«

»

Societatea Romana de Geotehnica si Fundatii – Bilant Anual

Share

Ca intotdeauna, sfarsitul de an este prilejul unui bilant al activitatilor desfasurate, inclusiv la Societatea Romana de Geotehnica si Fundatii.

In acest an, SRGF a organizat cea de-a XIV-a Conferinta Nationala de Geotehnica si Fundatii, CNGF 2021, eveniment amanat din septembrie 2020 pentru iunie 2021 (2 – 4 iunie 2021) si derulat in format online, pe o platforma informatica realizata special in acest scop. A fost o premiera pentru organizarea conferintelor nationale din domeniul Ingineriei Geotehnice, si nu numai, evident datorata contextului pandemic si restrictiilor legate de adunari. Despre acest eveniment am relatat pe larg in numarul din iulie 2021 al Revistei Constructiilor, ca atare voi reveni doar asupra catorva date sintetice: 275 de participanti, 2 zile de conferinta, 6 sesiuni, 2 workshopuri si o expozitie tehnica cu 21 de standuri virtuale. Plus 10 prezentari ale partenerilor si sponsorilor: partener educational – ALLBIM NET; sponsor Diamond – SBR Soletanche Bachy Fundatii; sponsori Gold Plus – Popp & Asociatii Inginerie Geotehnica, Carmeuse Holding, TerraMix, Geostru; sponsori Gold – Terratest Geotehnic, Zublin / Strabag.

Volumul conferintei a fost distribuit in format digital tuturor participantilor la conferinta si le va fi pus la dispozitie contra cost celor care doresc sa il aiba in format tiparit.

Conferinta Nationala a fost urmata de Adunarea Generala a membrilor SRGF, care a ales noul Consiliu Director si noul presedinte al SRGF pentru urmatorii 4 ani. Astfel, noul presedinte al SRGF este prof. Loretta Batali, iar doamna prof. Sanda Manea a fost numita Presedinte de onoare al SRGF. Vicepresedintii celor 4 filiale sunt: ing. Lóránd Sata (Bucuresti), prof. Irina Lungu (Iasi), conf. Nicoleta Ilies (Cluj) si prof. Adrian Ciutina (Timisoara), iar secretarul SRGF este ing. Alexandra Ene.

SRGF a incheiat in acest an un protocol de colaborare cu MDLPA, cu care avem deja o colaborare fructuoasa, pentru activitati legate de comitetele tehnice ale MDLPA si de comisiile de examinare verificatori si experti, de elaborare a procedurilor si regulamentelor de aplicare a acestora in vederea examinarii verificatorilor si expertilor tehnici in specializarile Af si Ag. SRGF a nominalizat specialisti din randurile sale in comitetele tehnice care pot fi acoperite de competentele sale, acestia intrand deja in activitate. De asemenea, SRGF contribuie la elaborarea subiectelor pentru examenele de verificatori si experti tehnici atestati. SRGF ramane un partener al MDLPA si in viitor si sprijina toate activitatile tehnice din zona sa de competenta.

In mod similar, SRGF a oferit sprijin si altor institutii publice, in functie de solicitari, cum ar fi propunerea de actiuni concrete si modul de abordare a acestora din punct de vedere ingineresc pentru Planul de dezvoltare nationala a strategiei de reducere a riscului la dezastre naturale derulat prin Banca Mondiala, unde intra cutremurele si alunecarile de teren, dar si puncte de vedere privind studiile geotehnice necesare catre ISC.

De asemenea, am inceput discutii cu o serie de companii din domeniu pentru incheierea de protocoale de parteneriat si colaborare. Pe modelul protocolului de colaborare pe care Filiala Bucuresti l-a incheiat cu UTCB, dorim incheierea de astfel de parteneriate si cu celelalte universitati tehnice din tara, pentru a formaliza o cooperare deja existenta si a o extinde in beneficiul ambelor parti si al profesiei.

In 2021 am continuat activitatile in comitetele tehnice ale ASRO si CEN, indeosebi in cadrul grupurilor de lucru ale CEN TC 250/SC7 pentru revizuirea Eurocode 7. Activitatea se apropie de final si specialistii SRGF sunt implicati in comentarea versiunilor actuale propuse de cod, in elaborarea de exemple de calcul si ghiduri de aplicare a standardului nou propus, precum si la conducerea unor grupuri de lucru. In zilele de 6 si 7 decembrie 2021 va avea loc reuniunea anuala a grupurilor de lucru ale TC250/SC7 la care vor participa si membrii SRGF, delegati la nivel national.

In septembrie 2021, membrii Consiliului Director al SRGF au avut o intalnire de lucru cu vicepresedintele ISSMGE pentru Europa (inca in functie), prof. Mario Manassero, care a efectuat o vizita la Bucuresti cu ocazia conferirii de catre UTCB a titlului de Doctor Honoris Causa. Cu acest prilej i-am putut prezenta prof. Manassero realizarile SRGF si planurile de viitor. De asemenea, prof. Mario Manassero ne-a prezentat proiectul ISSMGE numit Time Capsule Project (https://www.issmge.org/ the-society/time-capsule), care isi propune sa regrupeze principalele realizari ale societatilor nationale din cadrul ISSMGE, precum si aspecte legate de viitorul domeniului si profesiei noastre. La acest proiect va contribui si SRGF pentru a face cunoscute realizarile romanesti din domeniu.

Schimbarea conducerii SRGF aduce cu sine, pe langa proceduri birocratice de care ne-am ocupat in a doua jumatate a anului, si o serie de planuri pentru 2021 si pentru viitor, dintre care se pot enumera aici:

  • Extinderea colaborarii cu parteneri academici si din piata, imbunatatirea activitatilor derulate impreuna cu membrii individuali si, mai ales, colectivi ai SRGF;
  • Organizarea de cursuri de formare pe tematici de interes, extinse la nivel national, cu participarea tuturor filialelor si apropiindu-ne mai mult de membrii nostri;
  • Organizarea de manifestari stiintifice si tehnice in format fizic si online/hibrid;
  • Organizarea Taberei de vara pentru tinerii geotehnicieni si nu numai, prin grija Filialei Timisoara;
  • Imbunatatirea comunicarii prin diferite mijloace cu membrii si cu alti specialisti din domeniu (newslettere, un nou website, social media);
  • Pe plan international, SRGF va organiza in perioada 7 – 9.06.2023 cea de-a 17-a Conferinta Danubian – Europeana de Mecanica Pamanturilor si Inginerie Geotehnica, 17DECGE, pentru pregatirea careia am inceput sa lucram;
  • Tot pe plan international am inceput discutii cu societati nationale din alte tari pentru organizarea de evenimente comune, indeosebi in regiunea Europei de Est si de Sud-Est / Balcani.

La final de an, Societatea Romana de Geotehnica si Fundatii ureaza tuturor membrilor sai, cititorilor si redactiei Revistei Constructiilor Sarbatori fericite si un An nou 2022 mai bun, care sa ne ofere posibilitatea de a ne reintalni fizic cu ocazia manifestarilor stiintifice si tehnice! La multi ani!

Autor:
Prof. Loretta Batali – Presedinte SRGF

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 187 – decembrie 2021, pag. 68

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/12/01/societatea-romana-de-geotehnica-si-fundatii-bilant-anual/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.