«

»

GEOSOND: Lucrari de injectare a terenului. Injectii de etansare a fundatiilor barajelor

Share

La lucrarile de injectare pentru consolidarea terenului se folosesc diferite tehnologii, in functie de scopul urmarit. Daca in articolele anterioare am prezentat tehnologiile de injectare uzuale (injectarea de tip clasic – cu injectori si cea cu tuburi cu mansete), vom continua seria prezentarilor cu injectiile de etansare a fundatiei barajelor (voal de etansare), lucrari executate de catre GEOSOND SA (iunie 2020 – octombrie 2021) in cadrul proiectului de la Runcu.

 

„Acumularea Runcu pe raul Mara, judetul Maramures”

 Proiectant – AQUAPROIECT SA, Antreprenor – SOCOT SA Tg. Mures, Beneficiar – ANAR

 

Acumularea Runcu este amplasata pe raul Mara, la cca 350 m in aval de confluenta paraului Runcu cu Valea Brazilor, in judetul Maramures, fiind destinata asigurarii sursei de apa pentru zona Baia Mare si Baia Sprie, si face parte din „Planul general de amenajare pentru folosirea complexa a apelor bazinelor Firiza – Sasar”.

Voalul de etansare al barajului are ca scop impermeabilizarea rocii de fundare a barajului, respectiv reducerea la minimum a infiltratiilor prin aceasta; injectiile de legatura – consolidare au ca scop consolidarea rocii de fundare a plintei si adiacenta acesteia, asigurarea legaturii dintre plinta – roca si reducerea la minimum a infiltratiilor prin aceasta zona. Forajele de legatura – consolidare s-au realizat cu freze cu diamant cu tuburi carotiere simple cu arc retinator.

Lucrarile pentru voalul de etansare si injectiile de legatura – consolidare se executa pe tronsoane, in siruri;  lucrarile incep din zona de albie si se continua catre versanti.

Injectarea de etansare se executa dupa terminarea injectiilor de legatura – consolidare pe tronsonul respectiv si pe cele adiacente. Forajele din sirul 2 (voal etansare) s-au executat cu carotiere duble de 56, respectiv 76 mm. Carotele extrase din foraje au fost pastrate in ladite de lemn unde au fost inscrise denumirea forajului si tronsoanele carotate. De asemenea, in foraje s-au executat masuratori de deviatie care s-au incadrat in cerintele din caietul de sarcini.

Injectarile se fac cu suspensie de ciment; stabilizarea suspensiei se face cu adaos de bentonita in proportie de 2-5% din cantitatea de ciment, prevazandu-se si adaosuri de silicat de sodiu si clorura de calciu.

Probele de permeabilitate se executa cu apa, in sistem ascendent, pe tronsoane cu lungime prestabilita; inainte de efectuarea probei, tronsonul de foraj se spala cu apa. Presiunea de injectare a apei pentru fiecare interval de adancime se face pana la valorile maxime recomandare in proiect, iar rezultatele se exprima in unitati Lugeon (pentru roci).

Forajele s-au executat cu instalatii de foraj de tip KLEMM, LUMESA si MORATH, prepararea si pomparea diverselor tipuri de suspensii s-a realizat cu statia de pompare cu doua cuve OBERMANN, iar masuratorile de deviatie pana la adancimi de 40,00 m, cu un aparat marca DEVIALIM.

In urma analizei consumurilor specifice de ciment si absorbtiilor specifice s-au determinat amplasamentele pentru forajele de proba in ploturile unde s-au definitivat injectiile.

Analizand datele avute la dispozitie pana la acest moment, se poate trage concluzia ca in general permeabilitatea rocii scade cu adancimea, iar intervalul cel mai permeabil (fisurat, tectonizat, alterat) se extinde pana la 10 – 15 m adancime.

Autori:

ing. Ionut Alexandru CIOCANIU,
ing. Iustin Nicolae ENE,
ing. Laurentiu FURNIGEL,
ing. Levente SZILAGYI
 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 186 – noiembrie 2021, pag. 48

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/11/01/geosond-lucrari-de-injectare-a-terenului-injectii-de-etansare-a-fundatiilor-barajelor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.