«

»

KNAUF INSULATION: Sa construim o noua generatie uimitoare de cladiri publice sustenabile

Share

Revizuirea Directivei privind Eficienta Energetica (EPBD) ofera o ocazie unica de renovare a cladirilor publice din Europa. Cu toate acestea, este primordial ca noua Directiva sa acorde prioritate atat calitatii, cat si cantitatii.

Cand vine vorba despre cladirile publice, nu meritam ce este mai bun? Nu ar trebui ca scolile, universitatile, spitalele, centrele administrative si casele noastre sa fie exemple de constructii durabile?

Din pacate, acest lucru nu se intampla, deoarece au existat intotdeauna provocari si impedimente, mai ales politice si financiare, in ceea ce priveste acest subiect.

Cu toate acestea, revizuirea EPBD ofera oportunitatea de a elimina total aceste obstacole si de a transforma cladirile publice din Europa intr-o mostenire durabila cu care sa ne mandrim.

 

Ambitia trebuie sa conduca la revizuirea EPBD

Cum? Ne concentram pe cantitate si calitate atunci cand vine vorba despre renovare.

In primul rand, cantitatea. Directiva prevede ca 3% din totalul cladirilor publice detinute si ocupate” la nivel central trebuie sa fie reabilitate anual.

 

Dar de ce sa renovam doar cladirile centrale?

Cum ramane cu toate cladirile publice din celelalte unitati administrativ-teritoriale: scoli, spitale sau centrele culturale? Acest lucru ar spori ambitia EPBD si ar largi sfera renovarii.

 

Reabilitarea este cheia neutralitatii climatice

Concentrarea asupra cladirilor centrale inseamna sa ai in vedere doar 4,5% din fondul de cladiri UE; restul constructiilor publice, inclusiv cele regionale si locale, reprezinta 12% din fondul total al cladirilor.

Cladirile sunt responsabile pentru 36% din emisiile de CO2 in Europa, iar Uniunea Europeana s-a angajat sa reduca emisiile cu 55% pana in 2030 si sa fie primul continent neutru din punct de vedere climatic pana in anul 2050, deci este vital ca fiecare oportunitate sa fie folosita cat mai ambitios si util posibil atunci cand discutam despre reabilitarea cladirilor publice.

 

Renovarea aprofundata a cladirilor publice este vitala

Pe langa extinderea procentului de cladiri europene in curs de renovare, revizuirea EPBD este o sansa unica de a crea noi cladiri emblematice. Aceste cladiri ar trebui sa fie exemple in actiunile de reducere a emisiilor de CO2 si pentru cele care vizeaza eficienta energetica ridicata. Cu alte cuvinte, revizuirea ar trebui sa sustina renovarea aprofundataspune Katarzyna Wardal, Public Affairs Manager, UE, Knauf Insulation.

 

Crearea unor cladiri mai bune

La Knauf Insulation, Construim cladiri mai eficiente este o piatra de temelie in Strategia noastra de Sustenabilitate. Colegii nostri din departamentele de Relatii Publice din intreaga lume au militat in mod constant pentru a pune renovarea aprofundata in fruntea agendelor publice.

 

Modele de renovare a cladirilor pentru viitor

Imaginati-va o scoala care este un exemplu remarcabil de eficienta energetica: ea poate deveni un indicator didactic despre cum sa economisesti emisiile pentru a salva planeta si poate demonstra, in acelasi timp, cum ajuta aceasta generatiile viitoare. Intr-o cladire a Administratiei publice, ar putea exista informatii despre cat de multa energie si carbon au fost economisite printr-o renovare.

Imaginati-va spitale, scoli sau alte cladiri publice eficiente din punct de vedere energetic, cu pereti si acoperisuri verzi, oferind spatii naturale care sporesc biodiversitatea si bunastarea urbana si ofera spatiu comunitar, actionand ca un burete de constructie pentru captarea apelor pluviale si eliminarea presiunii de pe sistemele de canalizare urbane antice.

In concluzie, revizuirea Directivei Europene este o ocazie unica de a crea cladirile publice pe care le meritam cu totii. Speranta noastra este ca, printr-o abordare inteligenta si cuprinzatoare, Comisia Europeana va reusi ca aceasta oportunitate sa fie cu adevarat realizabila.”

 

In continuare, puteti vedea diferite proiecte de renovare publica din Europa care au folosit solutiile complete de izolare Knauf Insulation:

 

Centrul De Formare Profesionala Würzburg, Germania

Georg-Eydel-Haus din Würzburg a transformat Centrul de Formare Profesionala (BBW) al orasului intr-un centru pentru mamele singure care studiaza pentru ucenicia BBW. Cladirea ofera beneficii educationale pentru viitorii ucenici si un centru de zi la parter pentru copiii acestora. In cadrul acestui proiect s-au folosit, pentru izolare, role din vata minerala cu conductivitati termice ridicate, fabricate cu Tehnologia ECOSE®.

 

De la Bursa de Valori la Cladirea Universitatii, Olanda

Fosta Bursa de valori construita acum 150 de ani in orasul Leeuwarden din Olanda a fost transformata intr-o noua cladire ce apartine Universitatii Groningen. Ca parte a procesului de renovare, pe peretii interiori au fost montate placi din vata minerala cu grosimea de 140 mm, pentru a imbunatati performanta termica a cladirii, dar fara a afecta fatada istorica.

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 186 – noiembrie 2021, pag. 15

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/11/01/knauf-insulation-sa-construim-o-noua-generatie-uimitoare-de-cladiri-publice-sustenabile/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.