Companiile de utilitati se confrunta zilnic cu provocari uriase, deoarece retelele lor de infrastructura existente devin supraincarcate din cauza cererii din ce in ce mai mari din partea utilizatorului final. Necesitatea de a intretine, repara, inlocui si extinde aceste retele se bazeaza din ce in ce mai mult pe cunoasterea exacta a locului in care sunt activele lor in pamant, atat din punct de vedere pozitional, cat si din punct de vedere al adancimii. Pozitiile precise si informatiile de inregistrare actualizate permit o mai mare vizibilitate pentru activele organizatiilor de utilitati. Combinate cu inregistrarile bazate pe digital si partajarea mai usoara a informatiilor, fluxurile de lucru mai vechi pe hartie (analogice) sunt transformate brusc in operatiuni mai eficiente si fara intreruperi. Schimbul de informatii de la teren la birou (si invers) devine aproape instantaneu. Informatiile pe suport de hartie lasa locul celor digitale.
Cand vine vorba de detectarea activelor de utilitati ingropate, cum ar fi tevi si cabluri, avem doua tehnologii dintre care sa alegem: dispozitivele deja traditionale de localizare electromagnetica (EML) sau cele cu sistem radar de penetrare la sol (GPR). Sunt foarte diferite unul de celalalt, dar impartasesc o anume familiaritate prin faptul ca folosesc semnale transmise in pamant pentru a gasi lucruri. Deci, intrebarea care vine de la antreprenori este: care instrument este cel mai potrivit pentru mine?
Leica Geosystems ofera produse de detectare a utilitatilor bazate pe ambele tehnologii. Alegerea tehnologiei sau a produsului potrivit pentru fiecare depinde de cateva aspecte. Sa incepem cu intrebarile simple, pentru a decide care instrument/echipament de detectare este mai potrivit:
- Scopul detectarii: ce doriti sa realizati?
- Doriti numai sa localizati, sa localizati si inregistrati informatii, cu exactitate centimetrica, sau le si marcati pe sol?
- Materialul utilitatii este compus din: metal, beton, plastic etc.?
Sa presupunem ca singurul dumneavoastra scop este sa detectati cablurile de alimentare subterane sau doar un anumit cablu de alimentare. In primul rand, ar trebui sa utilizati un localizator electromagnetic. In cele mai multe cazuri, daca in cablu exista curent, un localizator EML va face ceea ce aveti nevoie, cata vreme este utilizat corect, cu toate modurile si un transmitator; ulterior pot fi detectate chiar si cablurile de alimentare fara curent in acel moment. Greseala cel mai des intalnita este utilizarea localizatoarelor EML in jurul cablurilor care nu transporta curent, lucru care poate ingreuna excavarea. Daca scopul detectarii este de a evita deteriorarea cablului in timpul excavatiei, un EML de evitare ar fi cea mai buna, cea mai potrivita optiune, deoarece este usor de utilizat, rentabil si practic. Seria Leica DD asigura localizarea rapida si precisa a cablurilor si face detectarea o sarcina mai usoara, cu procesarea semnalului digital de ultima generatie.
Daca insa sarcina de detectare este de a urmari un cablu pe o distanta lunga pentru a-l cartografia, produsul mai potrivit ar fi un localizator de precizie Leica Ultra. O busola pe afisaj are marele avantaj de a ghida utilizatorul catre o locatie precisa pentru cablul de alimentare si a-i oferi directia si alte informatii. Leica Ultra poate fi conectat si la antena inteligenta Leica Zeno FLX100 pentru pozitionarea precisa a cablurilor. Cu aplicatia Leica Ultra, FLX100 si Zeno Mobile, utilizatorii pot localiza si cartografia digital activele subterane rapid, precis si eficient cu o conexiune RTK. FLX100 transmite pozitii GNSS la nivel de centimetri catre aplicatia Zeno Mobile care ruleaza pe propriul smartphone sau tableta. Aceasta aplicatie este intuitiva si usor de utilizat, iar atunci cand este asociata cu Leica Ultra prin Bluetooth, puteti captura locatia geografica si adancimea materialului subteran in acelasi timp.
Dar cum ramane cu utilitatile nemetalice, cum ar fi fibra optica, tevile din plastic si beton? In astfel de cazuri, Leica Geosystems ofera utilizatorului o selectie de radare de detectie utilitare, Leica DSX si Leica DS2000. GPR este cea mai potrivita alegere si ambele sisteme ofera o gama larga de optiuni pentru utilizator.
Putem concluziona, asadar, ca nu exista o alegere universal valabila intre sistemele GPR si EML.
Specialistii TOP GEOCART va pot consilia tehnic sa faceti alegerea care va ajuta cel mai bine in rezolvarea provocarilor dumneavoastra de zi cu zi.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 187 – decembrie 2021, pag. 82
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns