionistilor cat si asupra intregii societati. Consideram ca unele tendinte manifestate de dereglementare a domeniului nostru, atat de important pentru functionarea corecta si sigura a pietei imobiliare, a dezvoltarii creditului ipotecar si infrastructurii, a protejarii mediului si absorbtiei fondurilor europene, nu ar trebui luate in considerare, date fiind riscurile pe care le-ar implica asupra tuturor acestor sisteme mentionate anterior. Dereglementarea este o idee la fel de periculoasa ca si cea a suprareglementarii, care duce la suprabirocratizare, blocaj si stagnare economica. Numarul de zile necesare realizarii unei tranzactii imobiliare intr-o anumita tara este un indicator esential de evaluare a performantei economice a unui stat. Suntem convinsi ca implicarea institutionala a sectorului privat, domeniul nostru, in reglementarea activitatii profesionale ar avea un aport esential in imbunatatirea acestui indicator.
Va asteptam cu drag la Brasov, la manifestarile ocazionate de Saptamana Geodeziei Romanesti, pentru a ne reconecta si a ne bucura impreuna de energia generata de aceste evenimente!
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 185 – octombrie 2021, pag. 54
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns