Pandemia COVID-19 va ramane in istorie din mai multe motive. Unul dintre ele va fi cu siguranta impactul pe care l-a avut asupra evolutiei stilului de lucru. Munca la distanta devine acum un nou standard, ceea ce ridica, in acelasi timp, problema viitorului cladirilor de birouri intr-o realitate post-pandemica.
Cum a schimbat pandemia modelul traditional de lucru?
Munca la distanta sau hibrida, pana nu demult, in 2019, era destinata doar anumitor persoane. Pandemia COVID-19 a facut ca, in doar cateva saptamani, sute de mii de companii din intreaga lume sa adopte acest mod de lucru.
Nevoia de distantare sociala a facut ca majoritatea activitatilor profesionale sa se mute in casele noastre, iar birourile sa fie abandonate peste noapte. Se vor aglomera ele din nou, dupa pandemie?
In prezent, se fac numeroase cercetari pe aceasta tema, cu rezultate foarte interesante. Se formeaza o noua viziune asupra lumii intr-o perioada in care nu vom mai vorbi despre masti si restrictii decat la timpul trecut.
Acestea arata, printre altele, ca modelul de lucru se va schimba de la modul stationar la un mod hibrid, in care angajatii pot sa se prezinte la birou in anumite zile ale saptamanii.
Un sfarsit global al pandemiei nu ne va face sa revenim la situatia din 2019. Acest lucru inseamna, de asemenea, ca spatiile de birouri vor fi supuse unei serii de transformari majore.
Cladirea de birouri in perioada post-pandemica
COVID-19 a adus deja multe schimbari in ceea ce priveste utilizarea spatiilor de birouri. Schimbari care, pe masura ce trec lunile, vor deveni o componenta permanenta a vietii noastre de zi cu zi. Pe de o parte, necesitatea de a mentine distante adecvate fata de colegii de munca a facut necesara limitarea numarului de posturi in aceeasi zona. Pe de alta parte, se pare ca accentul pus pe munca la distanta compenseaza nevoia de a inchiria birouri mai mari.Modelul hibrid, in care majoritatea observatorilor vad viitorul muncii post-pandemice, ne permite sa ne concentram pe schimbarea modului in care este organizat spatiul in birouri. Cu siguranta se va pune mai mult accent pe: crearea de posturi de lucru partajate (hotdesk), precum si utilizarea de solutii care sa permita o amenajare rapida a spatiului pentru a raspunde nevoilor anumitor persoane si echipe prezente in birou in acel moment.
Pentru multe companii va fi, de asemenea, o optiune interesanta de a se muta in spatii mai mici, reducand astfel costurile de inchiriere.
Cum ar trebui sa reactioneze companiile la aceste schimbari?
Cea mai inteleapta cale pentru proprietarii de cladiri de birouri este de a reduce costurile de functionare a cladirii prin utilizarea unor solutii cunoscute din domeniul constructiilor durabile. Acest lucru este valabil atat pentru investitiile aflate in constructie, cat si pentru cladirile care exista de ani de zile.
In acest scop, este necesar sa se investeasca in tehnologii care, printre altele, sa economiseasca energie si sa utilizeze spatiul mai eficient. Astfel de tehnologii sunt furnizate, de exemplu, de Aluprof System Romania, care ofera o gama de sisteme pentru ferestre si usi care indeplinesc standardele stricte ale constructiilor durabile si ecologice.
Sistemele de aer conditionat si de incalzire sunt in mare parte responsabile pentru consumul de energie electrica. Pentru a reduce dependenta de aceste sisteme, este necesar sa ne asiguram ca ferestrele sunt de o calitate corespunzatoare pentru a asigura un grad ridicat de izolare termica si de castig de energie pasiva. Printre produsele Aluprof se numara fatadele MB-SR50N si MB-SR60N, precum si sistemul de ferestre si usi MB-79N, utilizat in multe investitii din Europa si din lume.
In cladirile de birouri din epoca post-pandemica nu este lipsit de importanta sa se delimiteze cu usurinta spatii de lucru separate. Peretii interiori din sticla utilizati in acest scop (de exemplu, noul sistem Aluprof MB-HARMONY OFFICE) fac posibila impartirea spatiului in parti mai mici, asigurand confort acustic pentru fiecare dintre ele. Solutiile de acest tip pot fi aplicate cu succes atat la cladirile noi, cat si in timpul reorganizarii celor existente.
Haideti sa construim un viitor mai bun
Ecologice si functionale – acestea sunt cladirile de birouri ale viitorului. Sara Kulturhus, situata in orasul suedez Skellefteå, este un bun exemplu de astfel de cladire. Finalizata in vara anului 2021, aceasta a fost numita cea mai inalta cladire utilizand lemn din lume, datorita structurii din lemn care sustine intreaga constructie de 80 de metri inaltime. Sistemul de ferestre instalat in cladire este reprezentat de fatada MB-SR50N mentionata anterior, in versiunea HI+, care asigura parametri excelenti de izolare termica.
„Materialele izolatoare folosite la fatada permit obtinerea atat a unor parametri de izolare excelenti Uf de la 0,59 W/m2K, cat si a unor parametri acustici la fel de buni” – declara Hubert Nuckowski, de la Aluprof. „Sistemul de fatada MB-SR50N HI+ se distinge printr-un certificat A+ din partea Passive House Institute din Darmstadt si este recomandat pentru utilizarea in cladirile pasive.”
Solutiile utilizate in cladirea Sara Kulturhus vor functiona bine si in alte cladiri de birouri aflate in constructie sau in curs de modernizare. Prin reducerea cantitatii de energie necesare, proprietarii de spatii de birouri vor putea reduce semnificativ costurile de exploatare, oferind in acelasi timp chiriasilor oportunitati mult mai bune de a-si configura spatiul de lucru in conformitate cu strategia lor de dezvoltare post-pandemica.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 188 – ianuarie-februarie 2022, pag. 6
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns