«

»

Pregatirea pietei pentru implementarea conceptului nZEB

Share

Recenta criza COVID 19 a subliniat importanta cladirilor sigure, sanatoase si versatile, precum si instabilitatea mediului economic si a pietelor. In timp ce locuintele noastre au devenit birourile noastre, am reconsiderat progresiv probleme precum calitatea ambientala si consumul de energie. In paralel, pentru a indeplini Obiectivele de Dezvoltare Durabila (ODD) pana in 2030, tarile trebuie sa accelereze eforturile de a accesa surse de energie curate, durabile, dar si de a reduce drastic consumul de energie.

Astfel, schimbarile climatice, problemele legate de sustenabilitate, calitatea aerului din mediul urban, sanatatea si confortul locuitorilor, cat si eficienta economica sunt doar cateva dintre premisele care au determinat aparitia la nivel european a conceptului de Cladiri cu Consum de Energie aproape egal cu zero (acronim nZEB, engl. „nearlyZero Energy Buildings”). Tinta de consum de energie aproape egal cu zero poate fi atinsa in prezent cu tehnologiile si practicile existente, dar conceptul este inca necunoscut si evaziv, avand in vedere cadrul de implementare si intregul lant de procese, in ciuda tuturor initiativelor anterioare finantate masiv de Uniunea Europeana. Exista inca bariere in lantul valoric, ceea ce face conceptul nZEB unul dificil de atins de catre utilizatorii finali.

Pietei ii lipsesc piese importante din puzzle-ul nZEB, cum ar fi profesionisti calificati in constructii sau instrumente de implementare, pe tot parcursul lantului valoric de proiectare, operare si intretinere a cladirii. Este intr-adevar o Europa cu doua viteze sau este o poveste comuna pentru majoritatea tarilor UE? De exemplu, costul investitiei financiare initiale pentru renovarea energetica este redus, in comparatie cu costurile operationale, intr-un raport de 1:5, care nu este intotdeauna comunicat foarte bine publicului larg. Intr-adevar, aceste probleme identificate sunt comune in majoritatea tarilor UE si fiecare bariera va genera la randul sau alte bariere, blocand astfel piata nZEB.

Un proiect relevant pentru piata constructiilor din Romania este nZEB Ready, proiect finantat prin programul HORIZON 2020 al Comisiei Europene si implementat de un consortiu format din organizatii din Bulgaria, Croatia, Germania, Polonia, Portugalia si Romania. Echipa nZEB Ready din Romania este formata din INCD URBAN-INCERC, UTCB si clusterul pRO-nZEB, actori importanti in domeniul mediului construit.

Scopul proiectului nZEB Ready este de a impulsiona piata raspunzand la 3 intrebari cheie: „De ce nZEB?”;Cine poate furniza nZEB?”; si „Cum se ajunge la nZEB?”, proiectul venind in intampinarea problemelor legate de lipsa de constientizare, lipsa de profesionisti calificati si lipsa instrumentelor necesare implementarii.

Proiectul isi propune sa sprijine cresterea gradului de pregatire a pietei pentru o punere in aplicare eficace a conceptului nZEB si sa stimuleze cererea de competente esentiale in domeniul eficientei energetice, prin:

  • abordarea principalelor obstacole si nevoi identificate in procesul existent al punerii in aplicare a nZEB;
  • crearea unor mecanisme de sprijin si stimularea dezvoltarii cadrelor de competente prin intermediul unui nou sistem de formare si certificare in materie de recunoastere reciproca in piata pentru implementarea nZEB, care va facilita modificarile legislative necesare, respectiv
  • dezvoltarea si promovarea instrumentelor necesare, indrumare personalizata si suport practic pentru a implica utilizatorii finali si alte categorii-cheie, cu scopul de a se integra eficient intr-o piata nZEB dinamica.

In data de 7 decembrie este organizata conferinta de lansare a proiectului in Romania, prin care se doreste stabilirea unei retele de comunicare si consultare permanenta cu categoriile relevante de actori implicati, cu scopul de a debloca piata romaneasca a eficientei energetice pentru cladirile noi si cele renovate.

Mai multe detalii despre aceasta initiativa gasiti la www.nzebready.eu.

 

Autori:
Cristiana Croitoru,
Horia Petran

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 187 – decembrie 2021, pag. 20

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/12/01/pregatirea-pietei-pentru-implementarea-conceptului-nzeb/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>