«

»

In memoriam: ing. Mircea MIRONESCU

Share

De parca nu era suficienta apasarea pe care pandemia ne-a facut s-o simtim tot mai acut, 2021 a venit, pentru lumea constructorilor, cu o provocare inca si mai mare. In doar cateva luni, greu de crezut si greu de acceptat, multe nume de referinta ale ingineriei civile romanesti au ajuns sa fie pomenite la timpul trecut: prof. univ. dr. ing. Radu Petrovici, prof. univ. dr. ing. Decebal Anastasescu, prof. univ. dr. ing. Radu Pascu, dr. ing. Traian Popp, pentru a aminti doar cateva dintre acestea, cu uriasa rezonanta, inclusiv pe plan international, o generatie de artizani ai legislatiei relevante in domeniul constructiilor, autori ai nenumarator proiecte de patrimoniu, formatori de noi, impecabili profesionisti in domeniu, mentori si repere pentru noi toti…

Si, cum absurdul nu pare sa-si atinga limita curand, a zecea luna a anului a „insemnat” pe lista marilor dusi si numele iubitului inginer Mircea Mironescu!

Care, cu doar cateva luni in urma, inca ne vorbea, cu pasiune si dedicare fara margini, despre concepte, niveluri de performanta, modelari si metode de calcul din propunerea de Cod P100-8/2018 pentru structurile constructiilor cu valoare culturala, comparativ cu P100-3-2019, Eurocode 8-3 si ASCE 41-13 (17), de exemplu. Totul parea calculat la sange, dincolo de orice accident… si totusi un alt gen de accident a avut loc, saracindu-ne si mai tare prezentul si viitorul.

Daca mai este nevoie sa amintim cine a fost ing. Mircea Mironescu, domnia-sa ar fi zis asa: Mironescu Mircea • inginer constructor, nascut Odobesti – Vrancea 1934 • absolvent Institutul de Constructii Bucuresti, Facultatea de Constructii Hidrotehnice, 1958 • expert (A1, A2) si verificator (A1, A2) autorizat MDRAP • expert si verificator atestat al Institutului National al Patrimoniului (MC) • membru in Consiliul Tehnic Superior al MDRAP • membru in comisia de atestare a Ministerului Culturii (MC) • membru fondator A.I.C.R., A.I.C.P.S. • director general Miro Grup.

… Inginer si om de exceptie! – a afirmat, apasat, prof. dr. ing. Hristache Popescu, in randurile pe care i le-a dedicat inginerului Mircea Mironescu in al sau volum „Personalitati romanesti in constructii”. De o constiinciozitate innascuta si o modestie rar intalnita, lasand sa vorbeasca faptele! Autoinstruirea, alta virtute, care i-a fost o permanenta in activitate, ajungand in elita marilor proiectanti de constructii din tara. Profund in gandire… si inca alte virtuti majore, ce se pot adauga la numele Mircea Mironescu.

Ce spun faptele despre Mircea Mironescu? Tot din randurile semnate de Hristache Popescu ne lamurim ca dupa absolvirea, in 1958, a Facultatii de Constructii Hidrotehnice din cadrul Institutului de Constructii Bucuresti, tanarul din Odobesti a inceput imediat activitatea la CTEH Constanta, ca sef de santier, executand, pana in 1962, lucrari de consolidari de maluri la Eforie Nord si Eforie Sud; lucrari de alimentare cu apa, canalizari, hoteluri, magazine si locuinte la Eforie Nord si Eforie Sud, Techirghiol si Mangalia.

Perioada 1962 – 1967 si-o petrece ca sef de santier la Trustul Carpati, in Bucuresti. Proiectele in care este implicat acopera deja mai multe zone din Romania – la inceput vile, hoteluri noi sau reparatii si amenajari vile si constructii existente in zonele turistice. Apoi, din 1967 pana in 1996, ca inginer proiectant, sef de atelier la Institutul de Proiectare Carpati, elaboreaza numeroase proiecte pentru constructii hoteliere, sedii administrative, institutii de invatamant, spitale si policlinici, locuinte, proiecte de consolidare a unor cladiri de spitale, hoteluri, locuinte dar si pentru un numar insemnat de monumente istorice.

