«

»

ARACO: 2022 – Perspective incerte

Share

Se mai incheie un an in care potentialul sectorului de constructii a fost subutilizat si in care cresterea acuta a preturilor a generat unde de soc in proiecte, pentru beneficiari si mai ales pentru constructori! 

Daca putem anticipa cate ceva despre anul viitor in piata de constructii globala, va trebui sa incercam o citire si intelegere mai adanci ale tendintelor, asa cum au fost expuse intr-un studiu recent al Delloite. 

Cele 5 megatendinte care vor jalona sectorul de constructii sunt ancorate in:

  1. Potentialul de crestere – care ramane prezent, cu accent pe infrastructurile rutiera, CF, de sanatate, energetica si de educatie, pe proiectele edilitare si de mediu precum si in zona rezidentiala;
  2. Sincopele din lanturile de aprovizionare – ce se vor mentine si vor impacta atat termenele de implementare/realizare a proiectelor cat si ratele de profit ale antreprenorilor. Problema volatilitatii preturilor si a disponibilitatii materialelor de constructii va fi printre provocarile cele mai grave;
  3. Interconectarea digitata si tehnologica a activitatilor din proiecte;
  4. Nevoia de achizitie a tehnologiilor care sa permita generarea fondarii unui mod de operare integrat;
  5. Gestionarea deficitului de forta de munca, cresterea atractivitatii pentru angajatii noi si calificarea acestora.

Pentru antreprenorii care opereaza in Romania, 2021 a generat probleme neidentificate in 2020 in planul evolutiei preturilor la materiale, disponibilitatii acestora si mai ales a modului de decontare a acestor efecte in contractele in derulare sau in proiectele nou licitate. O serie complexa de proiecte au fost intarziate, suspendate sau denuntate. Reglementarea oferita cu intarziere de OG 15 a dat semnalul politic asteptat, insa implementarea ajustarii preturilor in proiecte nu acopera integral evolutia acestora, creand probleme si din perspectiva aplicarii pe diversele categorii de proiecte. Mai mult, suspendarea activitatii in diverse santiere a reinflamat migratia muncitorilor in directia vest.

La toate acestea se adauga cresterea exploziva a preturilor la resursele energetice, incepand cu semestrul II, al carei impact in dinamica este inca prematur de evaluat.

In acest context in care nu stim daca trecem prin razboi, dar e clar ca nici pace nu e, strategiile societatilor de constructii vor trebui adaptate continuu la evenimentele critice cu care ne confruntam.

Pentru a facilita aceste adaptari, este necesar ca anumite evolutii sa aiba loc, astfel incat nivelul de predictibilitate sa fie in mod necesar imbunatatit.

  1. Este nevoie sa avem un Buget national de investitii clar, asumat cat mai rapid si implementat ferm.
  2. Proiectele incluse in PNRR, A. Saligny etc. trebuie obligatoriu aduse la nivelul actual al preturilor.
  3. Mecanismele de ajustare a preturilor trebuie sa fie fluide si corecte.
  4. Facilitatile fiscale acordate angajatilor din constructii trebuie mentinute sau imbunatatite, astfel incat sa putem stabiliza forta de munca inca disponibila.
  5. Se impune o redimensionare a sistemului de garantii de buna executie, actualmente supraevaluate.

Complementar, trebuie sa dezvoltam inteligent o cultura a parteneriatelor pe proiecte.

Ultimii ani au demonstrat ca deglobalizarea nu este posibila si ca sectorul de constructii stie sa faca parte din solutie. Sa reusim in 2022 sa il mentinem acolo, astfel incat riscurile strategice cu care acest sector se confrunta sa nu se materializeze. Pregatirea pentru provocarile postcapitaliste care au inceput sa vina peste noi va deveni o preocupare constanta.

 

Laurentiu Plosceanu,
Presedinte ARACO

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 187 – decembrie 2021, pag. 24

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/12/01/araco-2022-perspective-incerte/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.