Termenul de valabilitate a unei documentatii PUZ variaza de la o Unitate Administrativ-Teritoriala la alta. Acest termen poate oscila in practica de la 3 ani pana la 10 ani sau pana la data aprobarii unei documentatii de urbanism ce contine reglementari diferite.
In contextul procedurii suspendarii asa-numitelor „PUZ-uri de Sector” din luna februarie 2021, problematica PUZ-urilor si a viitorului acestora a reprezentat un subiect extrem de important pentru piata imobiliara. In anumite cazuri, in vederea construirii unui imobil / proiect imobiliar conform cerintelor proprietarului / dezvoltatorului (inaltime, suprafata construita etc.) prin Certificatul de Urbanism (CU) se solicita intocmirea unei documentatii de urbanism denumita Plan Urbanistic Zonal (PUZ).
Conform Ghidului de intocmire a PUZ-urilor aprobat in anul 2000, prin acesta se stabilesc reglementari specifice pentru o zona dintr-o localitate urbana sau rurala compusa din mai multe parcele acoperind functiuni de locuire, servicii, productie, circulatie, spatii verzi, institutii publice etc.
Conform unui Recurs in Interesul Legii adoptat in luna iunie 2021 si publicat la finalul lunii septembrie, hotararea consiliului local de adoptare a unui PUZ constituie un act administrativ normativ.
O problematica mai putin cunoscuta priveste termenul / durata de valabilitate a unui PUZ, pe care o clarificam prin acest scurt articol.
Astfel, PUZ-ul face parte din categoria documentatiilor de amenajare a teritoriului si de urbanism a caror valabilitate se stabileste, conform legii, de catre autoritatea publica locala ce are ca atributie aprobarea acestora, in functie de gradul de complexitate si de scopul elaborarii. PUZ-urile se intocmesc fie din initiativa administratiei publice sau a altei autoritati publice, fie din initiativa privata a proprietarului / investitorului / dezvoltatorului, cea din urma constituind regula in practica.
Asadar, autoritatea publica locala ce are ca atributie aprobarea PUZ-ului stabileste si durata de valabilitate a acestuia. Spre exemplu, la nivelul Municipiului Bucuresti, autoritatea publica investita sa aprobe PUZ-urile este Consiliul General al Municipiului Bucuresti, in timp ce la nivel local aprobarea acestora este, ca regula, in competenta Consiliilor Locale ale municipiilor, oraselor sau comunelor.
Fiecare autoritate publica in parte stabileste termenul de valabilitate a PUZ-ului conform prevederilor legale mai sus amintite, ceea ce inseamna ca termenul de valabilitate a unui PUZ nu este uniform, ci variaza de la o Unitate Administrativ-Teritoriala (UAT) la alta.
In Bucuresti, in anul 2007, termenul de valabilite a PUZ-urilor aprobate era ca standard 5 ani. De-a lungul timpului au fost emise si Hotarari care nu prevad durata de valabilitate, iar de data mai recenta Hotararile de aprobare stipuleaza ca PUZ-urile sunt valabile pana cand se aproba o documentatie de urbanism coincidenta ce contine reglementari diferite.
In alte UAT-uri termenul de valabilitate a unui PUZ poate fi de 3 ani (Timisoara), 4 ani (Arad), 5 ani (Cluj-Napoca), 10 ani (Craiova) sau pana la aprobarea unui Plan Urbanistic General (PUG), in cazul Municipiului Ploiesti.
Mentionam si ca, in conformitate cu dispozitiile legale, termenul de valabilitate a unui PUZ se extinde prin lege / de drept in ipoteza in care lucrarea de investitii a fost inceputa in perioada de valabilitate a acestuia si pana la finalizarea proiectului, in masura in care in perioada de valabilitate a inceput procedura de autorizare a executarii lucrarilor de construire sau desfiintare, dupa caz.
Autor:
dr. Daniel MOREANU – moreanulaw.com
Despre autor:
Dr. Daniel MOREANU este avocat reprezentand pe parcursul carierei companii internationale si romanesti de top. In prezent coordoneaza activitatea MOREANU Law, o firma de avocatura dinamica cu expertiza extensiva in urmatoarele domenii: Drept Corporativ & Insolventa, Fuziuni & Achizitii, Litigii, Drept Bancar & Finantari, Fiducii & Trust-uri, Drept Imobiliar & REITs, Dreptul Muncii, Contracte comerciale si Protectia Datelor cu Caracter Personal & G.D.P.R.
Daniel MOREANU este Doctor in Drept cu cea mai inalta distinctie, summa cum laudae, autorul unei lucrari care analizeaza institutia Fiduciei si a Trust-ului, precum si a numeroase articole de specialitate in presa juridica si de business.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 187 – decembrie 2021, pag. 32
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns