«

»

CONSITRANS: Analiza tipurilor de contracte folosite in infrastructuri rutiere si riscuri de intarziere a implementarii unor proiecte elaborate

Share

Diferente si modalitati de abordare a proiectelor de catre autoritati contractante (Tip „FIDIC Rosu” vs. Tip „FIDIC Galben”)

 

Responsabilitati din punctul de vedere al Autoritatii Contractante:

  • FIDIC Rosu – Autoritatea Contractanta poarta responsabilitatea Proiectarii in relatiile contractuale cu Constructorul.

Proiectantii au relatie contractuala directa cu Autoritatea Contractanta si raspund de elaborarea intregii proiectari in fata acesteia.

Proiectantii nu au relatie contractuala directa cu executantii lucrarilor.

  • FIDIC Galben – Fiind un contract de tip proiectare si executie, Antreprenorul poarta responsabilitatea proiectarii, aceasta putand fi facuta prin unitatile proprii, asociati specializati in domeniul proiectarii sau subcontractori specializati.

Autoritatea Contractanta pierde responsabilitatea proiectarii.

 

Avantaje si dezavantaje ale Autoritatii Contractante

Avantaje:

  • FIDIC Rosu – Autoritatea Contractanta are in totalitate controlul proiectarii, avand posibilitatea alegerii solutiilor tehnice preferate.
  • FIDIC Galben – Autoritatea nu mai are nicio responsabilitate privind proiectarea, gestionarea oricarei intarzieri ca urmare a solutiilor de proiectare incomplete sau cu omisiuni cazand in sarcina Antreprenorului.

Dezavantaje:

  • FIDIC Rosu – Antreprenorul va cauta prin orice mijloace sa solicite timp suplimentar si/sau costuri suplimentare pentru orice omisiune, accident geologic local sau neadaptare locala la teren a solutiilor proiectate.
  • FIDIC Galben – Autoritatea Contractanta pierde controlul proiectarii, fiind obligata sa accepte proiectele elaborate de catre Antreprenor in masura in care se incadreaza (chiar la limita) in standardele si normativele in vigoare si in cerintele speciale ale caietului de sarcini. Orice solicitare suplimentara va fi taxata de catre Antreprenor prin solicitarea de timp si costuri suplimentare.

 

Avantaje si dezavantaje ale Proiectantilor

In contul Proiectantilor nu se pot retine decat dezavantaje in sistemul FIDIC Galben. Astfel:

  • FIDIC Rosu – Proiectantul este angajat contractual de catre Autoritatea Contractanta, colaborand cu aceasta in elaborarea solutiilor tehnice preferate.

Prin elaborarea solutiilor si avizarea acestora de catre Autoritatea Contractanta, Antreprenorul este nevoit sa-si adapteze tehnologia de executie la solutiile tehnice proiectate.

Orice solicitare de modificare a solutiilor in vederea adaptarii la alta tehnologie poate fi respinsa de catre Autoritatea Contractanta si de catre Proiectant.

Proiectantul poate sa-si exercite drepturile, asumandu-si responsabilitatile statuate prin legea calitatii in constructii fara presiune, neavand nicio relatie contractuala directa cu Antreprenorul.

  • FIDIC Galben – In acest sistem, libertatea de actiune a Proiectantului este limitata de interesele directe ale Antreprenorului de reducere a costurilor de executie, fiind prins intre aceste interese si obligatiile si responsabilitatile Proiectantilor statuate prin legislatia in constructii.

Fiind in mod direct in relatie contractuala cu Antreprenorul, Proiectantul suporta o presiune constanta de optimizare si reducere de cantitati.

Fata de sistemul de contractare FIDIC Rosu, Proiectantul consuma mult mai mult timp si resurse, cu costurile pe care le implica, prin elaborarea in favoarea Antreprenorului a mai multor solutii tehnice ce vor fi supuse analizei financiare pe care o va face Antreprenorul in vederea alegerii uneia dintre solutii.

In plus, la orice schimbare a tehnologiei preferate a Antreprenorului sau detectare a unor surse de materiale mai ieftine, acesta ii solicita Proiectantului reproiectarea in vederea adaptarii la aceste schimbari.

 

Riscurile executarii unui proiect tehnic elaborat in urma cu mai mult de 2-3 ani

In momentul lansarii unei investitii, este foarte important sa fie elaborat un program de implementare care va trebui respectat, chiar daca acesta, pe parcursul implementarii, suporta anumite modificari neesentiale.

Intarzierile mari din lipsa deciziei la diferite nivele pot conduce la compromiterea realizarii investitiei sau la realizarea acesteia cu costuri mult superioare fata de estimarile initiale.

 

Riscuri ale executarii unui proiect tehnic elaborat cu mai mult de 2-3 ani in urma:

  • Modificarea configuratiei terenului existent (a modelului digital de teren initial elaborat) prin lucrari agricole, amenajari locale, reparatii curente;
  • Emiterea de Autorizatii de Construire de catre Administratiile locale in ampriza lucrarilor proiectate sau in imediata apropiere a acesteia;
  • Extinderea limitelor intravilanului unei localitati in urma aprobarii unor documentatii de urbanism;
  • Degradarea lucrarilor existente in cazul reabilitarilor de drumuri, care conduce la solutii noi de reabilitare;
  • Modificari/reabilitari sau executia de noi trasee de utilitati care la momentul proiectarii nu puteau fi estimate;
  • Degradari survenite ale albiilor raurilor ce ar trebui traversate cu lucrari de arta;
  • Modificari structurale ale terenului de fundare prin schimbarile climatice tot mai pronuntate ca intensitate si frecventa din ultima vreme, care conduce la eroziuni ale solului, cresterea panzei de apa freatica cu implicatii asupra portantei acestuia.

 

Autor:
ing. Mircea Georgescu – Director Adjunct CONSITRANS SRL

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 188 – ianuarie-februarie 2022, pag. 12

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/02/01/consitrans-analiza-tipurilor-de-contracte-folosite-in-infrastructuri-rutiere-si-riscuri-de-intarziere-a-implementarii-unor-proiecte-elaborate/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>