«

»

ARACO: Noul Bauhaus european

Share

Noul Bauhaus european, aflat in dezbaterea CESE in cadrul avizului TEN/757 care va fi adoptat in martie 2022, exprima ambitia UE de a crea locuri, produse si moduri de trai estetice, durabile si incluzive. El promoveaza un nou stil de viata in care durabilitatea este asociata stilului de viata, scopul fiind de a accelera astfel tranzitia verde nu numai in diferite sectoare ale economiei noastre, cum ar fi constructiile, mobilierul si moda, ci si in societatile in care traim si in alte domenii ale vietii noastre de zi cu zi. Scopul sau este de a oferi tuturor acces la bunuri circulare si cu emisii reduse de carbon care sprijina regenerarea naturii si protejeaza biodiversitatea.5

Proiectul noului Bauhaus european ofera sperante si perspective si confera o dimensiune culturala si creativa Pactului verde european, intrucat isi propune sa consolideze inovarea, tehnologia si economia durabile. El scoate in evidenta atuurile tranzitiei ecologice prin experiente concrete la nivel local si ne imbunatateste viata de zi cu zi.

 

Pentru implementarea NEB, Comisia combina initiativele relevante ale UE si propune un set de noi actiuni si posibilitati de finantare. Acestea acopera, de exemplu:

  • crearea laboratorului NEB, in scopul de a dezvolta comunitatea si de a pregati actiuni strategice;
  • finantarea initiala pentru proiecte transformatoare ce tin de noul Bauhaus european;
  • finantarea proiectelor de locuinte sociale care respecta valorile noului Bauhaus european;
  • o noua abordare a strategiei imobiliare a Comisiei;
  • crearea in comun a unor cai de tranzitie verde pentru sectorul constructiilor si ecosistemele textile;
  • invitatii adresate intreprinderilor nou infiintate si cu scopul de a suscita initiative cetatenesti;
  • un festival si un premiu anual al noului Bauhaus european;
  • o platforma de e-Twinning si activitati ce tin de DiscoverEU 2022 pe tema noului Bauhaus european.

Noul Bauhaus european va crea spatiul necesar pentru a explora si a testa politicile, finantarea si alte instrumente pentru conceperea si construirea unei vieti de zi cu zi mai bune pentru toate generatiile.

CESE saluta adoptarea de catre Comisia Europeana a comunicarii care lanseaza conceptul de „nou Bauhaus european” (NEB) si ilustreaza ambitia de a crea locuri si moduri de trai estetice, durabile si incluzive, accesibile si la preturi abordabile pentru toti, in special ca raspuns la criza climatica.

  • CESE sustine in totalitate demersul global si interdisciplinar propus de Comisie, care consta in a construi impreuna un viitor mai verde si mai echitabil pentru Europa si in a promova acest „nou stil de viata” care combina durabilitatea si stilul, accelerand in acelasi timp tranzitia verde in numeroase domenii ale vietii de zi cu zi a cetatenilor Europei, in locurile in care traiesc, lucreaza, se deplaseaza si locuiesc. Este vorba de un proiect participativ care se inscrie in spiritul curentului istoric Bauhaus, lansat in 1919, si in cel al miscarii culturale mondiale careia i-a dat nastere.
  • CESE saluta in special dimensiunea eminamente culturala a noului Bauhaus european, „proiect al sperantei si perspectivelor”, si dimensiunea sa creativa plasata in centrul Pactului verde european si al valului de renovare a cladirilor din cadrul acestuia, care reprezinta o baza esentiala pentru tranzitia verde. Aceasta miscare culturala are ca obiectiv sa le ofere tuturor cetatenilor acces la bunuri circulare si cu o intensitate redusa a emisiilor de carbon in locurile in care traiesc, in care lucreaza, in cladirile publice si in locuinte, prin intermediul unor experiente concrete care vor trebui promovate cat mai aproape de cetateni, la nivelul zonei si al cartierului in care locuiesc.
  • CESE impartaseste analiza Comisiei referitoare la dimensiunea esentiala a problemei materialelor inovatoare, bazate pe natura, produse in mod durabil si cu emisii reduse de dioxid de carbon, precum si cele „trei valori esentiale legate in mod indisolubil”: durabilitate, estetica, incluziune, in sensul asigurarii „egalitatii pentru toti, a accesibilitatii si a preturilor abordabile”.
  • CESE saluta abordarea inovatoare a Comisiei, care consta in lansarea unei faze preliminare de coproiectare prin mobilizarea unei comunitati de persoane si organizatii care actioneaza ca parteneri oficiali, a societatii civile si a partilor interesate din medii si sectoare foarte diferite – o faza de coproiectare participativa bazata pe o perspectiva inedita, care a facut posibila definirea in comun a proiectului de concept al noului Bauhaus european si a propunerilor pentru urmatoarele etape ale punerii sale in aplicare. CESE saluta in special intentia Comisiei de a continua si a aprofunda aceasta abordare participativa prin metode precum laboratorul noului Bauhaus european (laboratorul NEB) pentru pregatirea de actiuni politice. CESE considera ca ar trebui asigurata durabilitatea procesului si dincolo de ciclul institutional.
  • CESE saluta cu precadere dimensiunea mondiala dobandita de noul Bauhaus european inca de la lansarea fazei de coproiectare, succesul conversatiei organizate in aprilie 2021 la nivel global, prin videoconferinta, la care au participat circa 8.000 de persoane, precum si succesul primei editii a premiului „Noul Bauhaus european” si al difuzarii scrisorii de informare pe aceasta tema.
  • CESE sprijina propunerea Comisiei de a combina initiativele existente ale UE cu o serie de noi actiuni si finantari care vizeaza NEB, pentru a testa politicile si instrumentele care permit „construirea unei vieti de zi cu zi mai bune” cat mai aproape posibil de nivelul regional si local, de cetatenii europeni si de mediul in care traiesc si locuiesc. Pentru a se asigura un acces larg la finantare, va fi important sa se ofere, de asemenea, oportunitati de finantare la scara mica, de tip participativ, care vor fi usor accesibile, precum si masuri speciale de sprijin pentru cei care nu dispun de mijloacele necesare pentru a solicita finantare, in special pentru intreprinderile mici, mestesugarii si asociatiile care trebuie sa fie implicati in acest proces.
  • CESE intentioneaza sa se implice activ in abordarea participativa promovata de Comisie si in lansarea miscarii „noul Bauhaus european” pentru a se mentine dialogul cu cetatenii si cu societatea civila in vederea rezolvarii problemelor lor de zi cu zi. CESE se va implica in acest proiect participativ prin organizarea, in cadrul festivalului anual propus de Comisie, a unei conferinte privind noul Bauhaus european si societatea civila si prin crearea unei platforme a societatii civile care sa ofere propuneri si sprijin.
  • CESE considera mai ales ca acest concept al noului Bauhaus european trebuie sa ii permita Uniunii sa se apropie de cetatenii si de teritoriile sale printr-o comunicare adaptata, prin punerea in aplicare a unor initiative si actiuni locale, precum si printr-o experimentare in locurile in care cetatenii traiesc, locuiesc si lucreaza zi de zi.
  • CESE impartaseste cele trei principii-cheie evidentiate in cursul procesului de creare in comun: combinarea dimensiunii mondiale si a celei locale, participarea si transdisciplinaritatea. Acestea presupun o abordare localizata a proiectelor si a initiativelor in cartiere, in sate si in orase, tinand cont in acelasi timp de dimensiunea mondiala a schimbarilor climatice si de tranzitia verde.
  • CESE solicita sa se asigure o sinergie veritabila intre miscarea noului Bauhaus european si evolutiile legislative ulterioare privitoare la punerea in aplicare a Pactului verde european, prin intermediul unui cadru favorabil care sa prevada in special desfasurarea unui studiu de impact comun asupra noului Bauhaus european, ca masura prealabila pentru orice propunere legislativa referitoare la Pactul verde european si la implementarea acestuia.
  • CESE subliniaza ca gasirea unor solutii durabile, incluzive si estetice pentru mediul construit va depinde in mare masura de garantarea unui cadru juridic pentru achizitiile publice care sa fie intemeiat pe calitate si indeamna Comisia sa tina cont de acest aspect in urmatoarea revizuire a directivelor privind achizitiile publice. Va trebui definita, instituita si pusa in aplicare o eticheta a noului Bauhaus european, atat in ceea ce priveste achizitiile publice, cat si in ceea ce priveste ajutoarele de stat.
  • CESE subliniaza necesitatea ca noul Bauhaus european sa contribuie activ la promovarea investitiilor pe termen lung in infrastructura locala si sociala, in special in contextul noului semestru european si al punerii in aplicare efective a Pilonului european al drepturilor sociale.
  • CESE propune ca formarea profesionala interdisciplinara pentru noile profesii oferita la nivel local si regional sa fie, de asemenea, promovata si finantata in cadrul noului Bauhaus european.

 

Laurentiu Plosceanu,
Presedinte ARACO

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 188 – ianuarie-februarie 2022, pag. 56

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/02/01/araco-noul-bauhaus-european/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.