O retea de apa sau canalizare realizata din tevi si camine fabricate din materiale plastice este conceputa, conform standardelor de referinta ale acestor produse, pentru o durata de viata de minimum 50 ani. Din pacate insa, foarte frecvent primim informatii de la beneficiarii afectati sau prin intermediul mass-media despre retele de apa sau canalizare care, dupa darea in exploatare, scot la iveala neconformitati de proiectare si executie grave. Din aceste motive tevile de aductiune din PEID explodeaza, cele de canalizare gravitationala se sparg, apar infiltratii si exfiltratii la imbinarile mufa/cep, se colmateaza si refuleaza. Efectele acestor neconformitati, pe langa disfunctionalitatile grave ale serviciilor edilitare aferente, sunt ca necesita interventii de eliminare a lor, golind astfel bugetele de mentenanta ale beneficiarului, cresterea cheltuielilor generale de exploatare avand ca efect cresterea tarifelor acestor servicii catre consumatorul final.
Totul incepe cu proiectarea!
Multe proiecte tehnice sau studii de fezabilitate, dupa o analiza mai aprofundata, lasa impresia ca intregi capitole sunt preluate din proiecte anterioare prin metoda „copy-paste”, fiindca apar aceleasi greseli tehnice. Astfel, apar „Caiete de sarcini” si „Fise tehnice” incoerente, cu greseli tehnice si de reglementare. Din cauza acestor neconformitati din documentatiile de proiectare, in final exista pericolul ca constructorul sa aleaga materialul cel mai ieftin si cu suspiciuni in ceea ce priveste calitatea, respectiv sa faca economii si la lucrarile de pozare, prin nerespectarea bunelor practici in domeniu si a instructiunilor producatorilor de materiale.
Greseli frecvente la elaborarea unei documentatii:
- Solicitarea unui „Agrement tehnic”, conform HG622 din 2004, sau a unui „Certificat de conformitate CE”, desi Regulamentul UE 305 din 2011, pus in vigoare la noi in tara prin HG 668 din 2017, anuleaza HG622/2004 si prevede regulile care stau la baza comercializarii produselor pentru constructii. In concluzie, produsele fabricate conform unui standard national (cum sunt si standardele tevilor si caminelor din materiale plastice: SR EN1401 pentru tevi si fitinguri din PVC-U; SR EN 13476-3 pentru tevi multistrat cu perete structurat din PVC-U, PP sau PEID; SR EN 13598-2 camine de vizitare sau de racord din PVC-U, PP sau PEID), respectand intocmai performantele impuse de standardul respectiv, se comercializeaza insotite de „Declaratia de conformitate a producatorului” emisa conform SR EN 17050 si NU AU NEVOIE de agrement tehnic. Certificate CE „de performanta” se emit numai in cazul produselor fabricate conform unui standard european armonizat, ceea ce nu exista inca pentru aceste produse.
- Impunerea repetata a unor conditii pertinente, cum ar fi rezistenta tubulaturii sau a caminelor ingropate in pamant la traficul stradal de diferite categorii (de exemplu: LKW60). Trebuie stiut si acceptat de catre toti factorii implicati ca rezistenta retelelor realizate din materiale plastice (tubulaturi si camine) la sarcinile geostatice ale solului si la sarcinile dinamice rezultate din trafic depinde, pe langa performantele standard ale produselor in cauza, si de modul de pozare al acestora (de exemplu, la camine este obligatorie utilizarea gulerului din beton pentru descarcarea sarcinilor; pentru retelele pozate in trafic, in faza de proiectare, se impune o predimensionare statica pentru a determina tipul de teava si modul de realizare a patului de pozare).
- Verificarea calitatii lucrarii (ex.: testele de presiune si de etanseitate). In foarte putine caiete de sarcini se face trimitere la SR EN 805 in cazul retelelor de presiune flexibile din PEID. La retelele gravitationale executate din materiale plastice, dupa cerinta de etanseitate, verificarea deformarii tuburilor sau caminelor din plastic este cel mai important factor de siguranta, stiut fiind faptul ca la o deformare mai mare de 5% tuburile sufera o deformatie plastica (ireversibila), ceea ce afecteaza etanseitatea imbinarilor.
Si se termina cu executia, care din cand in cand lasa de dorit!
Cele mai frecvente greseli in executie sunt:
- pozitionarea incorecta a tuburilor/caminelor in transee;
- utilizarea materialelor de umplutura necorespunzatoare;
- compactarea insuficienta in diferite zone ale pozarii etc.
Mai multe detalii gasiti pe pipelife.ro
Autor:
ing. László Jancsó – Manager Calitate Pipelife
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 188 – ianuarie-februarie 2022, pag. 27
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns