«

»

Cardul lucratorului in constructii – Stadiul propunerii de politica publica

Share

Proiectul „ID Cards pentru lucratorii in constructii” a ajuns in etapa consultarilor publice. 

Proiectul, initiat de FGS Familia in parteneriat cu Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii si Fellesforbundet, Norvegia, se desfasoara pe o perioada de 15 luni (februarie 2021 – aprilie 2022), fiind sustinut de guvernul norvegian prin intermediul Granturilor Norvegiene 2014 – 2021 in cadrul Programului „Dialog Social – Munca Decenta”.

Obiectivul general al proiectului este elaborarea unei politici publice care urmareste crearea unui sistem nediscriminatoriu de combatere a muncii nedeclarate in sectorul de constructii din Romania printr-un card social pentru lucratorii angajati, ca instrument de promovare a unei agende privind munca decenta si lupta impotriva dumpingului social. Finalitatea demersului o constituie implementarea unui „card al lucratorului in constructii”, solutie prezenta deja in alte state europene, cu rezultate foarte bune.

Pana in acest moment cele mai importante rezultate ale proiectului sunt: 

 1. Doua fundamentari stiintifice ce furnizeaza baza argumentatiei pentru propunerea de politica publica:
 • „Studiu comparativ in diferite tari europene privind utilizarea cardurilor sociale in sectorul de constructii’’ – analiza pe 11 tari europene care utilizeaza acest instrument;
 • Realizarea primei cercetari cantitative si calitative cu privire la piata muncii din sectorul de constructii din Romania.
 1. Schimb de bune practici in Norvegia – Vizita de lucru a avut ca principal obiectiv analizarea nemijlocita a premiselor si a cadrului legal si institutional care au facut posibila introducerea unui card al lucratorului in constructii in Norvegia. Au fost organizate intalniri cu reprezentantii sindicatelor, patronatelor si inspectiei muncii, precum si vizite pe santier si la un centru de formare profesionala. Cele mai importante concluzii in urma analizarii modelului norvegian:
 • Cardul trebuie sa sprijine prevenirea muncii nedeclarate si a dumpingului social;
 • Cardul social trebuie sa reprezinte un instrument pentru:

– identificarea persoanelor si angajatorilor pe un santier de constructii

– inregistrarea instruirilor in domeniul sanatatii si securitatii in munca

– obtinerea accesului pe santier

 • Cardul trebuie sa fie obligatoriu;
 • Cardul poate include si elemente legate de educatia si formarea angajatului;
 • Cardul poate documenta experienta de lucru a angajatului.
 1. Realizarea unui material extins privind munca decenta – Din cauza faptului ca fenomenul muncii informale este extrem de raspandit in sectorul de constructii, agenda muncii decente este putin luata in serios. Pentru realizarea activitatilor specifice in proiect, sunt necesare si o serie de actiuni complementare care trebuie intreprinse in scopul promovarii, constientizarii si sensibilizarii partilor interesate din industrie, la nivel decizional si nu numai.
 1. Instruirea a 275 persoane din sectorul de constructii din cele 8 regiuni de dezvoltare a Romaniei cu privire la munca decenta si dialogul social – Unul dintre obiectivele specifice ale proiectului este promovarea unei agende privind munca decenta si lupta impotriva dumpingului social in randul partenerilor sociali din industria constructiilor. Acest lucru s-a realizat prin derularea de sesiuni de formare pentru persoane-cheie din sindicate si patronate din industria de constructii din Romania, angajati si angajatori, dar si pentru reprezentanti ai institutiilor si administratiei publice, pentru internalizarea elementelor definitorii ale agendei privind munca decenta.
 1. O prima sesiune de consultare publica la care au participat 40 de persoane – Consultarile publice reprezinta una dintre cele mai importante etape ale realizarii propunerii de politica publica, obiectivul fiind acela de a genera un dialog extins cu toate partile interesate. Recomandarile propuse in urma consultarilor vor fi analizate si incluse in propunerea de politica publica, care va contine: metodologie de implementare, institutii responsabile de evaluare si control, precum si o analiza a costurilor si impactul asupra bugetului national.

In cadrul proiectului sunt planificate 3 sesiuni de consultare publica, pentru a permite tuturor partilor interesate sa prezinte propunerile si sa analizeze varianta finala de politica publica ce va fi prezentata autoritatilor. Efortul va fi dublat de organizarea unor intalniri punctuale, cu reprezentantii fiecarei institutii de resort, pentru a putea discuta in detaliu fiecare punct al propunerii de politica publica.

In cadrul primei sesiuni din calendarul consultarilor publice au participat reprezentanti ai institutiilor direct interesate de implementarea unui card al lucratorului in constructii: Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Comisia de Munca din Camera Deputatilor, Inspectia Muncii, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), Asociatia pentru SSM, Asociatia Romana a Constructorilor de Autostrazi (ARCA), Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii (UNELM), Comitetul Sectorial in Constructii, Consiliul Consultantilor Fiscali, Consiliul National al IMM-urilor din Romania, Casa Sociala a Constructorilor si Casa de Meserii a Constructorilor, alaturi de reprezentantii partenerilor sociali implicati in dezvoltarea propunerii de politica publica: FGS Familia si Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii.

Detalii despre stadiul implementarii proiectului si dezvoltarea propunerii de politica publica sunt publicate pe: www.forumulconstructorilor.ro 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 189 – martie 2022, pag. 10

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/03/01/cardul-lucratorului-in-constructii-stadiul-propunerii-de-politica-publica/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.