«

»

GEZE: Automatizari inteligente pentru usi si ferestre. Forta discreta

Share

Pe langa functionalitatea ireprosabila, arhitectii asteapta de la produsele implicate in procesul de construire sa se integreze estetic in conceptul creat. Rolul materialelor si sistemelor poate fi cel de a se evidentia si de a crea accente, sau acela de a se integra cat mai discret in formele si estetica existente.

Daca primul rol poate fi indeplinit in multiple moduri si permite augmentarea prin alaturarea altor materiale, texturi sau culori, pentru cel al discretiei raspunsul evident este cel ca produsul trebuie sa devina invizibil.

Cum insa, cu exceptia sticlei, fizica nu permite inca acest lucru, invizibilul trebuie substituit cu integrarea produselor in alte elemente constructive adiacente.

GEZE a acceptat aceasta provocare si are astazi in portofoliu solutii multiple, cu grade de complexitate diferite, care imbina performata produselor clasice cu minimizarea elementelor vizibile.

Solutia „invizibila” oferita pentru gama amortizoarelor este GEZE Boxer. Cu doua variante de dimensiuni si forta de EN 2-4 si EN 3-6, acesta poate fi integrat in foi de usa cu grosimea incepand de la 40 mm. In pofida dimensiunilor reduse, sistemul ofera si o varianta dedicata usilor in doua canate, cu dispozitiv de selectare a ordinii de inchidere a foilor de usa. De asemenea, este disponibila si varianta Boxer E, care permite blocarea in pozitia deschis a usilor rezistente la foc prin intermediul dispozitivului de eliberare automata in caz de incendiu.

Aceeasi necesitate a fost identificata si in zona usilor automate, iar reactia GEZE a fost dezvoltarea lui GEZE ECturn Inside. Putand fi integrat in foi de usa cu grosimea incepand de la 55 mm si o greutate de maximum 125 kg, sistemul reprezinta o solutie perfect adaptata usilor batante unidirectional. Aceste caracteristici, alaturi de functionarea deosebit de silentioasa, l-au transformat intr-un preferat al arhitectilor, utilizat cu succes inclusiv in domeniul rezidential.

Fiind un produs automat, ECturn Inside necesita un semnal pentru a declansa deschiderea usii. Acesta poate fi dat atat prin radare de miscare uzuale cat si prin senzori de proximitate care detecteaza apropierea mainii utilizatorului, evitandu-se astfel deschiderea nedorita. Tehnologia senzorilor de proximitate permite la randul ei anularea impactului vizual al acestora, ei putand fi montati in spatele peretilor din gips-carton sau al diferitelor materiale de placare a peretilor.

Daca se opteaza pentru senzori de siguranta, in cazul unora dintre modele apare posibilitatea de a activa optiunea de buton virtual, definindu-se o zona dedicata in acest scop pe peretele adiacent usii.

Cel mai nou produs care s-a adaugat gamei integrate este GEZE ActiveStop, care imbina functia de amortizare a miscarii usii in capetele cursei de inchidere si de deschidere cu cea de mentinere a pozitiei intre 25 si 60 grade deschidere. Astfel, se protejeaza intregul ansamblu al usii si peretelui impotriva socurilor si trantirii cauzate de curentii de aer. Toate acestea, prin intermediul unui sistem integrat in foaia de usa. Spre deosebire de amortizoarele uzuale, GEZE ActiveStop nu are functia de autoinchidere, adresandu-se astfel unui mod de utilizare neacoperit pana acum de gama uzuala.

Prin intermediul acestor produse dedicate, GEZE se pozitioneaza in avangarda companiilor care contribuie la sustinerea tendintelor de minimalism prezente in arhitectura contemporana.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 187 – decembrie 2021, pag. 51

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/12/01/geze-automatizari-inteligente-pentru-usi-si-ferestre-forta-discreta/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.