Ecologia joaca un rol din ce in ce mai important in industria constructiilor. Tehnologiile si materialele ecologice nu sunt o manifestare a unor investitii exclusiviste, ci – din ce in ce mai mult – un standard in proiectarea si revitalizarea multor cladiri. Aflati ce informatii v-au scapat despre „revolutia verde”.
Constructiile sustenabile – o reteta pentru viitor?
Avand in vedere ca schimbarile climatice continua sa se agraveze – in parte din cauza activitatilor din industria constructiilor – a fost doar o chestiune de timp pana la introducerea de orientari specifice pentru o mai buna protectie a mediului. Astfel a luat nastere conceptul de constructie sustenabila, al carui tel principal este de a atinge obiectivul ambitios al neutralitatii climatice in proiectarea cladirilor.
Cu toate acestea, constructiile sustenabile nu se refera doar la materialele si tehnologiile utilizate in constructii. Este vorba, de asemenea, despre o gandire atent optimizata, conceputa pentru a minimiza amprenta de carbon a unitatilor de productie individuale, a liniilor logistice si a utilajelor de productie din intregul lant al procesului de constructie.
5 elemente care arata ca revolutia verde, a sustenabilitatii, este posibila
- O mai buna eficienta energetica a cladirilor
Cladirile proiectate in prezent ofera o eficienta energetica mult mai buna decat structurile construite in urma cu doar un deceniu. Avand in vedere liniile directoare stricte de certificare a cladirilor (inclusiv BREEAM si LEED), constructorii se straduiesc sa faca cladirile lor mai eficiente din punct de vedere energetic, adica acestea sa necesite mult mai putina energie pentru a mentine functionalitatea deplina pentru ocupanti.
- Micro-generarea energiei electrice
Necesarul redus de energie al unei cladiri poate fi asigurat, printre altele, de capacitatea de a genera energia electrica necesara pentru propria functionare. In prezent, generarea de energie electrica solara sau eoliana nu mai este ceva neobisnuit – in multe parti ale Europei apar unitati eoliene si fotovoltaice moderne, iar cladirile sunt adesea dotate cu solutii adecvate.
In concordanta cu Pactul Verde European, micro-generarea de energie electrica diversifica sursele de energie si contribuie la o reducere semnificativa a ponderii centralelor electrice vechi si ineficiente pe baza de carbune, care emit in atmosfera cantitati mari de substante nocive.
- Renovarea obiectivelor vechi
Cel de-al treilea element care face parte din revolutia constructiilor sustenabile este asa-numitul Renovation Wave. Intrucat trei din patru cladiri existente in Europa sunt ineficiente din punct de vedere energetic, acestea trebuie modernizate si aduse la nivelul cerintelor actuale pentru a atinge obiectivele Pactului Verde European mentionate mai sus.
Din acest motiv, o mare parte din investitiile actuale constau in renovarea cladirilor existente, astfel incat sa se poata obtine o eficienta energetica mai buna si o neutralitate ecologica.
- Reintoarcerea la natura
Pe langa utilizarea tehnologiilor ecologice, alegerea materialelor de constructie adecvate poate fi, de asemenea, utila la renovarea cladirilor. Datorita accentului puternic pus pe utilizarea de materiale regenerabile, dupa ani de zile de stat in umbra, lemnul si aluminiul incep sa se bucure din nou de un mare succes. Impreuna cu piatra, acestea ofera nu numai durabilitate, ci si o serie de alte avantaje care fac posibila utilizarea lor in numeroase investitii.
- Reciclarea materialelor de constructie
Daca tot am adus vorba de aluminiu, trebuie sa mentionam ca acest material este, de asemenea, foarte popular in constructiile sustenabile. Utilizarea sa a devenit un fel de revolutie datorita proprietatilor pe care acesta le are. Nu numai ca este mai puternic, mai rezistent la conditiile meteorologice si mai usor decat otelul conventional, dar poate fi si reciclat in totalitate si reutilizat in viitor.
Unul dintre pionierii in utilizarea acestei materii prime este ALUPROF, companie care are in portofoliul sau o serie de solutii dedicate proiectelor sustenabile. Printre acestea se numara sistemele de ferestre si usi care asigura un nivel ridicat de izolare termica: MB-79N, MB-104 Passive (pentru cladirile pasive) sau MB-SR50N (si MB-SR50N HI+), solutii dedicate peretilor cortina, luminatoarelor si fatadelor.
Let’s build a better future
Utilizarea materialelor reciclate, a materialelor de origine naturala si a tehnologiilor care garanteaza neutralitatea cladirilor din punct de vedere climatic inseamna ca, in prezent, constructia sustenabila este perceputa ca un element important in modelarea viitorului planetei noastre. Solutiile revolutionare pe care industria este atat de dornica sa le foloseasca astazi evolueaza cu idei din ce in ce mai moderne si mai eficiente, asigurandu-ne ca putem crea o lume in care generatiile viitoare vor putea trai in conditii mult mai bune.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 189 – martie 2022, pag. 14
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns