Ordinul Arhitectilor din Romania anunta lansarea a doua instrumente de analiza a pietei de arhitectura si constructii din Romania: Raport SiOAR 2018 – 2020, cu adresabilitate generala, si Raport SiOAR 2018 – 2020 Filiale teritoriale, care se adreseaza in primul rand filialelor OAR si membrilor lor. Realizate pe baza datelor inregistrate de arhitecti in Sistemul Informatic al Ordinului Arhitectilor din Romania in cadrul procesului de luare in evidenta a proiectelor de arhitectura, cele doua rapoarte „ofera imaginea unei piete neomogene, uneori surprinzatoare, alteori confirmand ipoteze formulate instinctiv de unii dintre actorii si factorii interesati” afirma arh. Alexandru Gavozdea, presedintele Ordinului.
Este pentru prima data de la introducerea Sistemului Informatic al Ordinului Arhitectilor din Romania cand Ordinul publica astfel de date, iar rezultatele obtinute, grupate si prezentate publicului larg in aceste doua rapoarte, indica potentialul urias pe care astfel de analize il pot avea pentru cunoasterea pietei de profil din Romania. Totodata, derularea acestui proces a evidentiat in mod cert necesitatea de a corecta modul de colectare a datelor si a responsabiliza profesionistii, in vederea completarii corecte si integrale a documentatiei in SIOAR.
„Am observat si o serie de realitati declarate diferit de ceea ce cunoastem realmente din piata, un exemplu notoriu fiind declararea subevaluata a valorii de investitie, in tentativa de a micsora valoarea taxei de emitere a autorizatiei de construire – insa cum aceasta practica pare sa fie generalizata la nivel national, proportiile se pastreaza, iar graficele si hartile isi pastreaza relevanta.” explica arh. Alexandru Gavozdea.
Raportul SiOAR 2018-2020 general prezinta, in ansamblu, la nivel national, ce tipuri de proiecte / lucrari proiecteaza arhitectii membri OAR, oferind statistici si dovezi in functie de tipul de judet si localitatea in care se va realiza investitia, coroborate cu tipul de beneficiar al investitiei si detaliind tipurile de proiecte de investitie si evolutia indicatorilor.
Raportul SiOAR 2018-2020 Filiale teritoriale ofera, in plus, o analiza interna a organizatiei si a membrilor sai. Astfel, documentul ofera informatii concentrate despre membrii OAR, de la distributia lor la nivel de filiale, varsta lor medie si ponderea pe sexe, pana la distributia contractelor dupa forma de exercitare a profesiei, grupele de varsta si genul membrilor si, nu in ultimul rand, despre distributia arhitectilor stagiari inscrisi in 2020. In plus, analiza „Ce proiecteaza membrii OAR” este detaliata in functie de caracteristicile demografice ale membrilor deponenti ai dovezilor si de caracteristicile entitatii juridice reprezentate de membrul deponent.
Ambele rapoarte contin o pagina introductiva cu rolul de a explica termenii si modalitatile de calcul ce stau la baza informatiilor si analizelor furnizate, ca de exemplu utilizarea valorii mediane pentru valorile de investitie si suprafata desfasurata.
„Periodicitatea cu care vom actualiza aceste rapoarte sectoriale va fi variabila, avand in vedere modernizarea colectarii datelor ca urmare a invatamintelor din aceasta prima serie oficiala de analize si va tine cont de utilitatea acestora pentru factorii interesati si de ecourile acestei prime editii.” apreciaza arh. Alexandru Gavozdea.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 186 – noiembrie 2021, pag. 14
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns