S-a nascut la 26 mai 1938 in comuna Butoiesti, Judetul Mehedinti.
Dupa absolvirea liceului Traian din Drobeta-Turnu Severin, a urmat Facultatea de Constructii Feroviare, Drumuri si Poduri, specialitatea Constructii Drumuri si Poduri – Institutul de Constructii Bucuresti.
Numit preparator la absolvire, in anul 1961, a devenit asistent (1965 – 1972), sef de lucrari (1972 – 1989), conferentiar (1989 – 1994), profesor (1994 – 2008) si profesor consultant dupa pensionare.
A predat Cai de comunicatii la Facultatea de Constructii Civile, Industriale si Agricole; Cai de comunicatii si Lucrari de arta la Facultatea de Geodezie, precum si cursurile: Suprastructura drumurilor si Tehnologia si mecanizarea lucrarilor de drumuri. Ca profesor, a predat cursurile: Drumuri si Reologia liantilor bituminosi si a mixturilor asfaltice. De asemenea, a predat la Studii Aprofundate si Master cursurile: Aeroporturi si Helioporturi; Reologie.
In anul 1986, a devenit doctor inginer, prezentand teza: Contributii la considerarea portantei drumurilor existente in structuri ranforsate.
Intre anii 1994 – 2008, a detinut functia de sef al Catedrei Drumuri si Cai Ferate, fiind numit si conducator de doctorat, in domeniul Drumuri si Aeroporturi, din anul 1994.
Amintim ca, in perioada octombrie 1971 – februarie 1972, a efectuat o specializare in Republica Democrata Germana, la Dresda si Weimar, in problema straturilor rutiere alcatuite din pamanturi stabilizate. La Dresda, a participat la determinari pe mixturi asfaltice si la Weimar, la incercari de electronomicroscopie si rongmografie pentru stabilirea compusilor care se formeaza in cazul pamanturilor stabilizate cu var si ciment.
Intre anii 1964 – 1972 a activat cu jumatate de norma la Institutul de Proiectari Transporturi, ca proiectant principal, colaborand la intocmirea unor studii economice pentru diferite obiective si la intocmirea proiectelor de executie si urmarirea executarii lucrarilor pentru DN 56 Maglavid – Simian; DN 55 Maglavid – Calafat; proiectarea pistei Aeroportului Iasi si drumul de acces la aeroport; proiectul de executie a platformelor intre barajul si viaductul Mosu; accesul la vama in zona barajului Portile de Fier.
Prof. Constantin Romanescu a avut o sustinuta activitate de cercetare stiintifica, in domeniul studiilor reologice de comportare a straturilor rutiere din mixturi bituminoase si studii de rupere prin oboseala a straturilor rutiere. Exemplificam cu unele teme coordonate in catedra: Studii de oboseala a mixturilor asfaltice proiectate conform recomandarilor MS2/USA; Determinarea caracteristicilor reologice ale mixturilor asfaltice din incercari de oboseala.
Intre anii 1995 – 2001 a coordonat cinci teme din Granturile obtinute de catedra si patru teme din programul AMTRANS si din Programul de Cercetare de Excelenta, incheiate cu brevete de inventii. Dintre acestea exemplificam: Elaborarea unei tehnologii integrate PMS/BMS (Pavement Management System / Bridge Management System) pentru investigarea, diagnosticarea si expertizarea starii tehnice a infrastucturilor rutiere, in vederea stabilirii prioritatilor de intretinere si dezvoltare in teritoriu; Noi solutii tehnice pentru imbunatatirea performantelor mixturilor asfaltice utilizand bitumuri rutiere aditivate cu heterocompusi; Cercetari de laborator privind aditivarea bitumurilor romanesti si proiectarea retetelor de mixturi asfaltice cu bitumuri aditive; Sistem mobil de fascicole laser pentru controlul optic si inregistrarea starii suprafetelor de drum. Masurarea deformatiilor materialelor de constructii destinate cailor rutiere, Etapa 2003, Faza 1.3: Studiul documentar privind metodele de determinare a deformabilitatii materialelor de constructii in general si a materialelor pentru caile rutiere in special; Metoda nedestructiva pentru evaluarea caracteristicilor structurilor rutiere. Rezultatele cercetarilor au fost prezentate in 85 de lucrari publicate si 75 de participari la manifestarile stiintifice din tara si strainatate.
De asemenea, a elaborat (autor sau coautor) 13 carti in diferite edituri: Drumuri (1971); Sisteme rutiere (1972); Terasamente (1974); Catalog de structuri tipizate (1975); Artere de circulatie (1976); Drumuri – Calculul si proiectarea, Editura Tehnica, (1979); Indrumar de laborator (1983); Tehnologii performante in realizarea si intretinerea structurilor rutiere (2000); Proiectarea si constructia drumurilor (2002); Reologia liantilor bituminosi si a mixturilor asfaltice (2003).
Ca sef de catedra, prof. Constantin Romanescu a dezvoltat Laboratorul Didactic de Drumuri si a infiintat Laboratorul de Cercetare de Drumuri – laborator acreditat gradul II, care a constituit nucleul Centrului de Cercetare Drumuri si Aeroporturi din facultate, al carui director a fost pana la pensionare.
Pentru meritele sale, a devenit membru al CTC din Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania. Ca membru in Comitetul European Cooperation in the Field of Scientific and Technical Research – Actiunea 354, a contribuit la elaborarea „Performance Indicators for Road Pavements”.
Mentionam ca a colaborat, ca membru, in Comitetul National de Evaluare Strategica si Corelare al Regiunii Bucuresti-Ilfov si are competente de expert MLPAT in Drumuri si Aeroporturi si verificator de proiecte.
Profesorul Constantin Romanescu este cunoscut ca un profesionist de seama din domeniul drumurilor, ca un bun pedagog in activitatea didactica, apreciat pentru daruirea sa in profesie.
Inteligent, inventiv, serios, onest, cu putere de munca, bun organizator, iubitor al adevarului si dreptatii, dornic de a infaptui binele – sunt atribute care-i definesc personalitatea.
Activitatea profesionala, in intregime, il situeaza printre cele mai de seama personalitati romanesti din domeniu.
(Din vol. Personalitati romanesti din constructii – autor Hristache Popescu)
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 188 – ianuarie-februarie 2022, pag. 33
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns