«

»

INTERVIUL LUNII: Succesul nu este individual, este al echipei. Adevaratul succes este acela care este impartasit!

Share

Iar cand acest succes isi are radacinile solid infipte intr-o lunga istorie de excelenta in proiectare, executie si inovare in geotehnica, masurate in sute de proiecte speciale livrate cu succes, cand este rezultatul muncii constante, cand numarul de referinte tehnice din CV depaseste cu mult numarul anilor de viata, cand omul uzeaza de toate mijloacele disponibile pentru a-si partaja si cumula calitatile cu echipa sa, poti fi sigur ca ai gasit partenerul pe care te poti baza. Si ca succesul va fi unul impartasit si comun. Este ceea ce caracterizeaza oamenii si ceea ce defineste SBR Soletanche Bachy Fundatii Romania.

Despre inovare, digitalizare si bune practici in domeniul constructiilor, despre abilitati manageriale si decizii inteligente de business care merg mana in mana cu implicarea sociala in scopul binelui comun, despre nevoia de asociere si comunicare profesionala, despre a oferi si a primi, cu realism dar si cu o mare doza de modestie ne vorbeste unul dintre profesionistii-reper in domeniul constructiilor din Romania – ing. Lóránd Sata, director general SBR.

 

Revista Constructiilor: Unul dintre liderii mondiali in domeniul lucrarilor geotehnice si constructiilor speciale, indiferent ca vorbim despre proiectarea si executarea lucrarilor subterane sau despre lucrari de fundare, Soletanche Bachy, parte a grupului Soletanche-Freyssinet (Vinci), a intrat pe piata romaneasca din 1992. Cum arata astazi, la aproape 30 de ani distanta, SBR Romania? Ce cifre va definesc? Si ce valori?

Lóránd Sata: Istoria Soletanche Bachy in Romania incepe cu mult inainte de stabilirea filialei locale in 1992. Ne gandim la anii ’70, cand au fost realizate lucrari de fundatii speciale pentru docurile uscate de la Mangalia, respectiv prima linie a metroului bucurestean, pentru care Soletanche a oferit expertiza tehnica in cadrul colaborarii franco – romane.

Prevenirea accidentelor si siguranta la locul de munca reprezinta prioritati in procesul de realizare a proiectelor, succesul si credibilitatea noastra bazandu-se pe managementul riscurilor, crearea de valori in cadrul proiectelor livrate, o strategie de parteneriat cu toti colaboratorii inca de la faza de concept si proiectare, receptivitate, flexibilitate si adaptabilitate la solutiile inovatoare. Nu in ultimul rand, valorile noastre sunt colegii nostri – o echipa de specialisti.

Chiar si in conditiile vitrege cauzate de pandemie, am cunoscut o ascensiune liniara a cifrei de afaceri in zona a 10 – 12 mil. euro si a profitabilitatii de 2-3%.

 

Revista Constructiilor: Nu este un secret ca Soletanche Bachy investeste un procent considerabil din cifra de afaceri in activitati de cercetare si dezvoltare – cu ce rezultate? Care sunt noutatile in materie de tehnologii si utilaje?

Lóránd Sata: Da, asa este, unul dintre obiectivele principale ale grupului Soletanche Bachy este cel de a investi un procent considerabil din cifra de afaceri in activitati de dezvoltare si cercetare (aproximativ 2% pe an). Mai mult decat atat, anul 2020 s-a remarcat prin adaugarea unor utilaje noi, moderne si mai performante flotei noastre de echipamente. Cu noi utilaje si noi directii de dezvoltare, solutii integrate si tehnologii patentate, am reusit sa venim, in 2021, cu solutii din ce in ce mai competitive si inovatoare pentru clientii nostri, in orice conditii de teren.

 

Revista Constructiilor: Cum v-a fost influentata activitatea in perioada pandemica? S-a impus regandirea anumitor activitati, redirectionarea resurselor etc.?

Lóránd Sata: Activitatea tuturor companiilor, in toate domeniile, a fost afectata de aceasta pandemie. Principala noastra provocare si prioritate a fost si ramane mentinerea unui mediu sigur pentru angajatii nostri. Datorita masurilor implementate atat in santiere cat si la birou chiar dinaintea acestei situatii, am reusit sa ne continuam activitatea fara intreruperi. Pe perioada pandemiei, o prioritate a noastra a fost si concentrarea atentiei si a resurselor inspre digitalizare. Astfel, anumite fluxuri in cadrul companiei au fost complet regandite si imbunatatite, reusind astfel sa ne concentram atentia pe comunicarea inter-personala.

 

Revista Constructiilor: A contat in vreun fel ca sunteti parte a unui puternic grup international, sau raspunsul la criza s-a conturat strict local, in conformitate cu specificul pietei romanesti de constructii?

Lóránd Sata: Toate companiile de constructii au fost afectate in egala masura. In cadrul grupului Soletanche Bachy, unele zone au fost puternic marcate de interdictia de libera miscare a fortei de munca (ex. Hong Kong), in Romania in schimb am asistat la livrari de materiale mult mai precise si la timp. Astfel, raspunsul nostru la criza a fost stabilit pe baza unor directive generale, insa conturate la conditiile locale.

 

Revista Constructiilor: Haideti sa trecem in revista proiectele pe care le-ati finalizat recent sau le aveti in derulare. Cunoscand „profilul” SBR, fiecare dintre ele este remarcabil… Recent am facut cunostinta cu Maurer Panoramic din Cluj-Napoca. Ce merita mentionat in Capitala?

Lóránd Sata: In Capitala, am finalizat proiecte preponderent rezidentiale si cladiri de birouri, printre care imobilul multifunctional Dacia One, format din doua cladiri: prima – clasificata monument istoric, datand din 1880, iar cea de a doua – cladire de birouri clasa A.

In momentul de fata efectuam lucrari la Ansamblul rezidential situat in Sos. Nordului nr 60A, un proiect deosebit de atragator pentru zona de nord a Bucurestiului, in care ne-am implicat din faza de concept si autorizare.

Depozitele logistice pentru diferiti retaileri au reprezentat de asemenea provocari din punct de vedere al solutiilor proiectate in conditii geotehnice din ce in ce mai complexe.

 

Revista Constructiilor: Profilul lucrarilor de constructii in zone urbane este unul special prin prisma numeroaselor restrictii pe care acestea le impun – de spatiu, trafic, zgomot etc. Cum reusiti sa raspundeti acestor provocari?

Lóránd Sata: M-as referi aici la speta emisiilor de noxe si CO2, domeniul constructiilor fiind responsabil de aproximativ 10% din totalul emisiilor provocate de toate industriile. In zonele urbane, limitarea acestor emisii devine din ce in ce mai sensibila.

Pentru reducerea acestora exista solutii atat pe plan global cat si pe plan local, iar Soletanche Bachy a creat in acest sens un grup de lucru dedicat pentru realizarea a trei obiective majore:

  • Reducerea cu 40% a amprentei de carbon pana in 2030;
  • Reducerea, reutilizarea si reciclarea deseurilor;
  • Conservarea mediului natural, prin reducerea efectului activitatii de realizare a constructiilor asupra mediului natural.

Pentru a realiza constructii sustenabile, betonul EXEGY, creat in laboratoarele noastre, are un consum de ciment mai redus, acesta din urma fiind responsabil de regula de 85% din emisiile de CO2 ale betonului desi reprezinta doar 12-15% din compozitia sa. Betoanele si mortarele cu continut scazut de carbon sunt clasificate in functie de nivelul de rezistenta la compresiune. Pentru fiecare clasa de rezistenta, acestea ofera aceleasi garantii ca materialele conventionale. Experienta acumulata la folosirea betonului Exegy in diferitele proiecte este incurajatoare.

 

Revista Constructiilor: De importanta vitala este la ora actuala, in Romania – si nu doar in domeniul constructiilor -, tema digitalizarii. Va rugam sa impartasiti putin din (viziunea si) experienta SBR in transformarea digitala.

Lóránd Sata: Transformarea digitala are un impact deosebit in industria constructiilor, punandu-si amprenta asupra conceptului organizational si asupra filialelor Soletanche Bachy. Cea de-a patra revolutie industriala presupune o fuziune de tehnologii care estompeaza granitele dintre sferele fizice, digitale si biologice. Ea obliga companiile sa combine solutii tehnologice pentru inovatie continua, ceea ce conduce la regandirea modului in care acestea isi desfasoara activitatea. In domeniul constructiilor, Soletanche Bachy nu face exceptie, 3-5 ore dedicate zilnic proceselor repetitive inca se considera a fi acceptabile. Pentru a imbunatati productivitatea si a creste rentabilitatea, pentru reducerea timpilor „morti”, pentru cresterea implicarii clientilor si colegilor nostri (printr-un mediu interactiv) in procesele de productie si pentru fructificarea automatizata a informatiilor si a experientelor culese din cadrul proiectelor noi, pe termen lung scopul ar fi de integrare verticala pe aceeasi platforma digitala a intregului lant de productie prin toate partile implicate, de la dezvoltator, beneficiar, proiectant la executant si toti furnizorii aferenti.

Zetta-Lyze, o solutie IoT, o platforma interactiva de baze de date, creata de Soletanche Bachy, multi-aplicatie, multi-tasking, cu surse multiple, usor accesibila de oriunde, ofera acces in timp real la datele inregistrate de utilajele mari ale grupului.

Astfel, transformarea digitala este un proces complex si foarte pasionant pentru noi, este un element strategic al companiei, care genereaza procesele de inovatie si astfel rezulta servicii mai bune livrate partenerilor nostri.

 

Revista Constructiilor: Ce inseamna pentru omul si pentru profesionistul Lóránd Sata sa faca parte din echipa SBR? Ce ati invatat, si ce ati oferit in schimb?

Lóránd Sata: Desi initial viziunea despre evolutia mea profesionala era in directia structurilor metalice, acum exact 20 de ani am descoperit un domeniu al ingineriei cu mult mai putine situatii omogene, cu particularitati locale legate atat de conditiile geotehnice cat si de provocarile structurale, care m-au determinat sa raman loial si totodata legat de acest domeniu. Soletanche Bachy este primul meu loc de munca cu norma intreaga. Suportul si incurajarile pe care le-am primit din prima zi petrecuta in cadrul companiei reprezinta elanul cu care incerc, la randul meu, sa-i inspir pe colegii mei in realizarile lor. Succesul nu este individual, este al echipei, este cel care este impartasit!

 

Revista Constructiilor: In loc de incheiere, va lansam o ultima… provocare: o parere personala, post-CNGF 2021, din postura de director general al unei companii de talia SBR si de vicepresedinte al Societatii Romane de Geotehnica si Fundatii, asupra ingineriei geotehnice aplicate in mediul academic si in practica. Vor reusi sa se potenteze reciproc, constant, cele doua medii? Cum puteti contribui la acest proces?

Lóránd Sata: De fapt vorbim de CNGF 2020, care in contextul pandemic a avut loc in 2021. Provocarile au continuat si aici prin modul de organizare si captare a interesului specialistilor din domeniu. In cadrul Adunarii Generale am fost propus pentru a deveni vicepresedinte al SRGF, responsabil pentru filiala Bucuresti, provocare pe care am acceptat-o cu speranta ca experienta mea manageriala poate contribui la intelegerea unor aspecte organizatorice, tehnice. De asemenea, sunt convins ca apartenenta mea actuala in domeniul practicii poate reprezenta un liant intre colegii din zona academica si intelegerea problemelor cu care se confrunta colegii din domeniul practicii, foarte multi specialisti geotehnicieni fiind totusi implicati in ambele medii. Pot de asemenea contribui prin diseminarea de bune practici tehnico-stiintifice, care pot deveni metode de lucru. Este important insa sa vorbim si despre unele aspecte nu intotdeauna placute, situatii de limita din punct de vedere al cedarii terenului, accidente in teren si, de asemenea, masuri de preventie. Sper sa obtinem de la colegii din breasla deschiderea pentru asemenea discutii, astfel putem face un pas inainte pentru imbunatatirea conduitei de abordare a aspectelor profesionale, de la realizarea si verificarea studiilor geotehnice, a proiectelor geotehnice si pana la aplicarea acestora in executie prin intermediul tehnologiilor speciale, respectand normele de executie, de control al calitatii si de securitate si sanatate a muncii.

Profit de ocazie pentru a ura tuturor colegilor din domeniul ingineriei geotehnice Craciun fericit, Sarbatori fericite, sanatate si spor in munca pentru provocarile profesionale ale anului ce vine!

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 187 – decembrie 2021, pag. 18

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/12/01/interviul-lunii-succesul-nu-este-individual-este-al-echipei-adevaratul-succes-este-acela-care-este-impartasit/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.