«

»

INOVECO: Geocompozite de drenaj cu minituburi

Share

Schimbarile climatice reprezinta o realitate careia inginerii proiectanti din domeniul sistemelor de drenaj trebuie sa-i acorde o atentie deosebita. Efectele cumulative ale schimbarilor treptate ale hidrologiei datorate schimbarilor climatice sunt de asteptat sa modifice magnitudinea si frecventa debitelor maxime pe durata de viata a sistemelor de drenaj.

Din punct de vedere istoric, sistemele de drenaj in proiectele ingineresti au fost vazute din perspective diferite, de la simple drenuri la sisteme complexe de drenaj pentru combaterea in general a excesului de apa, indiferent de cauza careia i se datoreaza.

Experienta companiei Inoveco si a partenerului sau Afitexinov isi spun cuvantul in proiectarea si dezvoltarea sistemelor cu geocompozite pentru drenaj ca alternative la solutiile traditionale.

Timp de secole, materialele granulare au fost utilizate pentru a asigura drenajul necesar in infrastructura sau constructii civile. In prezent, geocompozitul de drenaj cu minituburi oferit de AFITEXINOV ofera performanta si eficienta din punct de vedere al costurilor prin economisirea timpului de executie, optimizarea constructiei, rezistenta la uzura si durata mare de exploatare.

Geocompozitul de drenaj cu minituburi este realizat prin combinarea a trei straturi de geotextile intertesute cu o serie de minituburi din polietilena de inalta densitate perforate la 45 de grade (fig. 1) in conformitate cu doua axe alternate in mod regulat la 90°, solutie ce permite captarea unui debit mare, chiar daca panta este egala cu zero, evacuand apa din precipitatii in directia dorita mult mai repede decat un strat de drenaj omogen.

Geocompozitul de drenaj DRAINTUBE indeplineste cu succes functiile de separare, filtrare si drenare, aspect esential pentru imbunatatirea lucrarilor ingineresti.

In prezent, geocompozitul de drenaj DRAINTUBE ofera, prin comparatie cu o solutie traditionala, in proiectele de infrastructura urmatoarele avantaje:

  • Economice (avantaj financiar in raport cu utilizarea materialelor granulare) (fig. 2);
  • Logistice (reducerea timpilor de executie si volumului de transport);
  • Punere in opera accelerata (DRAINTUBE se instaleaza foarte rapid in comparatie cu un strat de pietris compactat, separat de un geotextil).

Geocompozitul de drenaj DRAINTUBE poate fi personalizat pentru a indeplini cerintele stricte din proiecte pentru partea hidraulica, functiile de filtrare si separare. Este usor de demonstrat ca acesta poate fi mai eficient comparativ cu alte tipuri de geocompozite de drenaj cu miez continuu datorita conservarii proprietatilor sale pe termen lung.

Apa care intra in stratul de drenaj este drenata catre miniconducte si este evacuata prin acestea in santul colector sau conducta principala de evacuare (fig. 3).

Afitexinov va sta la dispozitie pentru a va ajuta sa identificati corect geocompozitul cu proprietatile adecvate de performanta din gama, in raport cu probleme pe care le-ati putea intalni in proiectele dumneavoastra, prin intermediul programului de calcul Lymphea®.

Programul Lymphea® a fost dezvoltat de AFITEXINOV cu sprijinul Laboratoire Régional des Ponts et Chaussées (LRPC) si LIRIGM (Universitatea din Grenoble) din Franta.

Acest program permite determinarea debitului de curgere pentru miniconducte in functie de caracteristicile fiecarui proiect:

  • lungimea drenajului;
  • panta;
  • incarcare pe geocompozit;
  • presiunea hidraulica maxima admisa.

 

Contact:
INOVECO | Bulevardul Eroilor 6-8 | Cod 077190 | Judetul Ilfov
T: 0752 111 455 | T: 021.241.55.13 | E: dmc@inovecoexpert.ro | www.inovecoexpert.ro

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 188 – ianuarie-februarie 2022, pag. 14

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/02/01/inoveco-expert-geocompozite-de-drenaj-cu-minituburi/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>