«

»

SBR Soletanche Bachy: Imobil multifunctional Maurer Panoramic, Cluj Napoca

Share

 

Proiectul Maurer Panoramic, dezvoltat de MAURER Imobiliare Cluj, va fi cea mai inalta constructie din zona centrala a orasului Cluj-Napoca, cu o inaltime de 74 metri, 23 de niveluri supraterane ce vor gazdui peste 300 apartamente, spatii comerciale si 5 niveluri de parcari subterane.

Cladirea va fi amplasata foarte aproape de centrul vechi al orasului si de institutiile publice, la mica distanta de zonele de afaceri, centrele comerciale si oportunitatile de divertisment si la doar 15 minute de Aeroportul Avram Iancu.

Proiectul va schimba fata orasului Cluj-Napoca.

 

Modificarea proiectului initial

Proiectul initial consta in 5 subsoluri de aproximativ 2,80 m inaltime fiecare si un radier general cu o grosime de un metru, rezultand o adancime generala de excavare de 15,70 m. Solutia de sprijinire aleasa a fost aceea de perete mulat cu grosimea de 0,60 m, cu o adancime de 23,75 m, sprijinit pe trei randuri cu spraituri metalice orizontale, la adancimea de 5,00 m, 8,00 m si 12,50 m.

In timpul procesului de autorizare a suprastructurii, autoritatile locale au solicitat o crestere a numarului de locuri de parcare. Dupa un studiu de fezabilitate, dezvoltatorul a decis sa aleaga o configuratie a structurii cu subsolurile 4 si 5 adancite si un sistem automatizat de parcare.

Acest lucru a dus la cresterea substantiala a adancimii de excavare, de la 15,70 m la 20,70 m / 21,20 m. In completare au fost amplasate doua base mari pentru a acomoda un sistem automatizat de ascensoare auto, rezultand astfel o adancime locala de excavare de 22,20 m.

 

Conceptul de proiectare 

O serie de noi calcule si studii de stabilitate au fost efectuate pentru noua situatie de proiectare. Diferitele modele de calcul au dat rezultate semnificativ variabile in ceea ce priveste deplasarile, stabilitatea bazei peretelui mulat si eforturile din peretele mulat, in principal din cauza dificultatilor in estimarea rezistentei la forfecare a argilei prafoase (teren supraconsolidat).

Avand in vedere aceste incertitudini de proiectare si riscurile implicite, metoda observationala a fost aleasa ca solutie primara de proiectare, pe baza unui model 2D in element finit, cu parametrii terenului calibrati utilizand rezultatele monitorizarii de la excavatia initiala.

Conceptul castigator a fost caracterizat de faptul ca incinta existenta nu a suferit modificari si suprafata utila a subsolurilor nu a fost micsorata. Sistemul de sustinere rezultat in urma calculelor a constat din 6 randuri de spraituri metalice orizontale, un rand 7 partial pe zona baselor de lifturi auto si un rand 8 realizat din beton armat pus sub nivelul de excavatie generala. Pilotii de fundare au fost pozitionati partial si sub grinzile de beton armat, avand dublu rol: atat de fundare pentru viitoarea cladire, cat si de a preveni flambajul vertical al grinzilor de sprijin de sub radier.

Provocari intampinate

Configurarea sistemului de sprijinire a devenit o provocare dificila, din punct de vedere ingineresc, atat din cauza adancimii considerabile a excavatiei, care depaseste cu aproximativ 50% – 80% adancimile uzual proiectate in orasele mari, cat si din cauza necesitatii alegerii unor solutii alternative, rareori intalnite sau documentate in Romania. Abordarea sistematica si corelarea cu toate entitatile implicate in procesul de proiectare si executie se traduce in impact maxim asupra succesului investitiei. Totodata, monitorizarea si investigarea geotehnica reprezinta puncte cheie ale proiectului, iar studierea rezultatelor obtinute in urma executiei constituie o sursa valoroasa de informatii pentru dezvoltari viitoare de acest tip, aplicabilitatea excavatiilor de tip incinta circulara fiind una vasta.

 

Prin ce se remarca proiectul Maurer Panoramic

Proiectul Maurer Panoramic din Cluj-Napoca este unic, in contextul ingineriei geotehnice din Romania si al proiectarii excavatiilor adanci, atat prin prisma limitarilor intalnite pe parcursul dezvoltarii acestuia, cat si ca mod de abordare a unui proiect atipic.

SBR Soletanche Bachy Fundatii sustine dezvoltarea inovatoare, iar livrarea cu succes a unui proiect emblematic si includerea acestuia in portofoliul de lucrari al ingineriei geotehnice romanesti asigura contextul unor viitoare proiecte valoroase si ambitioase.

 

Autori:
Catalin Vintila – Coordonator Operational
Árpád Szerző – Coordonator Proiectare

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 186 – noiembrie 2021, pag. 34

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/11/01/sbr-soletanche-bachy-imobil-multifunctional-maurer-panoramic-cluj-napoca/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.