Peste hotare, ii poarta semnatura constructii hoteliere la Atena si Salonic, in Grecia, dar si sediul Ambasadei Romaniei de la Lisabona, spre exemplu.

A fost coordonator (impreuna cu prof. Alexandru Cismigiu si dr. ing. Traian Popp) al proiectului structurii de rezistenta a Palatului Parlamentului, dar si autor principal la structurile Centrului de Comert si Industrie Bucuresti si Turnului BRD din Piata Victoriei – lucrari de exceptie in Capitala.

O alta lucrare la care a fost autor principal este cea de restaurare si consolidare a Bibliotecii Centrale Universitare din Bucuresti. A verificat si proiectele structurilor de rezistenta ale hotelului Sofitel Bucuresti si Financial Plaza Bucuresti, precum si ale centrelor comerciale Carrefour Orhideea, Colentina, Baneasa, Ploiesti, Brasov.

In perioada anilor 1971 – 1974, dupa seismele de la Managua si San Fernando, am promovat structurile de tip dual, care s-au dovedit a fi cele mai viabile pentru zonele seismice din tara noastra”, afirma ing. Mircea Mironescu. In context, prof. Hristache Popescu amintea ca, la Palatul Parlamentului, ing. Mircea Mironescu a realizat acest tip de structuri, cu multe inovatii in alcatuirea si detalierea elementelor: armarea diagonala a peretilor structurali; capete de grinzi metalice inglobate in beton armat; prelungirea metalica a miezului stalpilor in infrastructura (pentru o buna incastrare a acestora); mentinerea materialului, adica betonul cu armatura rigida, pe toata inaltimea suprastructurii (cel mai important aspect). Toate acestea si-au dovedit valabilitatea la structurile avute inainte de seismul de la Kobe din 1995.

A fost coautor al Codului de proiectare pentru structuri din beton armat cu armatura rigida NP 033-99; al Normativului Interventii structurale la monumente istorice; al versiunii in limba romana a EUROCODE 4, precum si autor principal al unor metode de calcul simplificat sau de complexitate medie pentru structurile constructiilor noi sau existente, si al metodei de calcul bazate pe relatia S-8, spectre de deplasari sau deplasari in domeniul inelastic prezentata in 1978, la Conferinta COPISE. Participari de valoare a avut la numeroase manifestari stiintifice internationale, in special la Conferintele Europene de Inginerie Seismica de la Atena, Lisabona, Moscova. Iar numeroase lucrari i-au fost publicate in reviste de specialitate.

A fost expert si verificator atestat MTCT; expert atestat Ministerul Culturii si Cultelor; membru al Comisiei de reducere a riscului seismic din MCTC si al Comisiei de arhitectura si inginerie din MCC.

Din anul 1994 a fost director general al Biroului de proiectare MIRO GRUP Bucuresti, fiind sef de proiect sau consultant la majoritatea proiectelor elaborate in cadrul biroului.

O activitate care impune respect prin realizarile de exceptie in proiectare. Este suficient sa amintim Palatul Parlamentului sau Centrul de Comert si Industrie Bucuresti, la care a adus inovatii in alcatuirea elementelor… Situat in randul celor mai de seama personalitati, prin fapte vrednice, s-a inscris in istoria stiintei si tehnicii romanesti in constructii.

Iar in memoria colectiva vor continua sa-i graveze numele si faptele cei care l-au cunoscut si l-au apreciat la intreaga sa valoare!

 

Autor:
Alina Zavarache – Revista Constructiilor

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 186 – noiembrie 2021, pag. 63

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/11/01/in-memoriam-ing-mircea-mironescu/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.