VELUX, cel mai mare producator de ferestre de mansarda si de accesorii pentru acestea, te invita sa descarci gratuit ghidul pentru utilizarea optima a podului, care te va ajuta in viitoarele tale proiecte.
Vei avea astfel la indemana un manual util, cu 98 de solutii tehnice prezentate in detaliu despre cum poti sa folosesti mai bine spatiul de sub acoperisul inclinat.
13 solutii pentru o mansarda optima
Descopera ergonomia spatiului de sub acoperisul inclinat prin amplasarea corecta a mobilei.
60 propuneri de design pentru camere
Ti-am pregatit cele mai uzuale schite ale tuturor tipurilor de camere de sub acoperisul inclinat.
98 solutii tehnice
Cum poti folosi ferestrele de mansarda, precum si informatii utile pentru situatii mai rar intalnite.
Amenajarea podului si transformarea lui intr-un spatiu de locuit este o investitie eficienta pentru ca astfel beneficiarul poate castiga mai mult spatiu, reabilitarea lui termica rezolva problema pierderilor de caldura prin acoperis, ceea ce duce la facturi mai mici de intretinere pentru toata casa, iar prin aceasta transformare, valoarea imobilului creste. Iluminarea naturala si ventilarea joaca un rol important in noul spatiu, iar acestea sunt asigurate de ferestrele de mansarda VELUX. Ferestrele de mansarda VELUX lasa lumina naturala sa patrunda si transforma colturile intunecoase. Pentru un plus de confort, acestea pot fi accesorizate cu rulouri interioare care controleaza lumina sau cu rulouri ori rolete exterioare care protejeaza mansarda de caldura in zilele de vara.
Care sunt principalele elemente pentru un mediu interior de calitate
- Lumina naturala: nimic nu poate inlocui lumina naturala si efectele ei benefice pentru sanatate. Nicio sursa de lumina artificiala nu are acelasi spectru si nu isi schimba culoarea in timpul zilei. De aceea, si plantelor le merge cel mai bine in lumina naturala. Cum poti sa aduci mai multa lumina naturala in mansarda? Pentru a beneficia de cat mai multa lumina naturala intr-o mansarda, este important ca finisajul interior sa fie realizat corect. Concret, este recomandat finisajul tip evazat si nu cel tip cutie, care reduce semnificativ cantitatea de lumina naturala de la interior. Finisajul de tip evazat va asigura, in acelasi timp, o ventilare eficienta pe intreaga suprafata a geamului. Dimensiunea, cat si orientarea ferestrelor de mansarda sunt si ele importante. Pentru cantitatea optima de lumina naturala, este nevoie ca suprafata vitrata sa reprezinte cel putin 10% din suprafata podelei. Cu cat panta acoperisului este mai mica, cu atat fereastra trebuie sa fie mai lunga. Daca vei plasa ferestre de mansarda mai sus, atunci incaperea va beneficia de lumina naturala in profunzime. Daca ferestrele vor fi instalate mai jos, atunci incaperea va beneficia de priveliste spre exterior.
- Calitatea aerului la interior: in timpul folosirii spatiului, trebuie sa se asigure o cantitate minima de aer schimbat cu cel din exterior de 25 m3/h per persoana, cu o intensitate minima a ventilarii de 0,5 l/h. Indicatorul de calitate a mediului interior este dioxidul de carbon, a carui concentratie din aerul de la interior nu trebuie sa depaseasca 1.500 ppm.
- Vizibilitatea: legatura vizuala cu mediul inconjurator este vitala pentru un mediu interior de calitate. Pentru o priveliste extinsa spre exterior si mai multa lumina naturala, poti monta ferestre de mansarda in combinatii, pe verticala sau pe orizontala.
- Temperatura: stabilitatea termica a podului este un criteriu fundamental pentru calitatea proiectarii lui. Recomandarea VELUX este folosirea materialelor de constructie cu capacitate de stocare termica / izolare termica in conformitate cu cerintele actuale.
- Acustica: trebuie sa stii ca, pe latura dinspre strada, fereastra de mansarda are un nivel de zgomot cu 8dB mai scazut decat cea de fatada. In acelasi timp, iti recomandam sa folosesti structuri fono-absorbante pentru reducerea zgomotului exterior.
Descarca gratuit de aici ghidul VELUX.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 187 – decembrie 2021, pag. 28
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns