«

»

ARACO: Global Gateway – proiect de aviz in CES European

Share

In 2013, cu ocazia vizitelor in Kazahstan si Indonezia, presedintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, a lansat doua initiative pentru interconexiuni transcontinentale ale infrastructurii terestre si maritime: „Centura economica a Drumului Matasii” si „Drumul Maritim al Matasii din secolul XXI”. Mai tarziu, in 2014, dupa mai multe incercari de a crea o marca integrata, aceasta a devenit cunoscuta ca initiativa „O centura, un drum” (BRI). Dupa cum fusese descrisa initial, initiativa nu era doar un coridor de transport, ci si un mediu in contextul caruia investitiile chineze erau promovate in statele participante la initiativa.

Un prim raspuns la initiativa chineza a venit din partea Japoniei, care a propus, in 2015, Parteneriatul pentru o infrastructura de calitate (PQI), o initiativa dedicata beneficiarilor din Asia, cu un buget pe 5 ani de 10 miliarde USD. In 2016, PQI a fost extins la nivel mondial, iar bugetul alocat a fost majorat la 200 de miliarde USD. 

Uniunea Europeana si principalele state democratice industrializate din G7 au asistat timp de sapte ani la consolidarea continua a relatiilor economice si politice ale Chinei in intreaga lume prin intermediul BRI. Pana la reuniunea G7 din iunie 2021 de la Cornwall (Regatul Unit), unde s-a decis crearea unei alternative globale – initiativa „Build Back Better World” – China investise deja mai mult de jumatate din totalul fondurilor sale BRI alocate pana in 2027.

In contextul celei de a 26-a Conferinte a partilor la Conventia-cadru a Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice (COP 26), care a avut loc la Glasgow in noiembrie 2021, prim-ministrul Regatului Unit a lansat initiativa „Clean Green”, care a dublat investitiile ecologice finantate prin ajutoare ale Regatului Unit, acestea ajungand la peste 3 miliarde GBP pe o perioada de cinci ani, oferind totodata noi garantii pentru sprijinirea proiectelor de infrastructura curata, inclusiv 200 de milioane GBP pentru un nou Instrument de inovare in domeniul climei. Regatul Unit a anuntat un pachet de garantii pentru bancile multilaterale de dezvoltare, care ar trebui sa ofere un impuls major investitiilor in proiecte legate de clima in India si in Africa. Se preconizeaza ca o noua garantie „Room to Run” pentru Banca Africana de Dezvoltare va debloca o noua finantare in valoare de pana la 1,45 miliarde GBP pentru proiectele de pe acest continent, din care jumatate va ajuta tarile sa se adapteze la impactul schimbarilor climatice.

In UE, la 12 iulie 2021, Consiliul Afaceri Externe a decis sa ia masuri in urma reuniunii G7 si a invitat Comisia sa pregateasca o strategie de conectivitate globala, sub egida Echipei Europa, care sa reuneasca statele membre si UE, institutiile UE, institutiile europene si cele financiare nationale intr-un efort comun. Aceasta strategie a fost publicata la 1 decembrie 2021, sub numele de „Global Gateway”.

Ea sprijina investitiile in infrastructura de hardware si software care respecta principiile-cheie pentru Uniunea Europeana: valorile democratice si standardele inalte; buna guvernanta si transparenta; parteneriatele egale; ecologia si curatenia; punerea accentului pe securitate; catalizarea investitiilor din sectorul privat.

Uniunea Europeana a decis sa sporeasca vizibilitatea investitiilor sale in tarile terte, la nivel mondial, prin lansarea initiativei „Global Gateway”, menita a fi un instrument diplomatic si de comunicare.

Aceasta nu este o structura suplimentara si nici una administrativa sau financiara. Ea este o MARCA ce urmeaza a fi adoptata de toate institutiile financiare europene, agentiile de dezvoltare ale statelor membre si firmele private atunci cand creeaza proiecte de investitii in tari din afara Uniunii Europene.

Spre deosebire de initiativa Chinei „O centura, un drum” (BRI), care pune in aplicare un plan chinez de infrastructura internationala cu finantare in principal nationala, cu firme chineze si in cadrul unei strategii descendente, „Global Gateway” este o abordare ascendenta. Prin urmare, ea pleaca de la nevoile reale de investitii ale tarilor partenere din afara UE care sunt dispuse sa isi dezvolte infrastructura, respectand in acelasi timp principiile-cheie care stau la baza acestei strategii.

Numai proiectele de calitate sunt promovate, in urma unei evaluari a impactului social si asupra mediului, tinand seama in acelasi timp de nivelul de calitate al echipamentelor pe parcursul intregului ciclu de viata al acestora din urma. Acest concept bazat pe calitate acopera atat aspectul material al fiecarui proiect (componente hardware, inginerie, procesul de constructie, forta de munca calificata etc.), cat si aspectul financiar, prin proceduri de licitatie transparente si un proces financiar etic.

„Global Gateway” este un echivalent al initiativei americane „Build Back Better” si al celei britanice „Clean and Green”. Ramane de clarificat daca aceste doua initiative trebuie privite ca fiind in concurenta cu „Global Gateway” sau ca venind in completarea acesteia.

Pentru a fi eligibile, proiectele trebuie sa fie concepute in jurul ideii unei „conectivitati” mai bune intre tara in cauza si UE, intre cetatenii tarii respective sau intre aceasta si vecinii sai. Acesta este, intr-adevar, un obiectiv care este pe masura cerintelor moderne, precum si a capacitatilor Uniunii. Pe de o parte, controlul retelelor si al rutelor devine tot mai important in comparatie cu controlul zonelor. Pe de alta parte, UE insasi poate juca un rol esential in asigurarea unui parteneriat transnational progresiv si echitabil si in realizarea obiectivelor de dezvoltare durabila (ODD). Aceasta conectivitate va acoperi fie doar echipamentele hardware – drumuri, cai ferate, porturi, aeroporturi etc. -, o combinatie de hardware si software – retele de comunicatii prin cablu -, fie mai ales software – educatie, cercetare si dezvoltare.

Conceptul larg de conectivitate cuprinde, de exemplu, toate tipurile de investitii in resursele de apa – puturi noi, distributia apei, irigatii agricole si gestionarea apelor reziduale. Resursele de apa vor fi esentiale pentru un numar tot mai mare de tari, atat din cauza cresterii populatiei, cat si a incalzirii climei. Apa conecteaza oamenii nu numai prin intermediul infrastructurilor de gestionare a apei, ci si, de fapt, in principal prin furnizarea de cai navigabile pentru navigatia maritima si interioara.

„Marca” sau „initiativa” „Global Gateway” nu va furniza neaparat mai multi bani fondurilor si structurilor europene de investitii financiare existente si diversificate. Se preconizeaza ca, sub egida acestei marci, UE va mobiliza investitii in dezvoltarea infrastructurii de pana la 300 de miliarde EUR in perioada 2021-2027.

In cadrul bugetului 2021-2027, Instrumentul „Europa globala” – Instrumentul de vecinatate, cooperare pentru dezvoltare si cooperare internationala (IVCDCI), care finanteaza cooperarea cu tarile terte, dispune de un buget total de 79 de miliarde EUR.

Fondul european pentru dezvoltare durabila Plus (FEDD+) va fi principalul instrument financiar pentru mobilizarea investitiilor in cadrul „Global Gateway”, cu pana la 135 de miliarde EUR, incluzand o noua initiativa impreuna cu Banca Europeana de Investitii, care ar putea aduce investitii suplimentare in valoare de 25 de miliarde EUR, pe langa granturi de pana la 18 miliarde EUR in cadrul programelor de asistenta externa ale UE. Garantiile pe care le ofera vor fi utilizate pentru activitati de reducere a riscurilor si pentru mobilizarea investitiilor private. Acest lucru va fi pus in aplicare printr-o cooperare stransa intre Banca Europeana de Investitii si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Pe langa acest set de instrumente financiare, UE analizeaza posibilitatea instituirii unui mecanism european de credit la export pentru a completa mecanismele existente de creditare la export la nivelul statelor membre. „Global Gateway” nu acorda prioritate anumitor zone geografice in materie de investitii. Cu toate acestea, principalele zone de interes vor fi vecinatatea imediata a UE – flancul estic, tarile mediteraneene si Africa, Marea Neagra si Asia Centrala, precum si regiunea indo-pacifica. Calitatea proiectelor va fi prioritara in raport cu locatia.

„Global Gateway” este o initiativa si o prioritate a UE, dar, in anumite conditii, ar putea lua in considerare un parteneriat cu tari care nu sunt membre ale UE, cum ar fi Elvetia, Regatul Unit si India.

„Global Gateway” este subiectul avizului CESE REX/547 (raportor Dumitru Fornea) care a avut prima intalnire a Grupului de lucru in 21.02.2022 si urmeaza a fi dezbatut si votat in plenul din luna aprilie, 2022.

 

Laurentiu Plosceanu

Presedinte ARACO

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 189 – martie 2022, pag. 16

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/03/01/araco-global-gateway-proiect-de-aviz-in-ces-european/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.