Pe segmentul productiei de materiale pentru constructii, nu sunt foarte multe repere autohtone in Romania. Pentru ca nu este tocmai simplu sa fii pe propriile picioare, sa investesti cat este nevoie, sa inovezi, sa produci suficient cat sa ramai jucator pe o piata impartita intre giganti internationali cu resurse tehnologice anticipand viitorul si furnizori no name de materiale produse ieftin pe te miri unde, pentru ca trebuie sa faci mai mult efort decat oricine pentru a convinge clientii cu produse Made in Ro, si chiar si atunci cand ai reusit tot se gasesc voci care sa te dispretuiasca public pe motiv ca „romanii nu stiu/ fac/ dreg, nu sunt seriosi” si asa mai departe. Nu sunt foarte multe repere pentru ca acestea se construiesc pe ani de munca pe branci, zi dupa zi, pe nervi puternici, curaj cu carul, suficienta modestie si pe o corectitudine confirmata si reconfirmata in fiecare secunda in relatia cu clientul. Un sport pentru cei puternici – dar sunt si oameni care ne demonstreaza ca se poate practica (la nivel profesionist) cu eleganta. Si cu rezultate… premium.
Acestea fiind spuse, partenerul nostru onest de dialog, la inceput de an, este dl Cristian Niculescu, fondatorul THERMOSYSTEM CONSTRUCT CORPORATION.
Revista Constructiilor: Ati infiintat THERMOSYSTEM CONSTRUCT CORPORATION SRL in anul 2009, cu o echipa mica si capital 100% romanesc. Cum s-a nascut, cat curaj a presupus acest proiect, si apoi cata tenacitate, pentru a ajunge la performantele de astazi? Cum se traduce, in cifre, acest drum?
Cristian Niculescu: THERMOSYSTEM CONSTRUCT CORPORATION s-a nascut din pasiune pentru inovatie si din dorinta de a pune la dispozitia pietei din Romania produse de calitate, iar acest lucru nu se putea face fara mult curaj si fara sacrificii.
Desi lumea trecea la momentul 2009 printr-o profunda criza economica, acest curaj ne-a facut sa privim in perspectiva mai lunga si sa ne asumam investitia initiala, nu exagerat de mare, in spatiul si echipamentele necesare productiei.
Am muncit zilnic peste 12 ore, atat eu cat si colegii mei, iar in primii sapte ani am reinvestit tot profitul in modernizarea si retehnologizarea fabricii cu echipamente de ultima generatie.
Inceputurile nu sunt usoare in domeniul nostru de activitate, asa ca 2009 a fost un an timid, cu multe semne de intrebare. Imi amintesc ca in primele zile de productie reuseam sa ambalam, semiautomat, aproximativ 100 de saci zilnic, adica 2.500 kg, fiind la inceput, dar cu multa seriozitate. Unde am ajuns astazi? As zice ca pe trendul ascendent pe care l-am avut in minte inca de la inceput, cu vanzari, in 2020, cu 42% mai mari fata de anul anterior (la nivelul a 25 milioane de lei), o cifra de afaceri de peste 30 de milioane de lei in 2021, iar drumul nu se opreste aici.
Cum am ajuns aici? Munca, munca… si iar munca.
Revista Constructiilor: In prezent, oferiti o gama ampla de produse de calitate premium, cu destinatii specifice si gandite ca sistem, fabricate la standarde europene, livrate in cel mai scurt timp, insotite de consultanta tehnica si comerciala, si ati extins constant reteaua de distributie pentru o acoperire la nivel national. Mai tine capacitatea de productie pasul cu nevoile companiei? Ce investitii se prefigureaza pentru perioada urmatoare?
Cristian Niculescu: Capacitatea de productie a fost dublata datorita investitilor din ultimii ani in oameni si tehnologie, drept urmare vom tine pasul cu nevoile pietei. In acest moment, din fabrica nostra din Pantelimon pot pleca anual spre clienti 250.000 de tone de mortare uscate, 60.000 de tone de gleturi si chituri si inca 10.000 de tone de vopsele si tencuieli decorative. Sistemul este gandit de asa natura incat sa existe in permanenta stocuri suficiente pentru o maxima operabilitate si promptitudine la livrare – repet, fara a face nicio clipa rabat de la inalta calitate a produselor, care ne-a consacrat.
In perioada urmatoare ne-am propus noi investitii, in valoare de aproximativ 3.000.000 euro, directionate tot spre cresterea capacitatii de productie, mai concret spre extinderea spatiilor disponibile prin relocarea activitatii pe o platforma industriala mult mai mare unde vom avea 3 fabrici dedicate: pentru mortare uscate, pentru vopsele si tencuieli decorative, si respectiv pentru polistiren expandat.
Revista Constructiilor: Aveti in plan si deschiderea unor fabrici in teritoriu?
Cristian Niculescu: Datorita faptului ca suntem din ce in ce mai prezenti pe santierele din tara cu produse de calitate si din dorinta de a fi cat mai aproape de nevoile clientilor nostri, ne-am propus sa deschidem aceasta noua fabrica cu o capacitate de productie care sa permita marirea gamei de produse pe toate liniile tehnologice, cat si cresterea in volum a acesteia. Pentru moment, n-am luat decizia de a avea si alte fabrici prin tara, deoarece avem intreg teritoriul national acoperit printr-o retea de distributie foarte bine pusa la punct, iar echipele noastre de vanzari, formate din colegi foarte bine pregatiti, se asigura ca toate solicitarile din teritoriu sunt preluate si onorate impecabil.
Revista Constructiilor: Dar lansarea de noi (game de) produse?
Cristian Niculescu: Dorinta de a deschide o fabrica noua cu o capacitate de productie vizibil marita fata de ceea ce avem in prezent este legata totodata si de lansarea de noi game de produse. Pentru acest lucru tin sa aduc in discutie Laboratorul de Cercetare-Dezvoltare, care este un pion principal din cadrul companiei. In Laboratorul de Cercetare-Dezvoltare se nasc produse inovatoare care corespund din toate punctele de vedere cerintelor clientilor nostri, motiv pentru care atragem din ce in ce mai multe firme catre produsele noastre, de care cu siguranta beneficiarii vor fi foarte multumiti. Portofoliul de produse THERMOSYSTEM este si va fi imbunatatit continuu in functie de nevoile si solicitarile clientilor. Pentru produsele noastre folosim materii prime de cea mai buna calitate, pentru a livra clientului produse de calitate.
Revista Constructiilor: Un subiect devenit clasic este dinamica crizei sanitare – cu accente particulare in cazul producatorilor de materiale, date fiind cresterea cererii pe segmentul destinat reamenajarii locuintei si orientarea tot mai evidenta a cumparatorilor spre solutii „verzi”, sustenabile si eficiente energetic. Cum s-a adaptat Thermosystem la acest trend, la necesitatile de siguranta a angajatilor, mentinere a fluxului operational si de livrare, la majorarea preturilor la energie si materii prime? Care a fost cea mai mare provocare? Dar cea mai valoroasa lectie?
Cristian Niculescu: In ultimii ani s-a vorbit si inca se mai vorbeste de criza, fie ea de orice natura. Noi incercam sa ne adaptam acestor vremuri, gasind tot timpul solutii pentru a depasi aceste situatii si a face fata acestor provocari.
THERMOSYSTEM CONSTRUCT CORPORATION este o companie foarte bine sudata care se poate adapta oricaror situatii. Totodata, THERMOSYSTEM este o companie care pune foarte mare pret pe oamenii care o compun, drept urmare am adaptat fluxurile de productie si livrare avand in permanenta in vedere siguranta sub toate aspectele a angajatilor. Cat despre solutiile pe care le oferim clientilor nostri, legate de amenajari, fie ele interioare sau exterioare, noi venim in intampinarea acestora cu produse conforme cu standardele europene, agrementate si avizate de laboratoare specializate, create cu responsabilitate, ingloband inovatie si inscriindu-se in tendinte, dar si cu consultanta tehnica necesara. Cum am spus, ne caracterizeaza capacitatea de a ne adapta. Si de a gandi proactiv.
Cea mai mare provocare a fost ca in aceste vremuri pe care le traim, marcate de schimbari resimtite de toata lumea, noi sa urmarim sa ne atingem tinta propusa, si anume: sa crestem si sa fim cat mai aproape de clientii nostri.
Lectia cea mai valoroasa a fost sa vedem ca fara oameni dedicati jobului si fara dorinta acestora de a face ca lucrurile sa se intample nu putem reusi.
Revista Constructiilor: O realizare demna de mentionat in context o reprezinta primele exporturi. Cum s-au concretizat, si ce urmeaza?
Cristian Niculescu: In mai multe tari din Europa s-au demarat programe de reabilitare termica, iar noi, prin partenerii nostri, am contractat o parte dintre aceste lucrari. Primele livrari de produse le-am avut catre Mare Britanie si Germania, dar lucrurile evolueaza rapid pe acest plan. Datorita calitatii produselor noastre, solicitarile pentru export sunt din ce in ce mai mari. Urmeaza sa intram in cat mai multe proiecte, iar previziunile sunt bune.
Revista Constructiilor: Gandind out of the box: ce este Productia de Marca Privata / Private Label?
Cristian Niculescu: Este exact ce intuiti: un mod de gandire creativ, care ne aduce satisfactii. Este si o provocare acceptata. In momentul de fata, THERMOSYSTEM produce pentru doua marci private, iar in viitor ne propunem sa mai adaugam in portofoliu cel putin trei brand-uri, respectand in continuare confidentialitatea.
Revista Constructiilor: Exista un proiect (in care compania a fost implicata) pe care sa il considerati… de suflet? Sau un plan special, la inceput de an?
Cristian Niculescu: Atunci cand sunt intrebat de proiectele pe care le-am organizat pana in prezent, cele dintai care imi vin in minte sunt primele proiecte in care am fost implicat. Mi s-au apropiat de suflet pentru ca prin ele am crescut si am invatat. Printre cele mai recente, sunt doua stadioane, Rapid si Steaua, proiecte in care am lucrat cu oameni dedicati, profesionisti, organizati si cu dorinta mare pentru rezultate de succes. Suntem mandri ca am luat parte la dezvoltarea acestora.
Revista Constructiilor: Daca va rugam sa incheiati cu o fraza despre oamenii care inseamna Thermosystem Construct Corporation, cum ar suna aceasta?
Cristian Niculescu: THERMOSYSTEM CONSTRUCT CORPORATION inseamna oameni onesti, profesionisti care doresc sa demonstreze. Doar asa poti ajunge o firma onesta si de succes.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 188 – ianuarie-februarie 2022, pag. 44
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns