Sistemul de Informatii asupra Costurilor in proiectarea de arhitectura (SIC) este un sistem unic de referinta la nivel national si inlocuieste onorariile de referinta, stabilite in 2004 in locul tarifelor minimale, prezente anterior pe piata incepand din 2001.
Pe o piata dereglementata, nevoia de estimare cat mai buna a resurselor ce trebuie alocate pentru realizarea unui proiect de arhitectura este resimtita atat de arhitecti, cat si de beneficiarii contractelor de proiectare si constructii.
Pentru a veni in intampinarea acestei nevoi, OAR a demarat in 2010 realizarea SIC si in 2021 a obtinut avizarea de catre cele doua institutii publice abilitate, conform legii: Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei si Ministerul Culturii.
Acest instrument complex este util atat arhitectilor, cat si clientilor lor din sfera privata sau publica, de exemplu autoritati centrale si alte institutii nationale, regionale sau locale implicate. El poate fi utilizat ca „instrument de cunoastere performant si corect, care pune bazele unei colaborari echitabile, oneste si profesioniste, asa cum trebuie sa fie arhitectura.” apreciaza arh. Alexandru Gavozdea, presedinte al Ordinului Arhitectilor din Romania.
In ce consta SIC
Sistemul de Informatii asupra Costurilor in proiectarea de arhitectura este alcatuit din patru module, care ofera informatii detaliate despre Ce facem?, Cum facem?, Cat lucram? si Ce costuri avem?
- Misiunile arhitectului, care alcatuiesc primul modul SIC, sunt valabile inca din anul 2012 si raspund intr-un mod organizat la intrebarea Ce (poate) face un arhitect?.
De la prima intalnire cu clientul pana la receptia lucrarilor, arhitectul va presta un calup de servicii, structurate intr-o maniera clara si cronologica, care converg catre varianta finala de proiect printr-o continua acumulare de informatii. Aceste servicii variaza intre consultanta si proiectare. Setul de servicii pe care un arhitect trebuie (sau poate) sa le presteze pentru un client sunt denumite Misiunile Arhitectului.
Misiunile Arhitectului au fost dezvoltate in conformitate cu rezultatele mai multor studii realizate de Consiliul Arhitectilor din Europa, cu practica romaneasca curenta si cu o permanenta atentie la legislatia si cadrul normativ in vigoare.
Ordinul recomanda tuturor arhitectilor membri sa utilizeze misiunile arhitectului in structurarea serviciilor proprii, sa transmita acest document clientilor si, de asemenea, sa il prezinte si sa il explice stagiarilor pe care ii au sub indrumare, pentru a contribui la cresterea calitatii mediului construit.
- Modele de contract de proiectare. Contractul este o forma juridica prin care sunt reprezentate in mod echilibrat interesele tuturor partilor si care prevede toate situatiile neprevazute ce pot aparea in mod obiectiv in colaborarea dintre parti. Munca unui arhitect trebuie onorata in mod just, ceea ce ofera garantia primirii unui proiect de calitate.
Munca arhitectului se supune legii drepturilor de autor si nu vor putea fi folosite documentatiile primite de la arhitect altfel decat este prevazut in contractul semnat cu acesta. In cazul in care un client opteaza pentru incetarea colaborarii cu un arhitect si alege un altul, nu va putea folosi proiectul initial decat cu acordul arhitectului initial si in conditiile contractuale stabilite intre client si arhitect.
In acest moment, OAR pune la dispozitia membrilor si a publicului larg o serie de 3 modele de contracte pentru a putea fi utilizate in oricare dintre situatiile curente, dupa caz:
- Modelul de contract de prestari servicii in domeniul arhitecturii si urbanismului, rezultat din dezvoltarea si actualizarea formelor contractuale propuse anterior in publicatia „Exercitarea profesiei de arhitect” (ed. a II-a, Simetria, 2006) realizata de grupul de lucru OAR „Exercitarea profesiei si onorarii”.
- Modelul de contract de consultanta in domeniul arhitecturii si urbanismului este o varianta simplificata a contractului de proiectare, util pentru situatiile in care activitatea arhitectului este limitata la etape preliminare, de consultanta si analiza de urbanism, servicii de consultanta in autorizare si servicii de realizare concept initial.
- Modelul de contract de proiectare in domeniul arhitecturii si urbanismului pentru investitii cu anvergura foarte redusa reprezinta o varianta ce poate fi folosita de arhitect / client in situatiile de proiectare reduse ca impact, investitie, raspundere, precum proiectare imprejmuiri, reclame, copertine, instalatii temporare.
- Platforma comuna de pre-calcul – PCPC, al treilea modul, este instrumentul care permite estimarea volumului mediu de munca necesar pentru realizarea unui proiect de arhitectura ce vizeaza o constructie noua.
Dupa intalnirea dintre un client si un arhitect, furnizarea informatiilor preliminare catre acesta (tema de proiectare initiala, amplasament lucrare s.a.m.d.) si ofertarea de catre arhitect a serviciilor de proiectare structurate conform Misiunilor arhitectului, urmeaza in mod logic partea de evaluare a ofertei (sau a ofertelor, daca au existat discutii cu mai multi arhitecti) si de contractare propriu-zisa.
Pentru a veni in ajutorul arhitectilor si clientilor/promotorilor, Ordinul Arhitectilor din Romania a elaborat instrumentul de estimare a volumului de munca necesar (exprimat in ore) pentru realizarea unui proiect de arhitectura: Platforma Comuna de Pre-Calcul – PCPC.
Acest instrument ofera atat arhitectului, cat si clientilor / promotorilor baza necesara pentru a calcula volumul de munca aferent proiectului (stabilit obiectiv in baza unei metodologii stiintifice).
Platforma Comuna de Pre-Calcul – PCPC se fundamenteaza pe un calcul obiectiv privitor la volumul de munca investit in executia contractelor de arhitectura din Romania si poate fi utilizata de orice persoana fizica sau juridica in calitatea sa de beneficiar al unui contract de proiectare şi de orice arhitect care doreste validarea calculelor privitoare la volumul de munca necesar executiei unui contract.
- Ultimul modul al Sistemului de Informatii asupra Costurilor in proiectarea de arhitectura este instrumentul de calcul al orei de proiectare. Acesta se adreseaza doar birourilor de arhitectura si indica valoarea costului prestatiei, cu alte cuvinte serveste determinarii pretului de la care un proiect devine profitabil.
Costul orar rezultat este particular situatiei biroului la un moment dat, in functie de costurile directe pe proiect, costurile generale ale biroului si cele legate de personal, si nu reprezinta un pret. Pretul contractului va fi stabilit de piata, prin negocierea intre partile contractante.
Ordinul Arhitectilor din Romania continua campania de informare si instruire privind utilizarea Sistemului de Informatii asupra Costurilor in proiectarea de arhitectura. Prin popularizarea acestui instrument in randul arhitectilor, autoritatilor publice centrale si locale, precum si printre clientii proiectelor de arhitectura, Ordinul isi propune sa mareasca transparenta in practicarea profesiei de arhitect, sa dezvolte planificarea in arhitectura pe baza datelor si, nu in ultimul rand, sa genereze cresterea, pe termen lung, a cifrei de afaceri la nivelul profesiei si a calitatii produsului de arhitectura oferit.
Modulele Sistemului de Informatii asupra Costurilor in proiectarea de arhitectura pot fi accesate pe site-ul Ordinului Arhitectilor din Romania la sectiunea dedicata: https://oar.archi/sic/.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 188 – ianuarie-februarie 2022, pag. 46
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns