«

»

ASRO: Noi standarde pentru materialele si produsele utilizate in constructii

Share

Standardizarea in domeniul materialelor si produselor pentru constructii are un rol esential in cresterea eficientei acestora, dar are si rol de reglementare. Gasirea unui echilibru intre cele doua este cheia pentru o piata care asigura calitatea produselor de constructii pe plan european.

Standardizarea permite stabilirea unui factor de incredere intre diferiti actori, in special pentru utilizatori si consumatori si, de asemenea, permite reducerea necesitatii, in cele mai multe cazuri, a unor controale sistematice si costisitoare.

 

In acest scop, Comisia Europeana a propus organizatiilor europene de standardizare mai multe mandate pentru elaborarea unor standarde armonizate cu Regulamentul European nr. 305/2011 privind comercializarea produselor pentru constructii, conform caruia toate materialele de constructii introduse pe piata europeana trebuie sa demonstreze conformitatea cu cerintele esentiale – rezistenta mecanica si stabilitate, securitate la incendiu, sanatate, siguranta si accesibilitate in exploatare, protectie impotriva zgomotului, izolare termica, utilizare sustenabila a resurselor naturale etc. Aceasta atestare a conformitatii se materializeaza prin aplicarea marcajului CE respectivelor produse.

Standardele sunt instrumente recunoscute pentru asigurarea competitivitatii produselor si serviciilor si reprezinta documente tehnice de referinta pentru activitatea de supraveghere a pietei. In acelasi timp, activitatea de standardizare nationala are la baza o cooperare sustinuta intre industrie, consumatori, autoritati publice si alte parti interesate in elaborarea standardelor pe baza de consens.

Lemnul, sticla si elementele de tamplarie se numara printre cele mai cunoscute materiale si produse utilizate in sectorul constructiilor.

In prezent, activitatea de standardizare in domeniul lemnului si al sticlei pentru constructii, precum si al tamplariei termoizolante si al feroneriilor aferente, se desfasoara in cadrul urmatoarelor comitete tehnice de standardizare din cadrul ASRO:

  • ASRO/CT 118Lemn si produse finite si semifinite de lemn, masini si utilaje pentru prelucrarea lemnului;
  • ASRO/CT 122 Sticla pentru constructii;
  • ASRO/CT 318Usi, ferestre, elemente de inchidere si accesorii pentru constructii;
  • ASRO/CT 326Structuri de lemn si structuri metalice in constructii.

Lucrarile de standardizare din aceste patru comitete tehnice nationale de standardizare se desfasoara simultan cu lucrarile comitetelor tehnice europene si internationale in oglinda.

Lemnul poate fi utilizat pe scara larga in constructii, in lucrari complet realizate cu acest material – cum este cazul caselor de lemn – sau ca elemente de constructie. Astfel, in anul 2021, ASRO/CT 118 si ASRO/CT 326 au adoptat mai multe documente tehnice de standardizare de la nivel european, membrii celor doua comitete acordand o atentie sporita standardelor armonizate pentru produsele de lemn care conduc la aplicarea marcajului CE. Printre standardele adoptate se regasesc versiunile revizuite ale standardelor armonizate SR EN 14323:2021 – Placi pe baza de lemn. Placi melaminate pentru utilizari interioare. Metode de incercare si SR EN 16351:2021 – Structuri din lemn. Lemn lamelar din lamele incrucisate. Cerinte.

Sticla, ca material de constructie, a devenit o necesitate in arhitectura moderna. Datorita evolutiei productiei de sticla si a metodelor de prelucrare, in prezent exista o varietate de utilizari ale acestui material. In acelasi timp, prin elaborarea standardelor armonizate pentru produsele de sticla pentru constructii s-au stabilit cerintele in ceea ce priveste functionalitatea si securitatea. Referitor la elementele de constructie de sticla, securitatea reprezinta o prioritate maxima. ASRO/CT 122 a adoptat in anul 2021 un nou standard pentru acest domeniu, si anume SR EN 17416:2021 – Sticla pentru constructii. Evaluarea emisiei de substante periculoase. Determinarea emisiilor din produsele din sticla in aerul interior.

De asemenea, membrii ASRO/CT 318 s-au implicat activ in activitatea de standardizare care priveste usile, ferestrele, elementele si accesoriile utilizate in domeniul constructiilor. Recent, au fost adoptate SR EN 12453+A1:2022 – Usi si porti pentru uz industrial, comercial si rezidential. Siguranta in functionare a usilor actionate automat. Cerinte si metode de incercare si SR EN 16867+A1:2022 – Feronerie pentru cladiri. Set mecatronic pentru usi. Cerinte si metode de incercare, iar in anul 2021 s-au remarcat SR EN 1628:2021 referitor la rezistenta la efractie a usilor pentru pietoni, ferestre, fatade cortina, grilaje si obloane, SR EN 15684:2021 – Feronerie pentru constructii. Cilindrii mecatronici. Cerinte si metode de incercare si SR EN 14500:2021 privind confortul termic si vizual al storurilor si obloanelor.

Toate cele patru comitete tehnice nationale reunesc specialisti din respectivele domenii de activitate, reprezentanti ai mediului universitar, economic, ai institutelor de cercetare si ai asociatiilor profesionale care-si ofera expertiza in beneficiul standardizarii atat pe plan national, cat si pe plan european.

Globalizarea secolului al XXI-lea si explozia mijloacelor informationale care atrag atentia asupra problemelor mondiale ale omenirii, precum schimbarile climatice, economia sustenabila, explozia demografica, implica utilizarea unor materiale, privite  din alta perspectiva si supuse altor criterii pentru utilizare. Pentru o planeta verde, cu habitate ecologice, important este sa se valorifice potentialul fiecarui material, natural sau conceput conform cerintelor economice, fara excese si tinand cont de limitele naturale.

Toate standardele din patrimoniul comitetelor tehnice ASRO/CT 118, ASRO/CT 122, ASRO/CT 318 si ASRO/CT 326 pot fi regasite in magazinul online al ASRO: https://magazin.asro.ro/.

 

Despre ASRO

ASRO – Organismul National de Standardizare – este platforma nationala pentru elaborarea si adoptarea standardelor europene si internationale.

Ca parte a comunitatii globale de standardizare, fiind membru al ISO, IEC, CEN, CENELEC si ETSI, ASRO joaca un rol important in punerea la dispozitie, pentru o gama tot mai larga de parti interesate, a unei platforme usor accesibile, necesara pentru participarea la activitatea de standardizare a acestor organizatii.

Prin participarea in cadrul activitatii de standardizare, fiecare membru este la curent cu noile procese tehnologice standardizate, poate sustine punctul de vedere cu privire la continutul proiectelor de standarde in curs de elaborare si isi poate adapta din timp modul de lucru pentru a respecta cerintele standardizate la nivel european.

Contact:

Website: https://www.asro.ro/ | E-mail: relatii.publice@asro.ro | Linkedin: https://www.linkedin.com/company/rostandard

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 189 – martie 2022, pag. 22

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/03/01/asro-noi-standarde-pentru-materialele-si-produsele-utilizate-in-constructii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.