«

»

ASRO: Standarde pentru sustenabilitatea lucrarilor de constructie

Share

Sustenabilitatea sectorului constructiilor reprezinta o preocupare fundamentala pentru statele Uniunii Europene deoarece acesta detine un rol central in economia europeana, fiind unul dintre principalii consumatori de materii prime, produse chimice si echipamente tehnologice din Europa. 

In acest sens, Regulamentul UE privind produsele pentru constructii, Acordul Green Deal, dar si politicile referitoare la economia circulara contribuie la crearea unui mediu construit de calitate, sigur si sustenabil. De asemenea, lansarea unei strategii pentru sustenabilitatea mediului construit la nivel european va asigura coerenta intre domenii de actiune, precum energia, utilizarea eficienta a resurselor, clima, gestionarea deseurilor din constructii si demolari etc.

Pe langa aceste initiative si angajamente europene sunt necesare si diversele instrumente practice care sa le permita celor implicati in industria constructiilor sa-si transforme viziunea in realitate. In acest sens, documentele tehnice de standardizare ofera o abordare standardizata pentru furnizarea informatiilor privind produsele de constructii, evaluarea performantei de mediu, sociale si economice a lucrarilor de constructie noi si existente si performanta acestora.

Sustenabilitatea lucrarilor de constructie este abordata intr-o serie de standarde elaborate recent care reflecta schimbarile din industria constructiilor si stabilesc principii convenite si recunoscute la nivel european pentru a indeplini obiectivele in ceea ce priveste sustenabilitatea in sectorul constructiilor.

Standardul SR EN 15804+A2:2020 Sustenabilitatea lucrarilor de constructie. Declaratii de mediu pentru produse. Reguli de baza pentru categoria produselor pentru constructii furnizeaza categorii de reguli de baza pentru produse, aplicabile tuturor produselor pentru constructii si serviciilor. Acesta ofera o structura care asigura ca toate declaratiile de mediu pentru produse (DMP) ale produselor, serviciilor si proceselor de constructie sunt obtinute, verificate si prezentate intr-un mod armonizat. In 2021, acestuia i s-a adaugat o erata, SR EN 15804+A2:2020/AC:2021.

Tot din categoria standardelor care abordeaza declaratiile de mediu pentru produse fac parte si raportul tehnic SR CEN/TR 15941:2021 care ofera indrumari pentru selectarea si utilizarea diferitelor tipuri de date generice disponibile pentru specialistii si verificatorii implicati in pregatirea DMP in vederea imbunatatirii coerentei si a comparabilitatii si SR EN 15942:2021 care isi propune sa armonizeze modul in care declaratiile de mediu privind produsele de constructii sunt comunicate in Europa.

In ceea ce priveste cadrele pentru evaluarea cladirilor si a lucrarilor de inginerie civila, standardul SR EN 15643:2021 prevede principii si cerinte pentru evaluarea performantei de mediu, sociale si economice a cladirilor si a lucrarilor de constructie civile, luand in considerare caracteristicile si functionalitatea lor tehnica.

Nu in ultimul rand, raportul tehnic SR CEN/TR 17005:2021 ofera o imagine clara si structurata cu privire la relevanta, soliditatea si aplicabilitatea unui ansamblu predefinit de categorii de impact suplimentare si indicatorii aferenti pentru evaluarea performantei de mediu a lucrarilor de constructie, a produselor pentru constructii si a materialelor de constructie.

Aceste standarde sunt elaborate pentru a oferi partilor interesate din domeniul constructiilor orientari adecvate pentru a le ajuta sa creeze cadre structurale care sa reduca la minimum riscurile, sa functioneze mai eficient si sa se imbunatateasca in permanenta.

Asadar, asigurarea unui limbaj comun pentru toate partile interesate din domeniul constructiilor, de la ingineri, proiectanti, asociatii industriale si producatori pana la organisme de notificare, autoritati si consumatori, poate servi ca baza pentru comunicare, pentru elaborarea unor criterii de evaluare comune si a unor lucrari de constructie sustenabile.

Standardele pentru sustenabilitatea lucrarilor de constructie pot fi regasite in magazinul online al ASRO: https://magazin.asro.ro/.

Despre ASRO

ASRO – Organismul National de Standardizare – este platforma nationala pentru elaborarea si adoptarea standardelor europene si internationale.

Ca parte a comunitatii globale de standardizare, fiind membru al ISO, IEC, CEN, CENELEC si ETSI, ASRO joaca un rol important in punerea la dispozitie, pentru o gama tot mai larga de parti interesate, a unei platforme usor accesibile, necesara pentru participarea la activitatea de standardizare a acestor organizatii.

Prin participarea in cadrul activitatii de standardizare, fiecare membru este la curent cu noile procese tehnologice standardizate, poate sustine punctul de vedere cu privire la continutul proiectelor de standarde in curs de elaborare si isi poate adapta din timp modul de lucru pentru a respecta cerintele standardizate la nivel european.

Contact:

Website: https://www.asro.ro/ | E-mail: relatii.publice@asro.ro | Twitter: @RoStandard

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 188 – ianuarie-februarie 2022, pag. 54.

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/02/01/asro-standarde-pentru-sustenabilitatea-lucrarilor-de-constructie/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.