Lucrarile de imbunatatiri funciare reprezinta o ramura a ingineriei civile, care se ocupa cu executia si gestionarea lucrarilor necesare protectiei si imbunatatirii potentialului productiv al terenurilor agricole si forestiere.
La ora actuala, cea mai mare provocare a agriculturii romanesti o reprezinta asigurarea necesarului de apa pentru culturile agricole.
Lucrarile de imbunatatiri funciare repezinta o veriga a infrastructurii necesare bunei functionari a agriculturii.
In acest scop, guvernul a implementat un program destinat imbunatatirii performantelor canalelor de aductiune a apei in zonele de interes pentru irigatii.
Imbunatatirea performantelor acestor canale necesita realizarea unor masuratori care sa stea la baza proiectarii lucrarilor de imbunatatiri funciare care se vor executa pentru canalele respective.
Pentru realizarea unor masuratori rapide si complete, cel mai bun raport cost/performanta/acuratete il ofera echipamentele de tip UAV, echipamente cunoscute si sub denumirea de drone.
Realizarea unui asemenea proiect presupune urmatoarele:
- Realizarea proiectului de zbor;
- Solicitarea avizului de zbor, eliberat de Directia Survol a MApN, respectiv de Autoritatea Aeronautica Romana;
- Efectuarea zborului propriu-zis;
- Procesarea datelor in vederea obtinerii ortofotoplanului, respectiv a norului de puncte care formeaza modelul digital al suprafetei;
- Procesarea rezultatelor obtinute in vederea realizarii modelului digital al terenului, realizarea profilului longitudinal, respectiv a profilelor transversale.
Mentionam ca termenul de realizare a lucrarilor se scurteaza foarte mult, comparativ cu metodele clasice de realizare a masuratorilor topografice pentru acest gen de lucrari. De asemenea, rezultatele obtinute, prin calitatea detaliilor si acuratetea acestora, pot ajuta proiectantul si executantul lucrarilor in luarea celor mai bune decizii referitoare atat la realizarea proiectului in sine, cat si la executia si punerea in aplicare a acestuia.
Aceasta metoda poate fi aplicata cu succes si la proiectarea de drumuri, cai ferate, sau cadastrarea acestor obiective.
Exemplificam, intr-un format sumar, etapele realizarii unui proiect demonstrativ.
- Realizarea proiectului de zbor – presupune selectarea echipamentului care se va utiliza, in cazul nostru o drona Sensefly tip eBee X cu camera foto S.O.D.A. 3D (fig. 1);
- Efectuarea zborului propriu-zis (fig. 2);
- Preluarea datelor in software-ul de procesare (fig. 3, 4);
- Obtinerea rezultatelor finale: ortofotoplan, respectiv model digital al suprafetei (fig. 5, 6).
Rezultatele astfel obtinute pot fi utilizate apoi in diverse alte solutii software pentru proiectare, precum AutoCAD, Microstation, ProgeCAD, Hec-Ras, WMS etc.
In figurile 7 si 8 redam un exemplu de profil longitudinal pe fundul canalului, respectiv de profil transversal.
Concluzii
- Tehnologia de efectuare a masuratorilor utilizand dronele permite obtinerea unor performante ridicate, comparativ cu metodele clasice. Timpul de masurare se reduce semnificativ, iar rezultatele obtinute reliefeaza detalii care ajuta enorm in etapa de reproiectare a canalului.
- Gradul de detaliere este foarte ridicat, permitand efectuarea de masuratori de distante, cote, suprafete direct pe modelul digital.
- Costurile cu etapa de masurare / proiectare se reduc considerabil.
Autori:
ing. Andrei Sebastian SASU,
ing. Liviu Constantin ILINCA,
ing. Razvan PUIA-DUMITRESCU – SYSCAD SOLUTIONS
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 188 – ianuarie-februarie 2022, pag. 37
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns