IN MEMORIAM…
S-a stins de curand inginerul Mircea Mironescu.
O grea pierdere pentru comunitatea inginerilor structuristi din Romania, o pierdere si mai mare pentru rude, prieteni si pentru noi, cei care vom ramane mereu familia Miro Grup.
Nu voi puncta decat pe scurt activitatea profesionala a inginerului Mironescu (au facut-o si altii); voi impartasi insa cateva amintiri despre omul care a fost.
S-a nascut la 28 martie 1934 in orasul Odobesti, jud. Vrancea, iar in anul 1958 a absolvit Facultatea de Constructii Hidrotehnice din cadrul Institutului de Constructii Bucuresti.
In perioada 1958 – 1962 a lucrat la CTEH – Constanta unde, ca sef de santier, a executat o serie de lucrari de infrastructura (consolidari de maluri si alimentari cu apa) sau de constructii civile pe litoralul romanesc.
In perioada 1962 – 1967 a lucrat ca sef de santier la Trustul Carpati Bucuresti pe Valea Prahovei, executand lucrari de reabilitare si consolidare sau realizand constructii noi de vile, hoteluri si locuinte.
In perioada 1967 – 1996 a lucrat ca inginer proiectant grad I, sef de proiect si sef de colectiv la unul dintre cele mai prestigioase institute de proiectare din tara: Institutul Carpati Bucuresti; acolo, impreuna cu unii dintre noi, discipolii sai, a proiectat constructii hoteliere (in Olimp, Neptun, Predeal, Miercurea Ciuc, Sibiu si Bucuresti), sedii administrative (Bucuresti, Focsani, Zalau), spitale si policlinici (Bucuresti, Arad, Slatina, Ramnicu Sarat), locuinte (Bucuresti, Sinaia, Predeal), case de oaspeti (Calarasi, Olanesti), ambasade (Lisabona, Bonn), constructii hoteliere in Grecia.
In perioada 1980 – 1989 a fost coordonatorul (impreuna cu prof. Alexandru Cismigiu si cu ing. Traian Popp) structurii de rezistenta a Palatului Parlamentului.
Dupa revolutie a proiectat, a consolidat sau a verificat constructii reprezentative cum ar fi Camera de Comert si Industrie a Romaniei, Turnul BRD – Piata Victoriei, hotelul Sofitel, Financial Plaza Bucuresti, Sediul CEC din orasul Slobozia, pavilioanele Chirurgie, Ortopedie, Dermatologie din cadrul spitalului Colentina, pavilionul de boli infectioase din cadrul spitalului Matei Bals, Biblioteca Centrala Universitara si o mare parte a constructiilor in care functioneaza complexele Carrefour din Romania.
Incepand cu anul 1993 a fondat societatea Miro Grup, acolo unde a activat ca director general, dar si ca simplu inginer proiectant, expert tehnic sau verificator de proiecte pana in ultimele clipe.
Activitatea domnului Mironescu (Miro, cum ii spuneam noi) in domeniul reamenajarii, reabilitarii si consolidarii constructiilor monumente istorice este prodigioasa.
A fost discipol al domnului profesor Alexandru Cismigiu si impreuna cu acesta, la inceput, si mai apoi impreuna cu noi (cei din familia Miro Grup, care ne consideram discipolii sai), si colaborand cu cei mai buni arhitecti atestati in domeniul monumentelor istorice, a consolidat, reabilitat sau a oferit consultanta pentru un numar urias de astfel de constructii, dintre care voi reaminti doar cateva (Hotelul Continental, Biserica Ovidenia – Odobesti, Biserica Sf. Treime Draganesti Vlasca, Palatul Trianon, Cetatea Soroca, Mausoleele Marasti si Marasesti, Palatul Ghika, Vechiul Far de la Sulina, Castelul Huniade – Timisoara).
Pe langa activitatea sa de proiectant practician, inginerul Mircea Mironescu a fost si un om de stiinta, publicand lucrari in reviste internationale si din tara si participand cu articole la congrese si conferite din tara sau din Europa (Atena, Moscova, Lisabona).
Domnul ing. Mironescu este unul dintre autorii principali ai „Codului de proiectare pentru structuri de beton armat cu armatura rigida – NP 033-99” si ai „Metodologiei pentru evaluarea riscului si propunerile de interventie necesare la structurile constructiilor monumente istorice in cadrul lucrarilor de restaurare a acestora – M.P. 025-04”.
In ultimii ani, impreuna cu regretatul ing. Radu Petrovici, dar si impreuna cu o serie de colaboratori din cadrul Institutului National al Patrimoniului, a realizat propunerea pentru „Codul de evaluare si propuneri de interventii privind constructiile cu valoare culturala”, normativul P100-8/2018, cod aflat in prezent in procedura de avizare la Ministerul Culturii si Ministerul Dezvoltarii Regionale.
Sper ca ceilalti colaboratori ai acestei impresionante si utile lucrari sa aiba puterea si taria sa o duca la bun sfarsit, astfel incat acesta sa devina Normativul de proiectare referitor la constructiile monument istoric de care avem atata nevoie.
Pe parcursul indelungatei sale cariere, Mircea Mironescu a fost membru fondator AICR; director al Departamentului de inginerie seismica, membru fondator AICPS; membru in comitetul director AICPS, membru fondator si vicepresedinte al Comisiei pentru reducerea riscului seismic si membru al Comisiei de avizare pentru siguranta structurala al MLPAT, membru al Comisiei de inginerie pentru monumentele istorice, verificator tehnic atestat MLPAT, expert tehnic atestat MLPAT, expert tehnic atestat MCC.
De asemenea, Mircea Mironescu a obtinut in cariera si o serie de premii care au subliniat activitatea de exceptie din domeniul proiectarii lucrarilor de constructii, cum ar fi: Diploma de Performanta pentru lucrarile de restaurare a bisericii Sf. Mucenici Gheorghe si Dumitru – Rucar-Arges, acordata de UNRMI in anul 1998, Diploma de Merit – pentru contributia adusa la cresterea calitatii lucrarilor de constructii – acordata de Inspectoratul de Stat in Constructii (2004), Diploma pentru Opera Omnia – acordata de Consiliul de conducere AICPS (2004), Premiul I – pentru lucrarea Turn BRD Piata Victoriei – acordat de Consiliul de conducere al AICPS (2005), Premiul Radu Agent – pentru contributii de exceptie in domeniul structurilor – acordat de fundatia Radu Agent (2007), Premiul pentru merite deosebite in promovarea materialelor si tehnologiilor noi in constructii – acordat de AICPS si Sika Romania (2014), Placheta de merit – Pentru activitatea depusa in slujba promovarii, salvarii, conservarii si restaurarii monumentelor istorice – acordata de Muzeul Unirii Iasi (2018), Diploma de excelenta pentru intreaga activitate desfasurata in domeniul restaurarii monumentelor istorice – acordata de UNRMI (2020).
Si acum, cateva amintiri, neimportante pentru altii, de referinta pentru mine:
24 decembrie 1981 – prima mea zi de lucru la Institutul de Proiectari Carpati, repartizat prin detasare de la Intreprinderea „Timpuri Noi”, in colectivul de rezistenta al tovarasului Mironescu.
In cea mai neagra perioada a epocii Ceausescu, stateam in coltul in care tocmai fusesem instalat cand, deodata, toti membrii colectivului scot tot felul de bunatati din sacose, plus o sticla de vin si se aseaza la o planseta sa sarbatoreasca Craciunul. Nu-mi venea sa-mi cred ochilor, de unde venisem eu erau numai sedinte muncitoresti la care erau infierati cu manie proletara cei care faceau pauze la munca si nu realizau planul cincinal.
Am fost poftit sa fac cunostinta cu toti colegii, am stat impreuna cateva ore. In schimb, a doua zi am stat aproape tot timpul cu Miro (atunci nu-mi permiteam sa-i zic asa), care mi-a explicat pe indelete ce se asteapta de la mine.
1983 – prima mea delegatie in tara
Intr-o buna zi aflu cu groaza ca trebuie sa ma duc pe un santier la o crama de la Vanju Mare, pentru ca se solicita, intr-un perete de beton armat, realizarea unui maret gol de 25×25 cm. Domnul Mironescu a stat cu mine aproape o zi sa ma dadaceasca, sa-mi explice cum sa ma sui in tren, cum sa cobor, cine va veni sa ma astepte, cum sa ma comport la crama (sa nu gust din vinul cu care ma vor ademeni), cum sa dau dispozitia de santier (pe care am scris-o aproape toata de la Bucuresti) si cum sa ma comport ca un inginer venit de la Bucuresti. Mai tarziu am aflat ca special am fost trimis pentru un fleac, ca sa stiu cum sa ma comport intr-o situatie mai complicata.
1993 – se infiinteaza firma Miro Grup
Domnul Mironescu, impreuna cu ceilalti ingineri seniori din colectiv, se hotarasc sa infiinteze firma Miro Grup. Eram relaxat si nu prea ma interesa problema, cand aflu ca sunt invitat sa particip la infiintarea firmei, ca asociat cu parti egale. Domnul Mironescu a spus ca, de vreme ce pana atunci lucrasem peste 10 ani impreuna, vom lucra impreuna si in continuare.
1998
Domnul Mironescu se intoarce de la o sedinta si-mi spune ca fost intrebat daca nu ar vrea sa fie ministru sau secretar de stat al lucrarilor publice. Si ce le-ati raspuns? intreb eu agitat. Cum o sa accept asa ceva, noi avem de lucru…
1998-2020
– Tot timpul veneau la noi, la birou, diversi specialisti dornici sa colaboreze cu domnul Mironescu sau sa-i ceara un sfat. De cate ori eram si eu de fata, eram prezentat ca omul care face firma sa functioneze si fara de care s-ar duce totul de rapa (o mare minciuna, dar care ma facea sa ma simt foarte mandru de mine).
– Cand cei care ii cereau sfatul se prezentau cu o solutie sau un proiect necorespunzator, care dupa parerea mea trebuia refacut in totalitate, domnul Mironescu cauta intai partile bune ale proiectului, si apoi, pas cu pas, explica cum trebuie refacuta solutia, totul astfel facut ca cel in cauza sa nu se simta stingherit.
– Cand trebuia intermediata o solutie intre doi proiectanti, indiferent de cine era vorba, domnul Mironescu avea un tact deosebit, cauta partile bune ale fiecarei solutii, contribuia si dansul, si reusea sa puna de acord partile intr-o deplina armonie.
Ce am vrut sa arat mai sus este grija aproape parinteasca pe care Mironescu Mircea le-a aratat-o tot timpul subalternilor si colaboratorilor.
A fost, pe tot cuprinsul carierei sale, profund in gandire, constiincios si de o mare modestie.
Pentru noi, cei care am fost si vom ramane echipa Miro Grup (Adrian, Relu, Radu, Daniel, Mircea, Petre, Edi, Ileana si Gabi), ca si pentru toti cei care l-au cunoscut cu adevarat, disparitia Omului Mircea Mironescu este o grea pierdere.
Nu te vom uita niciodata!
Autor:
ing. Adrian Mircea Stanescu
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 187 – decembrie 2021, pag. 44
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns