«

»

ASRO: Standarde pentru performanta energetica a cladirilor

Share

Cladirile in care ne desfasuram activitatile zilnice, de la cele utilizate in scop rezidential pana la cele in care muncim, invatam sau ne facem cumparaturile, au un potential imens in privinta economisirii energiei. Desi in prezent, conform unui studiu al Comisiei Europene, cladirile sunt responsabile pentru aproximativ 40% din consumul de energie si 36% din emisiile de gaze cu efect de sera in UE, aceste procente pot scadea semnificativ prin indeplinirea politicilor si a planurilor de actiune elaborate pentru decarbonizarea sistemului energetic european si limitarea consecintelor incalzirii globale.

 

Cadrul european de reglementare a eficientizarii energetice a cladirilor este definit in Directiva 2010/31/UE privind Performanta Energetica a Cladirilor (PEC). Acesta este si principalul document care vine in sprijinul obiectivelor UE referitoare la reducerea consumului de energie. Adoptata initial in anul 2002, revizuita in 2010 si 2018, directiva promoveaza imbunatatirea performantei energetice a cladirilor si ia in considerare energia utilizata de acestea in scopul incalzirii, prepararii apei calde de consum, ventilarii, racirii si iluminatului. Cea mai recenta revizuire a Directivei 2010/31/UE, si anume Directiva 2018/844/UE, introduce elemente noi, cum ar fi Smart Readiness Indicator, indicatorul privind pregatirea unei cladiri pentru solutii inteligente, care introduce o metodologie de evaluare a nivelului de inteligenta al unei cladiri si care va deveni un mijloc de reglementare si de crestere a increderii in beneficiile automatizarii cladirilor si ale sistemelor de management tehnic al cladirilor.

Inca din anul 2010, Comisia Europeana a solicitat Comitetului European de Standardizare, CEN – prin Mandatul M/480 – sa elaboreze un set de standarde care sa sprijine implementarea Directivei 2010/31/UE in statele membre ale UE. Astfel, in cadrul comisiei europene de standardizare au fost infiintate CEN/SS B09 – Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) si un nou comitet tehnic european CEN/TC 371 – Energy Performance of Building Project Group, care au coordonat activitatea de elaborare a standardelor in cadrul CEN.

In perioada 2017-2019 au fost publicate 89 de standarde, rapoarte tehnice si specificatii tehnice europene care vizeaza armonizarea evaluarii performantei energetice a cladirilor si a conceptului de nZEB. Standardele abordeaza, printre altele: evaluarea performantei energetice a cladirii propriu-zise, evaluarea performantei energetice a sistemelor tehnice aferente cladirii (instalatii), automatizarea si reglarea sistemelor tehnice, sistemul de management tehnic al cladirii si sursele regenerabile utilizate pentru producerea energiei la nivelul cladirii sau in apropierea acesteia.

In plus, pentru Uniunea Europeana este importanta si armonizarea cu metodologia de evaluare a performantei cladirilor de la nivel international. Saptesprezece dintre standardele care privesc cladirea propriu-zisa au fost elaborate de CEN in colaborare cu ISO (Organizatia Internationala de Standardizare). Directiva 2018/844/UE face referire la cinci standarde internationale preluate ca standarde europene, si anume: ISO 52000-1, ISO 52003-1, ISO 52010-1, ISO 52016-1 si ISO 52018-1, standarde generale care descriu metodologia de calcul al performantei energetice a cladirilor.

In Romania, ASRO a adoptat si a publicat versiunea romana a tuturor standardelor elaborate la nivel european. Acestea fac parte din patrimoniul comitetelor tehnice ASRO/CT 281 – Performanta termica a cladirilor si elementelor de cladire, ASRO/CT 302 – Instalatii de incalzire, ventilare si conditionare a aerului, ASRO/CT 240 – Tehnica iluminatului si ASRO/CT 207 – Interconexiunea echipamentelor pentru tehnologia informatiei si se adreseaza autoritatilor de reglementare, producatorilor de echipamente si materiale, proiectantilor, organismelor de certificare, auditorilor energetici pentru cladiri etc.

Noile standarde includ parametrii care trebuie respectati in realizarea sistemelor de incalzire, racire, ventilare si iluminat, pentru a le face mai eficiente din punct de vedere energetic si a creste gradul de confort in interiorul cladirilor. Spre exemplu, cel mai recent standard adoptat la nivel national este SR EN ISO 52127-1:2021 – Performanta energetica a cladirilor. Sistem de management tehnic al cladirilor. Partea 1: Modul M10-12, care specifica activitatile operationale, detectarea si diagnosticarea defectelor, monitorizarea, functiile de management al energiei si optimizarile necesare pentru a obtine si a mentine o performanta energetica ridicata a cladirilor. Alte standarde esentiale in acest sens sunt: SR EN ISO 52000-1, care stabileste o structura sistematica, completa si modulara pentru evaluarea performantei energetice a cladirilor noi si existente intr-o abordare holistica, SR EN ISO 52016-1, care specifica metodele de calcul pentru evaluarea necesarului de energie (sensibil) pentru incalzire si racire, necesarului de energie latent pentru umidificare (dezumidificare), temperaturii interioare, sarcinii sensibile de incalzire si de racire, umiditatii si a sarcinii latente de incalzire, umidificare (dezumidificare), sarcinii sensibile de incalzire si de racire de proiectare si a sarcinii latente de incalzire de proiectare, sau seria SR EN 15316, referitoare la metoda de calcul al necesarului de energie si al eficientei instalatiilor. In magazinul online al ASRO exista o colectie de standarde pentru evaluarea performantei energetice special conceputa pentru partile interesate.

Performanta energetica a cladirilor se determina conform unei metodologii de calcul actualizate, transparente si eficiente. Tocmai din acest motiv, la nivel national se afla in curs de aprobare si publicare de catre Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei noua Metodologie de calcul al performantei energetice a cladirilor (Mc001), care va raspunde noilor provocari aferente evaluarii performantei energetice a cladirilor. Aceasta are la baza standardele recent publicate pentru evaluarea performantei energetice si reprezinta documentul national esential pentru evaluarea, verificarea, certificarea performantei energetice a cladirilor noi si existente, inclusiv pentru cele al caror consum de energie este aproape egal cu zero.

Spre deosebire de Metodologia anterioara, din anul 2005, aceasta include un nou model analogic pentru evaluarea transferului de caldura prin anveloparea cladirii, extinderea calculului orar, tratarea problemelor de incalzire simetric cu cele de racire, dezvoltarea aspectelor de ventilare si utilizarea obligatorie a recuperatoarelor de caldura, evaluarea si contabilizarea energiei produse de cladire si transferate in exteriorul sistemului si un nou certificat energetic. Odata cu publicarea Metodologiei, standardele de evaluare a performantei energetice mentionate in cadrul Mc001 vor deveni obligatorii.

In prezent sunt in curs de elaborare si alte standarde de evaluare a performantei energetice pentru sectorul cladirilor, ca urmare a evolutiei continue a legislatiei europene, a tehnologiilor si a cerintelor pietei. Cu ajutorul acestor masuri se pot indeplini obiectivele europene privind eficienta energetica stabilite pentru anul 2030 si se pot obtine efecte pozitive de natura economica (prin cresterea ocuparii fortei de munca) si sociala (diminuarea saraciei energetice).

 

Despre ASRO

ASRO – Organismul National de Standardizare – este platforma nationala pentru elaborarea si adoptarea standardelor europene si internationale.

Ca parte a comunitatii globale de standardizare, fiind membru al ISO, IEC, CEN, CENELEC si ETSI, ASRO joaca un rol important in punerea la dispozitie, pentru o gama tot mai larga de parti interesate, a unei platforme usor accesibile, necesara pentru participarea la activitatea de standardizare a acestor organizatii.

Prin participarea in cadrul activitatii de standardizare, fiecare membru este la curent cu noile procese tehnologice standardizate, poate sustine punctul de vedere cu privire la continutul proiectelor de standarde in curs de elaborare si isi poate adapta din timp modul de lucru pentru a respecta cerintele standardizate la nivel european.

 

Contact:

Website: https://www.asro.ro/ | E-mail: relatii.publice@asro.ro | Twitter: @RoStandard

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 186 – noiembrie 2021, pag. 16

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/11/01/asro-standarde-pentru-performanta-energetica-a-cladirilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.