«

»

ROCK DRILL CONSULT: CH 150 – compacta si versatila – utilajul ideal pentru foraje in spatii restranse

Share

Pentru ca promisiunile facute trebuie onorate, revenim in acest numar cu prezentarea versatilei CH 150 a producatorului italian Comacchio, utilaj care s-a bucurat de o meritata atentie din partea vizitatorilor la editia din 2021 a GEOFLUID.

Instalata pe baze comerciale (excavator), foreza CH 150 a fost conceputa pentru a satisface interesul si exigentele in crestere ale pietei pentru utilaje speciale de executat piloti. Clientela careia i se adreseaza este una foarte vasta, in prim plan fiind insa constructorii.

Avantajul competitiv al acestui tip de utilaj se datoreaza marii versatilitati, bazata pe un amplu spectru de tehnologii de foraj utilizabile si pe rapiditatea si usurinta configurarii si punerii in opera. Totul in contextul unei piete care cere din ce in ce mai insistent utilaje cu capacitatea de a opera in spatii tot mai restranse, cu acces dificil, in santiere care nu permit utilizarea de foreze de tip traditional, dar care sa pastreze in acelasi timp nivele de performanta similare celor oferite de forezele conventionale”, ne explica tehnicienii firmei producatoare.

Conceptul se bazeaza pe utilizarea unui excavator de marime medie (clasa 8-10 tone) pe care sunt instalate un mast cu lungime modulara si un cap de foraj multifunctional care permite realizarea de piloti forati (cu sau fara tubulatura de protectie) sau executia de piloti CFA, prin utilizarea unor kituri de conversie simple. Amprenta la sol a excavatorului este extrem de redusa, intrucat contragreutatea (balast) utilajului este pozitionata in interiorul senilatului. Foreza astfel conceputa se situeaza in clasa Light-weight (lejera), dimensiunile ei fiind de 2.300 mm latime x 3.075 mm lungime, iar greutatea transportata ajungand la 15.000 kg.

In varianta cu optiuni extinse, foreza permite realizarea de puturi cu tehnologia Kelly.

Forta de tragere/impingere este de 60 KN, foreza fiind echipata cu doua trolii – unul principal de 65 KN tragere si unul auxiliar de 27  KN. Bratul are capacitatea de a opera intr-o mare varietate de pozitii si datorita posibilitatii de rotire atat in sens longitudinal cat si transversal, acoperind astfel o mare suprafata de lucru chiar si in prezenta unor obstacole. Carul este extensibil pana la 2.920 mm latime, ceea ce permite operarea in conditiile unor conformatii dificile de teren (de exemplu, teren inclinat).

Situatiile de pericol sunt evitate datorita dotarii cu dispozitive electronice ce indica cu maxima acuratete pozitia si unghiul de lucru al masinii si permit interventia asupra parametrilor operationali in mod automat. Aceste dotari situeaza CH 150 in clasa de varf in ceea ce priveste securitatea muncii.

Capul rotativ conceput de firma Comacchio poate transmite un cuplu nominal de pana la 44 KN si poate opera in modalitatea „putere constanta”, optimizand astfel prestatiile utilajului, iar gratie corelarii automate intre viteza de rotatie si cuplul nominal bratul poate fi manipulat cu ajutorul unui schimbator manual (cu 5 viteze).

Constructia modulara permite utilizarea de bare Kelly cu pana la 9 elemente si 3,5 m lungime, cu diametrul pana la 419 mm.

La cerere, se pot instala diverse diametre.

Versiunea Kelly poate fora cu diametre pana la 1.000 mm si adancime maxima de 27 m.

Versiunea CFA are o forta de tragere de 170 KN, diametrul maxim de foraj de 750 mm si, cu extensie, poate atinge adancimea de 17 m.

Foreza (modificata) poate fora si in sistem rotopercutant.

Exista si o versiune CH 150 redusa ce poate fora in interior sau in structuri suprapuse.

Daca am reusit sa va captam interesul si doriti mai multe detalii, va invitam (pandemia permitand) sa vizitati centrul nostru de la Treviso, Italia, pentru a lua contact direct cu realitatea noastra si cu producatorii.

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 188 – ianuarie-februarie 2022, pag. 40

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/02/01/rock-drill-consult-ch-150-compacta-si-versatila-utilajul-ideal-pentru-foraje-in-spatii-restranse/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.