Vorbim de foarte mult timp despre necesitatea unei schimbari in felul in care este gandita si planificata infrastructura de transport din Romania. Vedem cu ochiul liber lipsurile sau imbunatatirile care trebuie aduse: poduri care au nevoie urgenta de reabilitare, autostrazi care nu mai trebuie sa fie inghitite de repetate alunecari de teren, tuneluri care ne-ar putea eficientiza traficul, cai ferate care sa se poata adapta cu o mai mare usurinta socurilor climatice.
Toate acestea au un numitor si un raspuns comun: capacitatea de a planifica, construi si gestiona mai bine exploatarea infrastructurii de transport. Cu viziune, cu strategie, cu gandul ca ceea ce ridicam astazi va fi folosit de generatii si peste zeci de ani.
Am inventariat in continuare cateva lucruri pe care avem din nou sansa sa le schimbam in 2022, mai ales datorita tuturor oportunitatilor de investitii si imbunatatire a infrastructurii de transport de care Romania sper sa profite intr-un mod cat mai sanatos si eficient cu putinta.
Iata 3 prioritati, din punctul meu de vedere:
Sanatatea pe termen lung a infrastructurii ar trebui sa fie unul dintre criteriile esentiale pentru orice fel de proiect
Atunci cand este gandit un proiect de anvergura, cum ar fi cel al unei infrastructuri de transport, este important sa vedem dincolo de perioada de executie. Mai important decat sa dam in folosinta un numar cat mai mare de proiecte este sa ne gandim si la ce se intampla pe toata durata de viata a asset-ului respectiv: cum este folosit, cum este afectat de riscurile externe, cat de eficient este valorificata investitia, cat de sanatoasa este constructia in sine, cum este intretinuta ea pe termen lung?
Toate acestea sunt intrebari in fata carora ar fi bine sa nu ne trezim doar in momentul in care este dat in exploatare un proiect, ci e obligatoriu sa pornim cu ele in minte de la bun inceput. Raspunsul la ele influenteaza foarte mult modalitatea de planificare a infrastructurii respective, deciziile pe care le luam, modul in care actionam, felul in care ne uitam la randamentul, functionalitatea si eficienta asset-ului.
Iar raspunsul il ofera monitorizarea comportarii in timp a infrastructurii de transport, un serviciu la indemana tuturor, ce garanteaza siguranta proiectelor in exploatare, maximizand valoarea pe parcursul ciclului lor de viata. Transformarea procesului de gestiune a infrastructurii, cu ajutorul tehnologiilor digitale (cum ar fi Beyond Asset by Sixense Romania), asigura optimizarea starii patrimoniului si a tuturor operatiunilor de intretinere a acestuia.
Adaptarea infrastructurii la schimbarile climatice este un factor urgent de luat in calcul
Conform rapoartelor din acest moment, se preconizeaza ca schimbarile climatice vor avea un impact semnificativ asupra transportului, afectand modul in care specialistii in transport planifica, proiecteaza, construiesc, exploateaza si intretin sistemele de transport.
Deja se discuta de mult timp la nivel european de necesitatea unei infrastructuri de transport reziliente, de nevoia de a gandi sisteme care se pot adapta si care sunt optimizate in fata socurilor climatice. Nu mai vorbim despre o realitate probabila, ci despre o urgenta.
Se cer in acest moment studii, inca din etapa de fezabilitate a proiectelor de infrastructura de transport, care sa respecte recomandarile Ghidului elaborat de catre UE – Directia Generala de Actiuni Climatice – in baza carora sa poata fi elaborate reale strategii de rezilienta la conditiile si schimbarile climatice.
E important sa intelegem cat mai rapid cum se comporta infrastructura, ce o afecteaza, cum putem preveni anumite probleme, cum ne putem folosi eficient de datele pe care le avem la dispozitie si, in cele din urma, cum putem sa utilizam infrastructura de transport in siguranta cat mai mult timp. Doar asa vom avea o economie functionala, schimburi sanatoase, un flux de deplasare optim, intr-un mediu exterior tot mai aspru.
Exista deja solutii in acest sens si sunt la indemana noastra. Solutia Resallience by Sixense Romania este un astfel de exemplu. Cu ajutorul ei putem analiza cu precizie vulnerabilitatile asset-urilor la diferite pericole si putem elabora diverse scenarii climatice, respectiv planuri de actiune pentru imbunatatirea rezilientei infrastructurii.
Alunecarile de teren – fenomenul principal pe care trebuie sa il prevenim in cazul proiectelor de transport rutier
In continuare un fenomen pare sa ne surprinda de fiecare data, atunci cand vine vorba despre proiecte ca autostrazile: alunecarile de teren. Identificarea, prevenirea si monitorizarea acestora trebuie facute corect si mai ales contractate corect din start – de multe ori, se porneste facand rabat de la profesionalismul si calitatea acestor lucrari, ce trebuie sa fie executate cu maxima precizie si cu un know-how exact.
Care este posibilul impact? Care sunt instrumentele necesare pentru identificare, preventie si monitorizare? De ce fel de expertiza este nevoie? Care este frecventa potrivita a masuratorilor? Nimic nu poate fi omis sau facut la intamplare, daca vrem sa nu avem surprize neplacute ulterior si sa ajungem sa expunem infrastructura de transport unui risc iminent.
Aici intervine, de exemplu, solutia noastra, ce presupune procesarea imaginilor radarsatelitare (imagini de tip InSAR) si care poate monitoriza deplasarile pe verticala si 3D ale alunecarilor de teren cu impact asupra infrastructurii de transport, inclusiv ale infrastructurii in exploatare. Aceste imagini din satelit sunt procesate cu ajutorul tehnologiei Atlas dezvoltate de Sixense Group si ulterior sunt disponibile printr-o solutie de platforma digitala pe nume Beyond Satellite, intr-un format usor de inteles si de utilizat de toti cei care au nevoie de ele: de la proprietari de infrastructura la dezvoltatori sau autoritati. Aceasta solutie este extrem de utila in cazul infrastructurii rutiere si feroviare, pentru controlul pe termen lung asupra monitorizarii si prevenirii alunecarilor de teren.
***
Sanatatea structurala a infrastructurii, pentru ca despre asta vorbim pana la urma prin toate punctele de mai sus, nu este doar un concept care suna bine si sofisticat. Este un criteriu esential care sa ne ghideze deciziile si care sa ne faca sa ne uitam la date, sa folosim tehnologia pe care o avem la dispozitie si sa luam decizii cu adevarat informate.
Doar in acest fel construim o infrastructura smart si ghidam o viziune cu adevarat sanatoasa despre patrimoniul construit si durabilitatea acestuia, in 2022 si pe termen mult, mult mai lung de acum inainte.
Autor:
Mariana Garstea – General Manager SIXENSE ROMANIA
Contact:
Mariana Garstea
mariana.garstea@sixense-group.com
sixense-group.com
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 188 – ianuarie-februarie 2022, pag. 28
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns