«

»

OAR: Rezultatele concursului international de solutii Liceul Nicolae Balcescu, Cluj-Napoca

Share

Intre 5 si 7 noiembrie 2021 a avut loc jurizarea proiectelor inscrise la Concursul International de Solutii „Liceul Nicolae Balcescu, Cluj-Napoca”, competitie lansata oficial pe data de 9 august 2021. Autoritatea Contractanta a concursului este Municipiul Cluj-Napoca.

Concursul de solutii a avut ca scop selectarea celei mai bune solutii in vederea extinderii si amenajarii Liceului Teoretic Nicolae Balcescu din Cluj-Napoca si a strazilor adiacente, pentru atribuirea contractului de servicii de proiectare. Concursul de solutii a fost public, intr-o singura faza, deschis pentru Romania, tarile Uniunii Europene si Spatiului Economic European si Confederatia Elvetiana. 

Municipiul Cluj-Napoca, imbratisand pe deplin crezul ca educatia sta la baza unei societati sanatoase, a demarat un program de reabilitare a infrastructurii scolare, pe care doreste sa il continue cu ajutorul fondurilor europene. Strategia UE de alocare a acestora sustine renovarea cladirilor si cresterea calitatii spatiilor din cladirile publice, respectiv a celor educationale. Pentru Liceul teoretic „Nicolae Balcescu”, municipalitatea a ales ca demers concursul de solutii de arhitectura pentru a gasi solutia cea mai buna de rezolvare a problemelor actuale ale acestui liceu si a spatiului urban adiacent.

Concursul este organizat de catre Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR), in conformitate cu prevederile Ghidului de bune practici in organizarea concursurilor de solutii OAR, publicat in 2018, cu respectarea prevederilor legislatiei in vigoare privind atribuirea contractelor de achizitie publica.

Concursul de solutii a fost organizat ca o procedura independenta conform art. 105 lit. a) din Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice, urmand ca ulterior, in baza prevederilor Art. 104 alin. (7) din aceeasi lege, contractul de servicii de proiectare sa fie atribuit concurentului castigator al concursului, in urma unei proceduri de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare.

JURIUL CONCURSULUI 

Membri titulari:

  • arh. Horia Marinescu – Austria – Presedintele Juriului
  • arh. Daniel Pop – reprezentant Autoritate Contractanta
  • arh. Johannes Bertleff – Romania
  • arh. Stefan Tuchila – Franta
  • arh. Mihaela Criticos – Romania
  • arh. Mariana Michiu – OAR Filiala Transilvania
  • arh. Serban Patrulius – Romania 

Membri supleanti:

  • arh. Maria Duda – Romania
  • arh. Daniela Calciu – Romania 

De asemenea, la jurizare au participat, fara drept de vot, membrii echipei de organizare din partea Ordinului Arhitectilor din Romania:

  • arh. Ina Stoian – consilier profesional si tehnic;
  • arh. Mirona Craciun – consilier concursuri, coordonator concurs;
  • arh. Ilinca Pop – referent concursuri, secretar jurizare;
  • arh. Aura Oancea – personal OAR, suport logistic;
  • arh. Iulia Cucu – comunicare concursuri.

 

PREMIILE ACORDATE

Premiul I: contractul de proiectare cu valoare estimata la nivelul sumei de 2.499.780 RON, fara TVA

Premiul II: 83.000 RON

Premiul III: 41.500 RON

 

Va prezentam succint proiectele declarate castigatoare, in urma jurizarii. Informatii complete sunt publicate pe pagina oficiala a concursului: https://oar.archi/concursuri/oar/2021-liceul-nicolae-balcescu-cluj-napoca/

 

PREMIUL I – Proiect nr. 100 – GC0991 – S.C. SQM ARCHITECTURE S.R.L. in asociere cu S.C. FILIP S CONCEPT S.R.L. si S.C. HAB PRO CREATIV S.R.L.

Autori principali: Remus Cristian Urcan si Ionut Radu Filip

Coautori: Timotei Hotea si Remus Cristian Urcan

Colaboratori arhitectura: S.C. FILIP S CONCEPT S.R.L. si S.C. HAB PRO CREATIV S.R.L.

Colaboratori specialitati: S.C. XC PROJECT S.R.L. si S.C. CSP PROIECT S.R.L.

„Proiectul castigator se remarca prin simplitatea si claritatea conceptului de interventie, care reuseste sa raspunda problematicii complexe a temei si a unui amplasament dificil, caracterizat prin eterogenitatea formelor urbane si a tipologiilor arhitecturale. Principala calitate a propunerii consta in concilierea unor cerinte aparent divergente: potentarea valorilor arhitectural-urbanistice existente si modernizarea zonei; reverenta fata de trecut si afirmare a noului; imagine de prestigiu si expresie contemporana; deschidere spre spatiul public si introvertire a spatiului educational.

Interventia propusa creeaza, la 127 de ani distanta, o replica contemporana a vechiului liceu „Nicolae Balcescu”, prezenta ce se impune prin scara umana, eleganta fireasca si nobila simplitate a clasicitatii. Proiectul reuseste sa reintrupeze aceste calitati ale arhitecturii vechi clujene fara a face rabat de la modernitate si fara a pastisa modelul istoric.” – aprecierea Juriului.

 

PREMIUL II – Proiect nr. 118 – SP2021 – S.C. SIMPLE ARCHITECTURE S.R.L.

Autori principali: Bogdan Chioran, Dan Andrei Pintea, Florin Radac, Stefania Boca

Coautori: Monica Rodica Pop

Colaboratori arhitectura: Alexandru Blanaru, Marius Alexandru Haprian, Spiro Koça, Vasile Septimiu Ivan

Colaboratori specialitati: Deepak Jain, Ciprian Colda, Ruben Sabou

„Proiectul propune o extindere sub forma unei cladiri unice, situate in proximitatea volumului existent si articulate cu acesta printr-o pasarela cat si prin curtea de acces, care distribuie ambele corpuri ale liceului. In plus, echipa de proiect propune o reconfigurare a aripii centrale a cladirii, gandita pentru a optimiza accesul principal si distributia catre etaje. Terenurile de sport, situate in extremitatea nord-est a terenului, sunt integrate coerent in arhitectura ansamblului prin intermediul a doua porticuri. Acestea sunt generate la nivelul parterului de cladirea noua si constituie o extindere naturala a tramei si materialitatii fatadei, care va acompania intreaga lungime a sitului. Propunerea include si posibilitatea utilizarii terenurilor de sport de catre public, in acest caz porticurile sunt folosite ca un filtru flexibil intre spatiul privat si cel public.” – aprecierea Juriului.

 

PREMIUL III – Proiect nr. 104 – AS2106 – NORMA ARHITECTURA SI URBANISM S.R.L.

Autori principali: Alexandru Nicolae Fleseriu, Eszter Péter, Kinga Farkas, Oana Antonia Filip, Radu Nicolae Stoica, Emil Horga

„Proiectul propune o solutie care se remarca prin simplitatea mijloacelor, combinata cu o mare flexibilitate. Aceasta simplitate reuseste sa rezolve bine atat relatiile cu urbanul si cu cladirea veche, cat si solutia functionala interna. Arhitectura este marcata de aceeasi retinere si evitare a gesturilor plastice in favoarea unui rationalism care lasa ca lucrurile sa se construiasca din elemente strict necesare si spatii care rezulta din configurari de „spatiu negativ” si nu din sculpturalitate. Alegerea lemnului ca element structural aparent este de remarcat, se inscrie in acelasi concept, dar e dificila in contextul normelor tehnice romanesti.” – aprecierea Juriului.

 

MENTIUNE ONORIFICA – Proiect nr. 102 – IC6723 – STARH – ARHITECTURA, CONSTRUCTII, DESIGN S.R.L.

Autori principali: Maria-Iulia Stanciu, Cosmin Galatianu, Eduard Dumitru Untaru

Coautori: Florian Stanciu, Cosmin Valentin Georgescu, Roberta Iulia Frumuselu, Octavian Birsan, Alexandru Cristian Besliu, David Sebastian Mihai, Sebastian Cosmin Ciulei

 

„Proiectul impresioneaza prin profunzimea demersului conceptual si pitorescul spatiilor interioare, respectiv exterioare si interstitiale, in contrast cu frustetea si ascetismul expresiei volumelor. Juriul a apreciat faptul ca echipa de proiect a propus recuperarea tuturor cladirilor existente de pe sit si innobilarea lor prin extinderi si modificari subtile. Raportarea la oras este calauzita de o idee puternica constand in coagularea unui spatiu liber central cu o geometrie incarcata simbolic, spatiu oferit spre utilizare tuturor categoriilor de public dupa incheierea programului scolar. Acest spatiu devine liantul corpurilor fragmentate si al spatiilor interstitiale periferice. Din pacate, acest spatiu central nu dobandeste implinirea cuvenita din cauza inserarii terenului de sport avand o limita perimetrala construita care fragmenteaza spatialitatea pietei.” – aprecierea Juriului.

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 187 – decembrie 2021, pag. 46

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/12/01/oar-rezultatele-concursului-international-de-solutii-liceul-nicolae-balcescu-cluj-napoca/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>