«

»

Uniunea Geodezilor din Romania priveste cu incredere spre 2022

Share

Incheiem anul 2021 si privim cu incredere spre 2022, in care speram ca umanitatea sa depaseasca in primul rand criza sanitara, iar comunitatea noastra profesionala, atat de greu incercata, sa gaseasca raspunsuri si rezolvari la problemele care ne framanta, solutii cu efecte pozitive pentru toate generatiile si categoriile de specialisti. 

Am afirmat de cate ori am avut ocazia ca Uniunea Geodezilor din Romania este forumul in care solutiile profesionistilor nostri la provocarile prezente din domeniile in care activeaza vor putea fi mai bine prezentate si ascultate, spre beneficiul intregii societati romanesti.

Promovarea unor standarde profesionale adaptate transformarilor erei digitale asupra rolului sau modului nostru de lucru, stabilirea unor mecanisme acceptate de formare continua si aplicarea codului de conduita vor fi subiecte esentiale de luat in discutie in acest forum si am dori ca la dezbateri sa participe activ toti membrii comunitatii profesionale, indiferent ca isi desfasoara activitatea in sectorul privat, in invatamant sau in administratie. Recunoasterea importantei sociale si economice a profesiei noastre va fi astfel o consecinta a actiunilor noastre.

„As vrea sa remarc in mod deosebit faptul ca, anul acesta, in cadrul Uniunii noastre am constatat o efervescenta deosebita a unei noi generatii de ingineri dornici si interesati sa participe la activitatile si grupurile de lucru ale UGR, sa vina cu propuneri care sa fie ascultate si sa contribuie efectiv cu deschiderea la noi idei de reglementare mai buna a activitatii noastre profesionale. Mentionez aici, in special, si cu scuzele de rigoare daca am uitat pe cineva, pe Anca Savu, Sorin Dumitrescu, Adrian Carac, Radu Nita, Mihnea Mitrache, Bogdan Munteanu, si nu in ultimul rand pe Vlad Paunescu, care permanent au fost prezenti, cu staruinta la activitatile UGR. Pe de alta parte, am fi dorit ca instabilitatea politica din 2021 sa nu marcheze in mod negativ dialogul institutional al uniunii noastre cu factorii politici si autoritatile din domeniu. De prea multe ori in 2021 solicitarile noastre de dialog la diverse autoritati au ramas fara raspuns sau am fost amanati. Anul 2021 a insemnat si anul in care, din pacate pentru sectorul nostru de activitate, prin decizie politica s-a hotarat ca ANCPI sa nu mai aiba in echipa de conducere, la nivelul unu si doi, niciun specialist geodez, iar in Consiliul de Administratie sa nu se regaseasca niciun reprezentant al sectorului antreprenorial din domeniu, asa cum legea o prevede. In ciuda dificultatilor de comunicare si a restrictiilor privind organizarea intalnirilor fata in fata generate de valurile 3 si 4 ale pandemiei, vreau sa apreciez pozitiv faptul ca anul acesta am reusit sa continuam un dialog institutional cu Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) si sa-l permanentizam. Din nefericire pentru ambele parti, credem noi, imposibilitatea de dezvoltare a dialogului structurat pe mai multe grupuri de lucru si date calendaristice certe, asa cum am propus in aprilie-mai 2021, a facut ca ideile noastre supuse dezbaterii sa ramana la o faza incipienta. Promovarea legii profesiei in colaborare cu ANCPI, dezvoltarea pietei si a altor servicii decat cele cadastrale in domeniu, reglementarea noilor tehnologii, consolidarea sectorului antreprenorial si cresterea rolului geodezului in societate raman in continuare probabil la stadiu de deziderat. Merita mentionate, la exceptii pozitive, consultarile fructuoase in cadrul grupului de lucru pe teme de informatica si initierea intalnirilor regulate cu OCPI Bucuresti si Ilfov. Totodata, vrem sa credem ca dezbaterile si contributiile UGR pe temele reglementarii serviciilor de fotogrammetrie si scanare laser pot avea un impact major in dezvoltarea serviciilor profesionale din domeniu” a precizat dl Ionut Savoiu – presedintele UGR.

Desi in cursul anului, in acest cadru, Uniunea Geodezilor din Romania a sustinut discutii si dezbateri cu autoritatile domeniului pe mai multe planuri de dezvoltare a dialogului institutional, si anume: reglementarea profesiei si a activitatilor profesionale, dezvoltarea sistemului informatic al ANCPI, digitalizarea activitatii de inscriere la cerere, definirea de noi produse si servicii, derularea Programului National de Cadastru si Carte Funciara si a Programului Operational Regional axa 11, actualizarea regulamentului de autorizare si codul de conduita, este asteptata continuarea si intensificarea dialogul institutional intre UGR si ANCPI, ce poate sa se concretizeze cu noi modificari importante aduse Regulamentului de avizare, receptie si inscriere in evidentele de cadastru si carte funciara care sa simplifice semnificativ atat activitatea inspectorilor cat si pe cea a specialistilor autorizati care furnizeza servicii in folosul cetatenilor.

Evolutia semnificativa a programului de inregistrare sistematica si cadastru la nivel national trebuie sa se bazeze pe conlucrarea dintre specialistii UGR si ANCPI care sa propuna modificari ale Regulamentului privind realizarea, verificarea si receptia lucrarilor sistematice de cadastru si inscrierea din oficiu a imobilelor in cartea funciara care sa conduca la cresterea calitatii lucrarilor, simplificarea, predictibilizarea si transparentizarea verificarilor si receptiilor. Din pacate, desi ar fi fost posibila, cu un efort firesc de reglementare in plan legislativ, corectarea conditiilor tehnico-economice in care au fost contractate servicii de cadastru si inregistrare sistematica anterior nu s-a realizat, in ciuda faptului ca aceasta ar fi putut reduce riscul de neimplementare a unor proiecte si creste absorbtia fondurilor europene in domeniu. In 2021, practica a demonstrat ca propunerile UGR luate in considerare in cadrul proiectelor cu finantare POR, respectiv introducerea livrarilor intermediare si consultarile de piata orgnizate de ANCPI, au avut rolul sa stimuleze participarea competitiva a societatilor prestatoare din domeniu la procedurile de achizitii publice de contractare a serviciilor de realizare a cadastrului si inregistrarii sistematice la nivel de UAT.

Am salutat totodata ultimele modificari legislative ale Legii Cadastrului din 2021 si apreciem ca noile modificari pot influenta pozitiv activitatea profesionala in domeniu.

In 2021, am urmarit in continuare sa implicam membri din teritoriu atunci cand am fost solicitati de ANCPI in diverse consultari publice lansate cu ocazia elaborarii unor propuneri de modificare a Legii cadastrului si a publicitatii imobiliare sau in cazul modificarii regulamentelor actuale. Credem totusi ca la nivelul reglementarilor ar trebui sa existe un cadrul oficial mai bun pentru o colaborare cu segmentul profesional, dar in special cu mediul academic din domeniul nostru de activitate. Initierea unor proiecte concrete in acest sens, care sa aiba ca finalitate fundamentarea si perfectionarea cadrului normativ, bazate pe conlucrarea tuturor categoriilor de specialisti in domeniu, speram sa devina o activitate prioritara pentru ANCPI.

„Suntem datori ca in 2022, pana nu va fi prea tarziu, sa intensificam solicitarile noastre si sa convingem ca in noul ciclu de finantare europeana trebuie sa se regasesca activitatea geodezilor. Definirea unor axe de finantare sau a unor proiecte majore cu impact pozitiv asupra activitatii noastre este esentiala. Vizam dezvoltarea competitivitatii prin stimularea inovarii, cerecetarii si crestrea oportunitatilor pe piata serviciilor din domeniul nostru. Este evident pentru toata lumea ca actualul proiect major «Cresterea gradului de acoperire si incluziune a sistemului de inregistrare a proprietatilor in zonele rurale din Romania», privind inregistrarea sistematica a imobilelor pentru 5.758.314 ha din 660 de unitati administrativ-teritoriale, va necesita mai degraba o fazare decat o renuntare la fonduri europene. Mai mult decat atat, consideram ca realizarea cadastrului si a inregistrarii sistematice la nivel de UAT trebuie sa fie cuprinse in noul ciclu de finantare pentru un numar important din cele peste 2.000 de comune care nu au fost incluse in actualul proiect major. Intre acestea se regasesc foarte multe comunitati izolate cu probleme sociale si de dezvoltare a activitatii ecomomice, aflate la distanta de marile centre urbane, amplasate in zone mai greu accesibile, cu bugete locale limitate, care din surse proprii nu pot sustine servicii de cadastru si inregistrarea sistematica pentru intrega unitate administrativa. PNCCF, asa cum este gandit acum, si-a aratat limitele prin fragmentarea exagerata a achizitiei serviciilor si derularii contractelor, generand o birocratie interna excesiva si prelungirea extensiva a termenului la care o unitate administrativ-teritoriala poate fi definitivata. Ultimele modificari legislative nu indica din pacate o schimbare semnificativa a gradului de adresabilitate a programului, iar cofinantarea serviciilor ramane accesibila doar unui numar redus de unitati administrative cu bugete locale considerabile, care pot sustine activitatile la nivel de UAT intr-o singura procedura prin cofinantare. 

Digitalizarea si modernizarea administratiei locale reprezinta o prioritate pentru Romania. Nu exista digitalizare a administratiei fara componenta spatiala. In cursul anului 2021, UGR a lansat ideea constituirii unui program national de colectare si gestiune a datelor spatiale in vederea digitalizarii comunitatilor locale. Pe langa avantajele pe care aceste proiecte le reprezinta pentru gestionarea datelor spatiale la nivel de administratie centrala si locala, avem in vedere si dezvoltarea sanatoasa a mediului privat. Prin deschiderea acestor noi piete de servicii profesionale inovatoare dorim capacitarea, implicarea si stimularea mediului antreprenorial romanesc. 

Ramanem determinati sa continuam misiunea de promovare in plan legislativ a Legii de reglementare a profesiei si infiintarea Colegiului geodezilor. Pentru a fi cat mai convingatori in demersul nostru, dorim ca anul viitor sa avem sansa initierii si sustinerii unei campanii de informare si dezbatere publica privind proiectul legii aflat in dezbatere si revizuire in ultimul deceniu. Dorim sa comunicam si sa informam mai bine asupra beneficiilor adoptarii legii profesiei pentru societate si specialistii domeniului. Vom implica in demersul nostru atat membrii Uniunii cat si multi alti profesionisti, pentru ca fiecare opinie conteaza pentru noi.”, a mai mentionat dl Ionut Savoiu.

Doi dintre vicepresedintii Uniunii noastre, reprezentand latura academica a profesiei, au dorit sa transmita cateva ganduri de sfarsit de an, atat colegilor din mediul universitar, cat si tuturor celorlalti colegi de profesie:

„In 2021 am continuat sa stimulam o mai mare colaborare intre membrii UGR care activeaza in universitati, inclusiv prin formularea unor puncte de vedere comune. Totodata, au continuat demersurile catre ANCPI pentru a oferi posibilitatea studentilor nostri de a efectua stagii de practica la birourile teritoriale ale ANCPI, de a se instrui efectiv in eTerra, mai ales in contextul actual, deziderate care speram sa se materializeze. Pentru 2022 dorim sa existe mai multe initiative de colaborare intre universitati, pe mai multe paliere, inclusiv de cercetare. Anul 2022 sa reuseasca sa completeze tot ceea ce ne-a lipsit in acest an!” – prof. univ. dr. ing. Ana-Cornelia Badea, profesor universitar la Facultatea de Geodezie, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, vicepresedinte UGR

„Anul ce se apropie de final a fost plin de provocari, insa am convingerea ca prin ambitie, motivatie si unitate le-am depasit cu succes. Va doresc ca anul 2022 sa fie un an al schimbarilor in bine, plin de realizari, si sa fim constienti ca doar impreuna vom putea duce la bun sfarsit tot ceea ce ne-am propus!” – prof. univ. dr. ing. Tudor Salagean, vicepresedinte UGR

Anul acesta, din motive lesne de inteles, am fost nevoiti sa anulam din nou evenimentul anual al UGR care ar fi trebuit sa se desfasoare la Brasov, organizat in colaborare cu Universitatea Transilvania, Academia de stiinte tehnice si ANCPI. Evenimentul, care a fost organizat pana la cele mai mici detalii, includea in program o conferinta cu participare nationala si internationala prestigioasa, cu sesiuni plenare si tehnice cu diverse tematici bine stabilite, o expozitie de tehnologie, mese rotunde si ateliere de lucru. Tema conferintei internationale intitulate „Smart surveying solutions for sustainable development” a fost inspirata de unul dintre cele 15 obiective de dezvoltare durabila ale mileniului, asa cu au fost ele definite de Organizatia Natiunilor Unite in 2015, si anume „Viata terestra – Protejarea, restabilirea si promovarea utilizarii durabile a ecosistemelor terestre, gestionarea durabila a padurilor, combaterea desertificarii si stoparea degradarii terenurilor si pierderii biodiversitatii.” Lucrarile inscrise in program vizeaza domeniile: infrastructura datelor spatiale, inginerie geodezica si aplicatii geodezice in silvicultura. Nadajduim ca evenimentul in ansablul sau va putea fi reluat la inceputul anului 2022.

„La finalul unui an dificil si plin de provocari, in care, cu regret, am fost nevoiti sa amanam cel mai important si asteptat eveniment al profesiei noastre – Saptamana Geodeziei Romanesti – din cauza situatiei sanitar-epidemiologice, ne indreptam privirea spre noul an care speram ca ne va aduce mai multa normalitate si in care profesiei noastre sa i se recunoasca importanta mai mult decat s-a intamplat pana in prezent. In aceasta perioada de bilant de sfarsit de an, va doresc tuturor colegilor ca noul an sa va gaseasca sanatosi si voiosi, precum si un an 2022 plin de realizari atat pe plan profesional cat si personal, alaturi de cei dragi” – dr. ing. Irinel Gresita, Conferentiar la Univeristatea Transilvania din Brasov, Cenzor al UGR si antreprenor in domeniu, cu activitate bogata in judetele Olteniei

La nivel mondial, Federatia Internationala a Geodezilor a anuntat anul viitor organizarea celui de-al XXVII-lea Congres FIG, in colaborare cu SGP – Uniunea Geodezilor din Polonia. Congresul va avea loc in perioada 11 – 15 septembrie 2022, in Polonia, la Varsovia. Federatia este hotarata, cu aceasta ocazie, sa aduca impreuna comunitatea globala a geodezilor, atat fizic, cat si virtual. Congresul FIG 2022, evenimentul major al comunitatii geodezilor si profesionistilor din domeniul geospatial, va oferi participantilor oportunitatea de a-si impartasi cunostintele si experientele in cadrul workshop-urilor, seminariilor si sesiunilor tehnice. Tema generala a Congersului FIG 2022 este: Volunteering for the future – Geospatial excellence for a better living. Temele secundare, la care sunt invitati practicieni si cercetatori sa participe cu lucrari, sunt: Surveyor 4.0 – aplicatii viitoare pentru cadastru, probleme de mediu, inginerie si minerit; Profesia noastra in si dupa perioada Covid; Acces deschis la date – sunt acestea puncte ale traseului viitor?; Competente geodezice pentru alte discipline. Uniunea Geodezilor din Romania spera ca membrii si reprezentantii sai sa participe si sa ne faca cunoscuta activitatea la acest eveniment international organizat de aceasta data, dupa mai multi ani, din nou in Europa.

In 2021, toate actiunile intreprinse de catre reprezentantii UGR au fost reflectate pe site-ul oficial al Uniunii (www.ugr.ro), dar si pe pagina de Facebook. Am dorit astfel informarea permanenta a profesionistilor din domeniu prin crearea unei platforme de comunicare, atat cu membrii unuinii, cat si pentru alti colegi de exercitare a profesiei care nu au aderat la uniune. UGR apreciaza aportul tuturor profesionistilor din domeniu in identificarea subiectelor de interes pentru intreaga noastra comunitate.

In incheiere, va dorim un sfarsit de an cu bucurie in suflet si speranta ca vom avea sansa sa ne revedem in 2022 la Brasov, daca reluarea evenimentului va fi posibila, si la Timisoara, in toamna, daca lucrurile se vor normaliza, pentru a sarbatori acolo urmatoarele editii ale Saptamanii Geodeziei Romanesti.

Sfintele sarbatori de iarna sa va gaseasca intai de toate sanatosi, aproape de familii si de cei dragi!

Sarbatori fericite!

 

Echipa de conducere
a Uniunii Geodezilor din Romania

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 187 – decembrie 2021, pag. 84

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/12/01/uniunea-geodezilor-din-romania-priveste-cu-incredere-spre-2022/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.