«

»

SYSCAD SOLUTIONS: Tehnologii LiDAR mobile utilizate în domeniul măsurătorilor terestre

Share

Tehnologia LiDAR reprezinta la ora actuala o unealta care permite obtinerea de informatii din teren in timp scurt, asigurand o acuratete ridicata si o imagine de ansamblu mult mai clara, comparativ cu masuratorile clasice. Rezultatele obtinute in urma realizarii masuratorilor topografice cu tehnologia LiDAR reprezinta in mare masura viitorul masuratorilor terestre pentru suprafete mari, pentru lucrarile de realizare a planurilor urbanistice generale sau de detaliu, precum si pentru proiectarea lucrarilor de canalizare, alimentare cu apa sau reabilitarea cailor de comunicatii.

La ora actuala, marea majoritate a planurilor de situatie se realizeaza prin metode clasice de masurare, utilizand echipamente precum receptoare GNSS sau statii totale.

Masuratorile executate cu sisteme mobile LiDAR montate pe autoturisme sau aeropurtate permit obtinerea unor informatii detaliate si precise, ceea ce duce la o intelegere mai buna a zonei in care se realizeaza proiectul.

 

Sistemul de scanare mobila consta in: 

  • echipament de scanare 3D tip LiDAR;
  • camera foto 360°;
  • receptoare GNSS pentru pozitionare in timp real;
  • unitate inertiala de masurare, pentru corectarea pozitiei echipamentului in timp real;
  • unitate de procesare a datelor si vizualizare in timp real.

Sistemul permite culegerea datelor si in cazul in care se trece printr-un tunel sau printr-o zona cu obstacole precum liziera de copaci, cladiri inalte etc., asigurand precizia necesara efectuarii lucrarilor si rapiditate in colectarea datelor.

Traiectoria masuratorilor este procesata prin intermediul software-ului, obtinandu-se traiectoria corecta parcursa pe durata procesului de masurare.

Utilizandu-se puncte de control la sol, traiectoria si norul de puncte sunt ajustate pe cota, in final rezultand un nor de puncte corect, compact si usor de utilizat.

Dupa realizarea masuratorilor, acestea se proceseaza, obtinandu-se in final un nor de puncte colorat, cu o precizie ridicata, din care utilizatorul poate extrage apoi elementele grafice necesare realizarii proiectului.

Prin intermediul solutiilor software utilizate, norul de puncte poate fi clasificat, delimitand astfel cladirile, vegetatia, drumurile, terenul necultivat etc.

Norul de puncte obtinut cu scanerul mobil poate fi completat prin masuratori cu scaner aerian sau prin masuratori efectuate cu drona, asigurand astfel informatiile necesare realizarii lucrarilor cu gradul de detaliere si acuratete necesar.

Din norul de puncte obtinut se pot extrage astfel elementele grafice necesare proiectului, precum: margine de drum, gard, margine sant evacuare apa, stalpi de electricitate, retea de utilitati etc. Informatia obtinuta este tridimensionala, asigurandu-i proiectantului toate elementele necesare unei bune realizari a lucrarilor, conform cerintelor.

 

Concluzii

  • Realizarea masuratorilor utilizand scanerele mobile permite reducerea timpilor petrecuti in terensi asigura o calitate crescuta a rezultatelor.
  • Preciziile obtinute sunt identice cu cele obtinute prin metode clasice.
  • Informatia vizuala ii asigura proiectantului un grad crescut de incredere.
  • Costurile realizarii proiectului sunt astfel reduse, datorita multitudinii informatiilor oferite si gradului ridicat de acuratete si precizie obtinut.

 

Pentru mai multe informatii, va asteptam intrebarile si solicitarile la:
E-mail: office@cadsolutions.ro
Web: www.cadsolutions.ro
Telefoane: 0311035348, 0311035349, 0213324460

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 187 – decembrie 2021, pag. 90

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/12/01/syscad-solutions-tehnologii-lidar-mobile-utilizate-in-domeniul-masuratorilor-terestre/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.